19 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 2 / 2021 , 0:15 από news_room

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, διοργάνωσαν χθες, 24.1.21, το απόγευμα, αποχαιρετιστήρια εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης προς τιμήν του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο για να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό. Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία προέδρων κυπριακών συλλόγων, του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσινγκτον κ. Μάριου Λυσιώτη, του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, κ. Αλέξη Φαίδωνος, της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας Πρέσβη Μαρίας Θεοφίλη, της Προέδρου του Αμερικανο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου κας Μαρίας Πάπας, Αντιπροσώπων της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη, της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (ΑΧΕΠΑ), του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΧΙ), του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και παραγόντων της ομογένειας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για το έργο που επιτελεί, και τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος με ακεραιότητα και χαίρει πλήρους εμπιστοσύνης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Philip Christopher εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που πρόσφερε ο κ. Μαυρογιάννης τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο που του έχει ανατεθεί. Τόνισε, επίσης, ότι όλες οι κυπριακές και ελληνικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα ενωμένες για να υποστηρίξουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για την ελευθερία και τη δικαίωση.

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι η επιστροφή του στην Κύπρο, ήταν απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού βρισκόμαστε στο μέσο μιας προσπάθειας για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό. Λόγω και των συνθηκών που επικρατούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας καθίσταται πολύ δύσκολη η ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του διαπραγματευτή για το Κυπριακό και της θέσης του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη ανάλυση για το που ακριβώς βρίσκεται τώρα το Κυπριακό, μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Cran Montana πριν από 3,5 χρόνια, όπου ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε κάποιο χρόνο προβληματισμού και περισυλλογής πριν από την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων. Τώρα λόγω της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, και ενός συνόλου άλλων παραγόντων, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει τη συνάντηση «5+1», όπως την αποκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη, για να συζητηθεί και αποφασιστεί αν, πότε και πως μπορούμε να επιστρέψουμε σε ουσιαστικές  διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε το μικρό έστω παράθυρο ευκαιρίας που μας παρουσιάζεται. Αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και αν όντως γίνει εφικτό, η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, πιθανότατα κάπου έξω από την πόλη, όπως στο Green Tree. Θα προσπαθήσουμε εκτός από την επιστροφή στην διαπραγμάτευση, να δημιουργήσουμε και το κατάλληλο κλίμα μέσα από τον τερματισμό και την αντιστροφή των τετελεσμένων που δημιουργεί η Τουρκία στο Βαρώσι, των Τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, κλπ.

Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο στάδιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τόνισε, τότε θα δούμε αν έχουμε πραγματικές πιθανότητες για εξεύρεση μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε πλέον αντιμέτωποι και με τις πρόσφατες ακόμα πιο ακραίες θέσεις που εκφράζει η Τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την εκλογή του Ersin Tatar, για τη δημιουργία ενός είδους συνομοσπονδίας δύο ξεχωριστών κρατών με «κυριαρχική ισότητα» επιζητώντας ουσιαστικά τον έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει τις επιθετικές της πολιτικές. Μεταξύ των κύριων λόγων είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην Τουρκία η ανάληψη της νέας Αμερικανικής Διοίκησης και η σταδιακή ενδυνάμωση των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας. Επιπλέον, η δεινή οικονομική κατάστασή της που απαιτεί ισχυρή εξωτερική χρηματοδότηση, οι ανακατατάξεις που δημιουργεί η αποκατάσταση των σχέσεων του Κατάρ με τους γείτονες του στην περιοχή του Κόλπου που επηρεάζει τις σχέσεις του με την Τουρκία, οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, τα θέματα ενέργειας κλπ, εξηγούν την εσχάτως διαφαινόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, ως διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.

«Καταλαβαίνετε ότι η Τουρκία σταμάτησε να είναι ένας ισχυρός και απαραίτητος σύμμαχος στην περιοχή ενώ παράλληλα έχουμε υπό εξέλιξη συνεργασίες που μειώνουν την στρατηγική σημασία της στην παρούσα φάση», είπε ο κ. Μαυρογιάννης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε, παραμένοντας σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας», κατέληξε.

Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, οι Πρόεδροι της ΑΧΕΠΑ, του ΑΧΙ και του HALC. Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο κ. Mike Manatos.

Σχετικά Άρθρα

Υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Καλαφάτης Τα παιδιά μας είναι οι σκυταλοδρόμοι της πορείας του Γένους σε ένα καλύτερο αύριο (2)

Στ. Καλαφάτης: «Τα παιδιά μας είναι οι σκυταλοδρόμοι της πορείας του Γένους σε ένα καλύτερο αύριο»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 10 / 2022 , 14:03 από news_room Στη Μαθητική Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που πραγματοποιήθηκε στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, παρέστη σήμερα, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, τόνισε: «Τιμώντας την […]

Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου

Εντόπισαν 10 χρόνια μετά ιερόσυλο που έκλεψε την Παναγιά Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 10 / 2022 , 11:35 από news_room Σε μία ακόμα επιτυχία προέβη η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα οι άνδρες των τμημάτων ασφαλείας Χαριλάου και Ανάληψης στη Θεσσαλονίκη αφού κατάφεραν να εξιχνιάσουν την εισβολή ιερόσυλων στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας που είχε γίνει το 2012 με λεία χρηματικό ποσό, τάματα […]