17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μη ικανοποιητικός ο δήθεν προνομιακός διαχωρισμός των καθεδρικών ιερών ναών

ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ!

Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου.

Είναι αλήθεια ότι, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επαναστάσεως το 1821, με τις οποίες αναπτερώθηκε αρκετά το φρόνημά μας (καίτοι νομίζω πως δεν τονίσθηκε όσο θα μπορούσε ή και θα έπρεπε η συμβολή της Ορθοδόξου Πίστεως στην διατήρηση της ταυτότητος και του πόθου της Ελευθερίας στις καρδιές των υποδούλων Ελλήνων και η συνδρομή της στον ιερό αγώνα, και είχαμε ευκαιρία προβολής σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο) αναμέναμε ότι επιτέλους θα άνοιγαν οι Ιεροί Ναοί, για να δεχθούν τους πιστούς στις Θείες Λειτουργίες και τις Ιερές Ακολουθίες, έστω με προϋποθέσεις, τις οποίες και λόγω του υφισταμένου κινδύνου σχολαστικά τηρούμε.

Αντ’ αυτού, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο της γενναιοδωρίας των αρμοδίων, επιτρέπεται, σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, μόνο την Παρασκευή των Γ´ Χαιρετισμών, η προσέλευση μέχρι 20 ανθρώπων, με την πρόβλεψη έκαστος να έχει στην διάθεσή του 25 τ.μ.!!! και αυτό μόνο για τους Καθεδρικούς Ι. Ναούς της έδρας των Δήμων!

Και αν ένας Ι. Ναός, αφού εξασφαλίσει τα 25 τ.μ. για κάθε πιστό, έχει την δυνατότητα και χώρο να δεχθεί και περισσοτέρους των 20, απαγορεύεται!

Προσωπικά δεν πήγα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Χαλκίδος, ούτε το προηγούμενο διάστημα, που είχαμε την ίδια πρόβλεψη, γιατί θεωρώ άδικο το μέτρο, άνιση την μεταχείριση και γιατί θέλησα να μην ξεχωρίσω την θέση μου από τους Ιερείς μου, που είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών! Στον Δήμο Χαλκιδέων πάντως, που έχει 102.223 κατοίκους πληθυσμό, με την πρόβλεψη και της νέας Κ.Υ.Α, θα εκκλησιασθούν μόνο στους Γ΄ Χαιρετισμούς και όχι στην Λειτουργία μέχρι 20 άνθρωποι!!! (ποσοστό 0,001%;). Και βέβαια υπάρχουν Δημοτικές Κοινότητες, που ανήκουν στον Δήμο και απέχουν και πολλά χιλιόμετρα από την έδρα και φυσικά δεν θα λειτουργηθούν….

Να γιατί και η εκ μέρους μου χρήση της εικόνας του σταγονόμετρου, για την μέτρηση της παροχής, νομίζω πως είναι εξαιρετικά επιεικής!

Σκέπτομαι, μιας και ζω μέσα στον κόσμο, πόσα τετραγωνικά μέτρα έχει ο επιβάτης στα μέσα μεταφοράς των ανθρώπων και ποιό είναι εκεί το ανώτατο αριθμητικό όριο των εξυπηρετουμένων… Και αυτό το συνωθούμενο πλήθος μετακινείται όχι άπαξ της εβδομάδος, αλλά αρκετές φορές την ημέρα!

Διερωτώμαι δε, γιατί η σκληρή στάση απέναντι στους Ιερούς Ναούς και ακόμη, γιατί η άνιση αυτή μεταχείριση μεταξύ των Ιερών Ναών και των Κληρικών και των Πιστών;

Έχει λογική μια τέτοια απόφαση, στους πολυάνθρωπους Δήμους να ανοίγουν οι Εκκλησίες, έστω και με το σταγονόμετρο, ενώ σε μικρότερες Κοινότητες και σε χωριά, να παραμένουν κλειστές;

Πώς εξηγείται μια τέτοια στάση; Μήπως, επειδή στους Καθεδρικούς λειτουργούν συχνότερα οι Μητροπολίτες; Κανείς μας δεν θα ήθελε, είμαι βέβαιος, μια τέτοια προνομιακή μεταχείριση…

Ωστόσο, επειδή έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα, συνεχίζουμε να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε σε αληθινές και όχι μικρόψυχες και μίζερες λύσεις, μετά μάλιστα τους πολυάνθρωπους συνωστισμούς σε εορτασμούς, σε πορείες κ.ά. που είδαμε και μάλιστα σε τόπους και σε χρονικό διάστημα που η πανδημία ευρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και στο αποκορύφωμά της! Το παρακολουθούμε συχνά από τα Μ.Μ.Ε. και δη χωρίς τις συνήθεις αυστηρές αρνητικές κριτικές των υπευθύνων της πληροφόρησης. Περιμένουμε την δυνατότητα συμμετοχής των πιστών στις ιερές Ακολουθίες, την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση! ασφαλώς με την δέουσα προσοχή και την αξιοποίηση μάλιστα και των ευρύχωρων αυλών των Ιερών Ναών. Το μέτρο, όμως, των εορτών των Χριστουγέννων είναι, νομίζω, λίγο για το Πάσχα.

Πιστεύω πως όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι συμφωνούν στο ότι και οι Χριστιανοί έχουν δικαίωμα να λατρεύουν το Θεό τους… Συγχωρέστε μου το θάρρος, τούτο να το ζητήσω και από όσους νομίζουν πως δεν έχουν ή πραγματικά δεν έχουν το Θεό τους.

Σχετικά Άρθρα

Υπερψήφιση Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού 2021 – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 12 / 2020 , 17:27 από news_room H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  ενημερώνει ότι  στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στις 17 Δεκεμβρίου 2020 υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός 2021.

Ικανοποίηση Χ. Θεοχάρη για την απόφαση της Γερμανίας να απελευθερώσει την τουριστική κίνηση

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Γερμανίας να απελευθερώσει πλήρως την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ο  Έλληνας υπουργός τονίζει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία αποτυπώνεται στη συνεχή βελτίωση των […]