32 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Άγιος Νεόφυτος Έγκλειστος : Η Πανήγυρις του στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Πάφου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 14:06 από news_room

Χοροστατούντος τού Καθηγουμένου τής Μονής, Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, τελέσθηκε το απόγευμα τού Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με την ευκαιρία τής επετείου τού θαύματος τής θεοσημίας τού μεγάλου οσίου τής μεγαλονήσου αλλά και τής καθόλου Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νεοφύτου τού Εγκλείστου.

Στον εσπερινό συμμετείχαν επίσης οι ιερομόναχοι τής Μονής, Αρχιμ. Αλέξιος και Αρχιμ. Νεόφυτος Εγκλειστριώτες.

Παρά τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα προς αποφυγή τού συνωστισμού, πολλοί ήταν οι πιστοί που από νωρίς το πρωί προσέρχονταν στην ιστορική ιερά Μονή τού αγίου Νεοφύτου για να προσκυνήσουντο ιερό σκήνωμα τούπροστάτου τής Κύπρου μας και να εναποθέσουν πέραν από τα μύχια αιτήματά τους, προσφορές (άρτους), λίγα άνθη, κεριά, όλα δηλωτικά τού πηγαίου σεβασμού και ευλαβείας προς τον μεγάλο αββά τής παφιακής γης.

Αυτή τη μέρα εορτάζεται η Θεοσημία, δηλαδήη θαυματουργική διάσωση του Αγίου Νεοφύτου τουΕγκλείστου, από βέβαιο θάνατο. Η Θεοσημία είναι εορτή που καθιέρωσε ο ίδιος ο Άγιος σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσής του από πτώση βράχου, όταν ελάξευε την Ανωτέρα Εγκλείστρα του. Για την περίπτωση συνέταξε μάλιστα ο ίδιος ειδική ευχαριστήρια ακολουθία προς τον Θεόν. Την ίδια μέρα καθιερώθηκε να συνεορτάζεται εκ μεταθέσεως και η σεπτή του μνήμη.

Μετά την είσοδο, αναπέμφθηκε δέηση προς τον όσιο, έγινε περιφορά τής ιερής εικόνας του περιμετρικά τού Καθολικού τής Μονής και στη συνέχεια τελέστηκε η αρτοκλασία.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος χοροστάτησε στον Όρθρο, ενώ τής Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων τούΚαθηγουμένου τής Μονής και των περί αυτόν κληρικών,καθώς καικληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τα αναλόγια ανέλαβαν οι επιτήδειοι περί την ψαλτική τέχνη Πρωτοψάλτης Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο ιερολογιώτατος διάκονος τής Μητροπόλεως Πάφου π. Οδυσσέας Ασπρομάλλης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, εξαίροντας τον οσιακό βίο του αγίου Νεοφύτου, ο οποίος με το πνευματικό σθένος του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς κρούσεις του πειρασμού στο μοναχικό του δόλιχο, τόσο ώστε να αξιωθεί του μεγάλου θαύματος που εορτάσαμε σήμερα.

«Χαίρει και αγάλλεται σήμερα η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, καθότι σήμερα εορτάζει την θαυμαστή διάσωση του προστάτου της Αγίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο. Εορτάζει και ψάλλει την ακολουθία, που ο ίδιος ο άγιος συνέγραψε με ευχαριστιακή διάθεση προς τον Θεό. Στη σημερινή εορτή, ενθυμούμαστε τον άγιο που ανέβει να λαξεύσει τα ανώτερα μέρη της εγκλείστρας για να κάνει το ησυχαστήριό του. Κι εκεί που έφτιαχνε το διάδρομο που οδηγούσε στην ανωτέρα εγκλείστρα, έφυγε ο βράχος και σχεδόν να σκοτωθεί. Κάλεσε σε βοήθεια την Παναγία, όμως παρευθύς κάλεσε και τον Σωτήρα Χριστό.  Και μόλις Τον κάλεσε, «ἡ πανταχοῦ παροῦσα καὶ τὰ πάντα πληροῦσα καί μή βραδύνουσα Χάρις Του ἦλθε γρηγορωτέρα ἀστραπῆς καὶ ἔσωσε τὸ σῶμα ἀπὸ θανάτου, τοὺς πόδας ὰπὸ ὀλισθήματος καὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς ἀπὸ δακρύων».

Όλοι μας, απέναντι διατεινόμαστε ότι αγαπάμε τον Θεό και πιστεύουμε σ’ Αυτόν. Όμως την ώρα της κρούσης του πειρασμού ολιγοπιστούμε, αποθαρρυνόμαστε, υποχωρούμε. Αυτό είναι απόδειξη ότι η πίστη μας στο Θεό δεν είναι ειλικρινής, σταθερή και αδιάλειπτη.

Αυτός που ζει με τον Χριστό ανεβαίνει πνευματικά από ύψους εις ύψος. Γνώριζε, ο άγιος Νεόφυτος από τους προγενέστερους αγίους, τους αποστόλους, όπως τον Πέτρο που στη φουρτουνιασμένη θάλασσα με την πίστη προς τον διδάσκαλό του Χριστό περπατούσε θαυματουργικώς, αλλά και στη συνέχεια που ολιγοπίστησε σχεδόν να βυθιστεί, ότι αυτός που ενεργούσε και ενεργεί τα πάντα ήταν ο Χριστός κι αυτός μόνον μπορεί να μας σώσει από κάθε δοκιμασία.

Η διακοπή του διαλόγου, της προσευχής και της επικοινωνίας με τον Θεό φέρνει τα αντίθετα όμως. Ο Άγιος το γνωρίζει αυτό και δεν σταματούσε τη προσευχή ούτε την ώρα τής εργασίας, ούτε την ώρα τού πειρασμού».

«Ο άγιος Νεόφυτος», συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος, «είχε αναθέσει όλο το είναι του στον Θεό. Και αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερε να αντέξει όλες εκείνες τις αντιξοότητες που συνάντησε στη ζωή του. Πρέπει κι εμείς με την προσευχή να ενωνόμαστε με τον Θεό. Διακοπή τής επαφής με τον Χριστό σημαίνει απομάκρυνση από την Χάρη Του, σημαίνει υποχώρηση και απομάκρυνση από το Φως. Συνομιλώντας «μόνος μόνῳ τῷ Θεῷ» ο όσιος Νεόφυτος, είχε πληροφορία ότι αυτό ήταν το θέλημά Του. Στον τόπο αυτό των αγώνων του δέχθηκε αποκαλύψεις και μυστικές χάριτες που ο Άγιος δεν φανερώνει. Η αγία εγκλείστρα έγινε τόπος Θεοφανείας,  τόπος Θεοβάδιστος και ο έγκλειστος Θεόπτης.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει τέτοια σχέση με τον Θεό ώστε να συνομιλεί μόνος μόνῳ τῷ Θεῷ. Έτσι και η πατρίδα μας θα λυτρωθείκαι όλο το ποίμνιό μας που ταχθήκαμε να το υπηρετούμε, αν αποκτήσουμε μια τέτοια σχέση με τον Θεό όπως ο άγιος Νεόφυτος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη πολυχρονισμός τού Μακαριωτάτου στο Συνοδικό τής Μονής.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

νεα υορκη

Ρετιρέ στην καρδιά της Νέας Υόρκης πουλήθηκε 165,7 εκατ ευρώ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 1 / 2022 , 22:52 από news_room Σε μια από τις υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτου στην ιστορία των κτηματομεσιτικών της Νέας Υόρκης, ένα ρετιρέ τεσσάρων δωματίων με θέα το Σέντραλ Παρκ πουλήθηκε στην τιμή των 165,7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγραψε χθες η Wall Street Journal. Ο […]

Δίκη ΧΑ: Τη Δευτέρα η αγόρευση της εισαγγελέως – Aνεπανόρθωτη βλάβη επικαλέστηκαν οι συνήγοροί του Μιχαλολιάκου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 10 / 2020 , 17:42 από Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας έδρας για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους. Τελευταίο αίτημα, πριν τη σημερινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν αυτό που διατυπώθηκε από τον θεωρούμενο […]

Pin It on Pinterest