20 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μνήμη της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας – 19 Φεβρουαρίου

Μνήμη της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας - 19 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 2 / 2021 , 0:18 από news_room

Μνήμη της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας – 19 Φεβρουαρίου

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Αρχίππου και Φιλήμονος και της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας, η οποία γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην Αθήνα. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Οι γονείς της Αγίας Φιλοθέης, μαζί με τη χριστιανική ανατροφή, της έδωσαν και σπουδαία μόρφωση. Έτσι, η Ρηγούλα (δηλαδή Παρασκευούλα), όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, προόδευε στα πνευματικά θέματα. Σε ηλικία 14 χρονών την πάντρεψαν, παρά τη θέλησή της, με έναν από τους άρχοντες της Αθήνας. Αργότερα, αφού πέθαναν οι γονείς και ο σύζυγός της, αφιερώνεται εξ’ ολοκλήρου στο Χριστό, γίνεται μοναχή, και παίρνει το όνομα Φιλοθέη.

Αρχικά, οικοδόμησε ένα γυναικείο μοναστήρι, στο οποίο και έδωσε το όνομα του Αγίου Ανδρέα. Το μοναστήρι αυτό σωζόταν στην Αθήνα, επί πολλά έτη μετά την κοίμηση της Αγίας. Το παράδειγμά της, να αφιερωθεί στο Χριστό, το ακολουθούν και άλλες νέες. Σε μικρό διάστημα, η μονή έφθασε να έχει διακόσιες αδελφές. Εκεί βρίσκουν προστασία όλοι οι ταλαιπωρημένοι από τη σκλαβιά, οι άρρωστοι βρίσκουν θεραπεία, οι πεινασμένοι τροφή, οι γέροντες στήριγμα και τα ορφανά στοργή.

Η Οσία, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων, οικοδομεί διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια και ορφανοτροφεία. Διδάσκει με τα λόγια και με τη ζωή της. Ιδιαίτερες είναι οι φροντίδες της για να σώσει από τον εξισλαμισμό τις νέες Ελληνίδες. Το έργο της, εθνικό και θρησκευτικό, ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Η όλη όμως δράση της Αγίας Φιλοθέης εξαγρίωσε τους Τούρκους. Τη συλλαμβάνουν και εκείνη, με πνευματική ανδρεία, ομολογεί την πίστη της στον Χριστό ως Θεό αληθινό και άνθρωπο τέλειο. Στο τέλος, με τη βοήθεια του Θεού ελευθερώνεται.

Ελεύθερη πλέον, επέστρεψε στο μοναστήρι της. Με την αξιοποίηση κάθε πνευματικής ευκαιρίας, έφθασε στην τελειότητα, και στην πράξη και στη θεωρία, και με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να επιτελεί θαύματα.

Μάταια οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανακόψουν τη δράση της. Στις 2 Οκτωβρίου του έτους 1588 μ.Χ., πήγαν στο μονύδριο που είχε οικοδομήσει στα Πατήσια, εισέβαλαν στο ναό, άρπαξαν την Αγία, τη μαστίγωσαν με μανία και βαναυσότητα και την εγκατέλειψαν ημιθανή έξω από το μοναστήρι της.

Έξω από το ναό, σώζεται η κολώνα όπου η Φιλοθέη δέθηκε και μαστιγώθηκε. Οι μοναχές της τη μετέφεραν στην κρύπτη της στην Καλογρέζα. Κοιμήθηκε μαρτυρικά στις 19 Φεβρουαρίου 1589 μ.Χ. Το ιερό λείψανό της βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Το κοινωνικό έργο της Αγίας Φιλοθέης, μετά από αιώνες, παραμένει επίκαιρο στην καθημερινή πράξη της Εκκλησίας για χάρη του πονεμένου ανθρώπου.

Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης μάς προσφέρει την έξοχη ευκαιρία, με τη συμπλήρωση εφέτος 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, να μνημονεύσουμε όλους εκείνους (επωνύμους και ανωνύμους πατριώτες Χριστιανούς) που αγωνίστηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα και, είτε ως Ιερομάρτυρες είτε ως Εθνομάρτυρες θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση τους γένους Ρωμιών από τον Τουρκικό ζυγό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε λειτουργία για την επέτειο εκλογής του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε λειτουργία για την επέτειο εκλογής του Πάπα Φραγκίσκου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 3 / 2023 , 9:38 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, μετέβη, την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023, το απόγευμα, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Harbiye, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε για […]

Σε νέα τροχιά το Ωδείο Αθηνών

Σε νέα τροχιά το Ωδείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 4 / 2021 , 6:32 από news_room Εκσυγχρονισμένο και ολοκληρωμένο αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το κτίριο του Ωδείου Αθηνών μέσα στο τρέχον έτος, τιμώντας τα 150 χρόνια από την ίδρυση του. Το νέο κτίριο φέρνει άνεμο αισιοδοξίας για την αναβάθμιση του ρόλου του Ωδείου στην εκπαίδευση και τις τέχνες καθώς […]