21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Οπτικογραφημένο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την «Ώρα της Γης»

Οπτικογραφημένο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την «Ώρα της Γης»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 23:12 από news_room

Οπτικογραφημένο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την «Ώρα της Γης»

Ενώνουμε και φέτος τη φωνή μας μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι στο συμβολικό κάλεσμα της «Ώρας της Γης».

Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε το μήνυμα της αποφασιστικής και ενεργού σύμπραξης όσον αφορά την προστασία του πλανήτη και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ιδιαιτέρως, κατά τη φετινή χρονιά αναδεικνύεται η ξεχωριστή σημασία της εν λόγω παγκόσμιας εκδήλωσης.

Η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και τα οξύτατα περιβαλλοντικά προβλήματα, καταδεικνύουν τη σημαντικότητα της ανάληψης περαιτέρω συλλογικών δράσεων όσον αφορά τη διαχείριση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Δεδομένης μάλιστα της κρισιμότητας της κατάστασης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων και εφαρμογής ουσιαστικών πολιτικών, μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θέσαμε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση μιας συνεκτικής, ολιστικής, περιβαλλοντικής πολιτικής.

Επίκεντρο της πολιτικής αυτής τέθηκε η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών μας πόρων και η συνεισφορά μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων και των στρατηγικών που έχουμε εκπονήσει, μεταξύ άλλων:

· Έχουμε ήδη εντάξει στο ενεργειακό μας ισοζύγιο την «καθαρή πράσινη ενέργεια», προωθώντας την ίδια στιγμή την «πράσινη οικονομία».

· Προωθούμε πολιτικές για την ενίσχυση της αειφόρου επιχειρηματικότητας.

· Ολοκληρώσαμε και εφαρμόζουμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα.

· Ολοκληρώσαμε και εφαρμόζουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, μέσα από το οποίο αναμένεται μα επιτύχουμε τους σχετικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο.

· Επιδιώκουμε την αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, για την προώθηση έργων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την προστασία των θαλασσών και των ακτών μας.

· Έχουμε ετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται έργα Πράσινης Ανάπτυξης, πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

·Επιπρόσθετα, έργα ύψους 348 εκατομμυρίων, τα οποία αφορούν την πράσινη ανάπτυξη συνεισφέροντας στους περιβαλλοντικούς μας στόχους, συμπεριλαμβάνονται για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ για την περίοδο 2021- 2027.

Πρόκειται για υδατικά και αντιπλημμυρικά, ως επίσης έργα διαχείρισης αποβλήτων ενεργειακής και αναβάθμισης κατοικιών, δημοσίων κτηρίων και σχολείων.

Την ίδια στιγμή, πέραν των δράσεων που προωθούνται σε τοπικό επίπεδο, η Κύπρος, ως σημαντικός εταίρος, συμμετέχει ενεργά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διαχείριση των διεθνών περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Ενδεικτικά και μόνο, σημειώνω τη σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει ως Κύπρος, η οποία σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ως μεγίστης σημασίας, αναγνωρίζεται επίσης η πρωτοβουλία της Κύπρου για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2016 από όλες τις χώρες της Μεσογείου στην Κύπρο και υλοποιείται με επιτυχία από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα, σε αγαστή συνεργασία και συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αποσκοπώντας στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η φετινή «Ώρα της Γης», με τη συμβολική ταυτόχρονη συσκότιση σε σπίτια, δημόσια κτίρια, οργανισμούς και επιχειρήσεις, ας αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας και συλλογικότητας για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας, μέσα από τη δημόσια δέσμευση για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και των συνεπειών τους.

Για το οπτικογραφημένο μήνυμα του Προέδρου πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Έναρξη της εκστρατείας του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων «Ιστορίες Γυναικών- The STEAM edition»

Έναρξη της εκστρατείας του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων «Ιστορίες Γυναικών- The STEAM edition»

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 10 / 2023 , 0:54 από news_room Άρχισε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 η εκστρατεία του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την προώθηση και προβολή γυναικών-προτύπων σε επαγγέλματα […]

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 12 / 2020 , 16:06 από news_room Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στις 23/12/2020, δημοσιοποιείται σήμερα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό την κα Καλογήρου, η οποία ως γνωστό αποτελείτο από: 1.     κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2.     κ. Αντρέα Ζαχαριάδη, τέως Βοηθό Γενικό Λογιστή 3.     κα Έλλη Φλωρέντζου, […]