Σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου στην Εκκλησία

Σαν Σήμερα στην Εκκλησία - Εκκλησιαστικό Σαν Σήμερα - Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 2 / 2021 , 12:01 από news_room

Σαν σήμερα στην Εκκλησία:

Σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου 1985 στην Εκκλησία της Ελλάδος χειροτονείτε μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη ο νύν Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κατά κόσμον Μηνάς Καρπαθάκης.

Σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου το 2010 στο Πατριαρχειο Ρωσίας ,στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη από τον  Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ Κύριλλο ο έως τότε Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας Βολοκολάμσκ κατά κόσμον Γκριγκόρι Βαλέριεβιτς Αλφέγιεφ, ρωσικά: Григорий Валериевич Алфеев. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας  είναι Ρώσος θεολόγος και συνθέτης. ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ΤΕΕΣ και είναι μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σαν σήμερα  1η Φεβρουαρίου το 1986 στην Εκκλησία της Ελλάδος  στη Πάτρα κοιμάται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Φωκίδος κυρός Χρυσόστομος (1913-1986).Είχε εκλεγεί τη 1 Ιουνίου 1967 Μητροπολίτης Φωκίδος.

Σαν σήμερα την 1η Φεβρουαρίου το 1927 στη Θεσσαλονίκη γεννάται ο κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης όπου αργότερα το έτος 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην οποία αρχιεπισκοπή είχε διακονήσει για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια(25). Παραιτήθηκε από τη θέση του Αρχιεπισκόπου στις 4 Μαΐου 2019.

Σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2009 στο Πατριαρχείο της Ρωσίας πραγματοποιείτε η ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας. Στην τελετή ενθρονίσεως του ακούστηκε το Άξιος στα Ελληνικά ενώ σε αυτή βρέθηκαν περισσότεροι από 4.000 επίσημοι προσκεκλημένοι.

Σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου  907μ.Χ. στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παραιτείται ο Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός. Το 901 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του εξάσκησε χρέη αντιβασιλέα. Ο Πατριάρχης Νικόλαος ήρθε σε σύγκρουση με τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Σοφό όπου ήταν και συμμαθητές. Το 907 ο Πατριάρχης έκλεισε τις πόρτες  Αγίας Σοφίας στο πρόσωπο του Αυτοκράτορα. Κατόπιν αυτού, ο Αυτοκράτορας  Νικόλαος έστειλε απεσταλμένους στον Πάπα Σέργιο Γ΄ και τους Πατριάρχες της Ανατολής, για να ζητήσει την άποψή τους για την διαφορά. Όταν, το 907, η θετική απάντηση του Πάπα ήταν καθοδόν, ο Αυτοκράτορας συνέλαβε τον Νικόλαο, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και περιορίσθηκε στη Μονή των Γαλακρηνών. Ο Αυτοκράτορας όμως πριν τον θάνατό του συμφιλιώθηκε με τον Νικόλαο, τον οποίο και επανέφερε στον πατριαρχικό θρόνο το 912.

Τέλος αλλά όχι ελάσσον – Σαν σήμερα το 1902 με διαταγή του υπουργείου Στρατιωτικών στην Ελλάδα, δίνεται εντολή για την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου που ήταν στη δημοτική γλώσσα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Μονή Βλαχερνών στο “Κανόνι” της Κέρκυρας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 20:54 από news_room Η πανέμορφη και αρχοντική Κέρκυρα, το βορειότερο από τα νησιά του Ιονίου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Το άριστα διατηρημένο ιστορικό της κέντρο έχει κηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αναμφίβολα, […]

Θερμή υποδοχή στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Κων/νο Φλώρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:18 από news_room Θερμή υποδοχή επεφύλαξε την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. «Πόσο χαίρομαι, πόσο η καρδιά μου […]

Pin It on Pinterest