16 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Τοπική ανοσία αγέλης σε μονές του Αγιού Ορους

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 1 / 2021 , 18:02 από news_room

Σε ύφεση η πανδημία ένα μήνα μετά την απαγόρευση επισκέψεων. Oρισμένες από τις 20 Μονές εκτιμάται πως σήμερα έχουν πετύχει την ανοσία αγέλης, καθώς έχει προσβληθεί από τον ιό και έχει αναρρώσει σχεδόν το σύνολο των μοναχών.

Ένα μήνα μετά την επιβολή απαγόρευσης επισκέψεων σε προσκυνητές, η Αθωνική Πολιτεία διανύει μια περίοδο ύφεσης της πανδημίας, με λιγοστά κρούσματα και μικρό αριθμό μοναχών που νοσούν από κορωνοϊό.

Η περίοδος έξαρσης που προηγήθηκε το φθινόπωρο, η οποία στοίχισε την ζωή σε 2 μοναχούς και τη διακομιδή πολλών ακόμη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, φόβισε τους μοναχούς που εγκαταβιούν στις Μονές, Σκήτες και Κελιά του Αγίου Όρους, οι οποίοι τηρούν τώρα με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της διασποράς του ιού.

Δεκάδες έλεγχοι γίνονται καθημερινά στις πύλες εισόδου, σε εργαζόμενους και κρατικούς λειτουργούς πριν από την είσοδό τους στο Άγιον Όρος, ενώ με μέριμνα της Πολιτικής Διοίκησης, του Κέντρου Υγείας Καρυών και της Ιεράς Κοινότητας έχουν διανεμηθεί rapid test και στις ίδιες τις Μονές, προκειμένου αυτά να γίνονται επί τόπου και να μη χρειάζονται μετακινήσεις σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα.

Μάλιστα, ορισμένες από τις 20 Μονές εκτιμάται πως αποτελούν σήμερα τις πρώτες κοινότητες στον ελλαδικό χώρο, όπου έχει ήδη επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, καθώς έχει προσβληθεί από τον ιό και έχει αναρρώσει σχεδόν το σύνολο των μοναχών που εγκαταβιούν σε αυτές. «Οι μοναχοί σε αυτές τις Μονές ίσως δεν χρειαστεί καν να κάνουν το εμβόλιο», λέει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Υγείας Καρυών και τις Μονές, προκειμένου να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ λαμβάνει καθημερινές αναφορές για τα αποτελέσματα των rapid tests που γίνονται στις τρεις πύλες εισόδου του Αγίου Όρους, στα λιμάνια της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και της Ιερισσού.

«Μπορεί να μην μπαίνουν προσκυνητές, αλλά εισέρχονται καθημερινά εργαζόμενοι, οδηγοί φορτηγών και δημόσιοι υπάλληλοι –αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί- καθώς και στα πληρώματα των πλοίων που κάνουν τα δρομολόγια. Υπάρχουν μέρες που εισέρχονται ως και 80 άνθρωποι. Σε όλους αυτούς γίνονται έλεγχοι και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ», επισημαίνει ο κ. Μαρτίνος και προσθέτει: «Έχουμε εφοδιάσει και τις ίδιες τις Μονές με rapid test ώστε να μη γίνονται μετακινήσεις αν προκύψει κάποιο ύποπτο κρούσμα. Κάθε μονή έχει τουλάχιστον ένα μοναχό, που υπήρξε γιατρός ή νοσηλευτής και έχει τις γνώσεις ώστε να κάνει το τεστ. Σε περίπτωση που χρειαστεί, μεταβαίνει επί τόπου γιατρός του Κέντρου Υγείας, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο γίνεται και μοριακός έλεγχος».

Σχεδόν στα μισά από τα 20 μοναστήρια έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοϊού. Πέντε απ΄ αυτά –Κωνσταμονίτου, Γρηγορίου, Ζωγράφου, Δοχειαρίου, Καρακάλου- βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας διασποράς, με δεκάδες λοιμώξεις μεταξύ των μοναχών, πολλοί εκ των οποίων χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία και ορισμένοι να διασωληνωθούν.

Euro2day.gr – Βασίλης Ιγνατιάδης

Σχετικά Άρθρα

Έξυπνα Κτίρια

Κατατέθηκε η τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια- Πρόγραμμα «Ετοιμότητα για Έξυπνα Κτίρια»

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 11 / 2022 , 7:55 από news_room Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς, κατ’ εφαρμογή του οποίου επιβάλλεται στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτη εισφορά με βάση τα υπερβάλλοντα έσοδα τους από τη δραστηριοποίηση καθενός στην εγχώρια λιανική αγορά […]

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 5 / 2023 , 1:50 από news_room Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα […]