32 °C Athens, GR
19/08/2022

Τελευταια Νέα

Μήνυμα Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο Γερασίμου για την Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 3 / 2021 , 1:45 από news_room

Αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές μου στον Κύριο,

Στις 25 Μαρτίου, η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο ελληνικός λαός σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσει τα δύο εκατοστά της έναρξης του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας. Ενώ είναι μια γιορτή για την ημέρα της ανεξαρτησίας, γνωρίζουμε επίσης ότι το ανεξάρτητο κράτος της Ελλάδας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά μέχρι το 1829. Και όπως καταγράφει η ιστορία μας, θα χρειαστούν περισσότερο από έναν αιώνα για άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το νησί της Κρήτη, για να απελευθερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό, και να γίνουν μέρος του ελληνικού έθνους.

Οι Έλληνες που διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τους Οθωμανούς στις 25 Μαρτίου 1821 είχαν εμπνευστεί από τα ιδανικά των αμερικανικών και γαλλικών επαναστάσεων. Σε αυτές τις επαναστάσεις, ήταν η επιδίωξη των δικαιωμάτων των πολιτών, η ακρόαση ενός ατόμου στη διακυβέρνηση και η επιλογή των ηγετών τους που οδήγησαν στην ανατροπή των μοναρχών που τους κυβερνούσαν. Όπως αναφέρει η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, «Οι κυβερνήσεις θεσπίζονται μεταξύ των Ανδρών, αντλώντας τις δίκαιες εξουσίες τους από τη συγκατάθεση των κυβερνώντων». Διάσημα, ο Αδαμάντιος Κοραές και ο Τόμας Τζέφερσον αντάλλαξαν επιστολές για το θέμα της ανεξαρτησίας. Αργότερα, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος θεωρούσε τον πρωταθλητή του κοινού, απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος επιδίωκε να είναι απαλλαγμένος από την οθωμανική καταπίεση, θα οδηγούσε το νέο ελληνικό έθνος. Ενώ αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πριν από δύο αιώνες, εξακολουθούν να είναι ισχυρές δυνάμεις στον κόσμο μας καθώς βλέπουμε καταπιεστικά καθεστώτα να υποτάσσουν τον πληθυσμό τους, είτε πρόκειται για μειονότητες είτε αναζητούν μεγαλύτερη φωνή στις υποθέσεις των εθνών τους.

Πνευματικά, αυτοί οι Έλληνες επαναστάτες είχαν καλλιεργηθεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική τους Πίστη, η οποία διδάσκει ότι ο ίδιος ο Θεός είναι ελεύθερος και ότι επειδή έχουμε δημιουργηθεί σύμφωνα με την εικόνα και την ομοιότητά Του (Γένεση 1:26), πρέπει επίσης να ζούμε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Είχαν ανατραφεί από την ανάσταση του Χριστού, ο οποίος απελευθέρωσε όλη τη δημιουργία από τα δεσμά του θανάτου.

Ως Αρχιεπισκοπή, ενώνουμε τους αδελφούς μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο σε αυτήν την γιορτή. Στη Μητρόπολη του Σαν Φρανσίσκο, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και παρέχουμε εκπαιδευτικούς πόρους για να γιορτάσουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ελληνικής μας κληρονομιάς. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να γιορτάσουμε το παρελθόν μας για να είμαστε σίγουροι, αλλά θέλουμε επίσης να διαμορφώσουμε όλους όσοι παρευρίσκονται με την πίστη μας και τη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία από καταπιεστικές δυνάμεις. Έτσι, όταν υψώνουμε τις ελληνικές σημαίες μας για τον εορτασμό, ας σηκώσουμε επίσης τις φωνές μας σε προσευχή και ευχαριστίες για τη σκληρή ελευθερία των προγόνων μας. Ως άνθρωποι που έχουν ευλογηθεί με την ελευθερία και την ελευθερία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να βρούμε τρόπους για να δούμε ότι η ευλογία επεκτάθηκε σε πολλούς ανθρώπους στον κόσμο που ζουν κάτω από καταπιεστικές συνθήκες.

Δεν ήταν απλώς τυχαίο ότι οι Έλληνες σήκωσαν τις σημαίες τους και ενώθηκαν μαζί στην επιδίωξή τους για ελευθερία στις 25 Μαρτίου 1821. Ως ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ήξεραν ότι αυτή τη μέρα αντιπροσώπευε την απελευθέρωση από το θάνατο, την απελπισία και την απελπισία, που κατακτήθηκε μέσω της Η αποδοχή της Παναγίας για το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ ότι θα φέρει τον Χριστό Η Θεοτόκος, ως μητέρα και ένθερμος μεσολαβητής μας, ζητήθηκε από τους Έλληνες στις 25 Μαρτίου – την ημέρα που «σηματοδοτεί την κορώνα της σωτηρίας μας» καθώς τραγουδούμε στο Απολυτικό για τη Γιορτή του Ευαγγελισμού.

Στο Ευαγγέλιο του Λουκά, η Μαίρη μοιράζεται με την Ελισάβετ: «Έχει διασκορπίσει τους υπερήφανους στη φαντασία των καρδιών τους, έβαλε τους δυνατούς από τους θρόνους τους, και ανύψωσε αυτούς των χαμηλού βαθμού» (Λουκάς 1: 51-52) Ο Ιησούς Χριστός είναι ο απελευθερωτής μας. Στην Ανάστασή Του, μας ελευθερώνει από τα δεσμά του σκότους και του θανάτου, και μας ανεβάζει στο φως της ζωής, καθιστώντας μας νέους. Ο Άγιος Παύλος γράφει: «Αν κάποιος είναι στον Χριστό, είναι μια νέα δημιουργία. το παλιό έχει πεθάνει, δες το νέο ήρθε. ” (2 Κορινθίους 5:17)

Αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές μου στον Κύριο, ας τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας που ζήτησαν την απελευθέρωση από τους καταπιεστές τους. Χρησιμοποιήστε αυτό το διετές χρόνια ως ευκαιρία να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για την ιστορία μας. Ας δεχτούμε, με ευγνώμονες καρδιές, τα δώρα της ελευθερίας και της σωτηρίας που προσφέρει ο Σωτήρας μας. Όταν παρευρεθείτε στη Θεία Λειτουργία στις 25 Μαρτίου, χαίρεστε για τα καλά νέα που ανακοινώνονται στη Μαρία επειδή αυτά τα καλά νέα προορίζονται για εσάς και για όλους τους ανθρώπους!

Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν τη γιορτή τους σήμερα, και προσεύχομαι ο Θεός να σας ευλογεί όλες τις επόμενες εβδομάδες καθώς συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε στην Αγία Ανάσταση Του.

Ο Θεός να σας ευλογεί!

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αυστραλίας Μακάριος: "Η μεγάλη πρόκληση των ημερών, να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη"

Αυστραλίας Μακάριος: “Η μεγάλη πρόκληση των ημερών, να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη”

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 16:52 από news_room Αυστραλίας Μακάριος: “Η μεγάλη πρόκληση των ημερών, να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη” “Να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη”, προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, παρουσιάζοντας τη μεγάλη πρόκληση των αγίων ημερών που διανύουμε, ενώπιον των […]

Κλειστή η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως στη Καισαριανή - Χιονίζει και καθιστά επικίνδυνο τον δρόμο αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Έκλεισε η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως στη Καισαριανή – Χιονίζει και καθιστά επικίνδυνο τον δρόμο αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 1:27 από news_room Κλειστή είναι από τις 11 το βράδυ η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, από το γήπεδο της Καισαριανής μέχρι την περιφερειακή Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας . Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία χιονίζει στην περιοχή κάτι που καθιστά επικίνδυνο […]

Pin It on Pinterest