21 °C Athens, GR
24/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Cypra Ltd: Δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη

Δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη για τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd

Τις τελευταίες βδομάδες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γεγονότα, ισχυρισμοί και καταγγελίες που αφορούν το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd. και τις διάφορες σχέσεις του με κρατικές αρχές και αξιωματούχους του κράτους. Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχοντας υπόψη τα διάφορα δημοσιεύματα όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις, από νυν και πρώην λειτουργούς και αξιωματούχους  επί του θέματος, ζήτησα και έλαβα τα πρακτικά της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Αφού μελέτησα τα πιο πάνω πρακτικά, ασκώντας την εξουσία που μου παρέχεται από το άρθρο 2 του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, αποφάσισα να διορίσω Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που αφορούν τις Εταιρείες  Cypra Ltd. και/ή Cypra Bioenergy Ltd. και/ή άλλων συνδεδεμένων και/ ή σχετιζόμενων εταιρειών και/ή προσώπων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο κ. Χάρης Πογιατζής, τέως Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Επίτροποι διορίζονται ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας και η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής.

Ο κ. Πογιατζής μετά από δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος διορίστηκε ως Επαρχιακός Δικαστής στο Δικαστικό Σώμα όπου αργότερα προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και Πρόεδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Διοικητικός Πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας – Κερύνειας από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2018, ενώ ήταν σε 2 διετείς θητείες Πρόεδρος Μόνιμων Κακουργιοδικείων. Διετέλεσε εξεταστής και λέκτορας του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου. Με δικό του αίτημα τον Μάιο του 2020 αφυπηρέτησε πρόωρα από τη δικαστική υπηρεσία ενώ σήμερα εργάζεται ως νομικός σύμβουλος σε δικηγορική εταιρεία.

Ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας με μακρόχρονη εμπειρία στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, θεωρείται ως ένας από τους πιο έμπειρους και επιτυχημένους ανώτατους Αξιωματικούς της Κυπριακής Αστυνομίας στον οποίο έχουν απονεμηθεί σωρεία βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Αφυπηρέτησε πρόσφατα, μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παράτεινε τη θητεία του για έξι μήνες.

Η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής πέραν της πολύχρονης εμπειρίας της στο δικαστικό Σώμα και στο δικηγορικό επάγγελμα, είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’  Αδεία και συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα δικαίου. Είναι επίσης  εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου στο θέμα των αστικών αδικημάτων.

Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται να διεξάγει διαχρονικό έλεγχο για ενδελεχή εξέταση όλων των θεμάτων που θα διερευνήσει. Οι ακριβείς όροι εντολής της θα καθοριστούν σε σχετικό Διάταγμα που θα δημοσιευθεί εντός των προσεχών ημερών, αφού διεκπεραιωθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα.  Οι όροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

–           τη νομιμότητα των ενεργειών κρατικών αρχών σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες,

–           κατά πόσον υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε προς όφελος των συγκεκριμένων εταιρειών,

–           κατά πόσον υπήρχαν και/ή ασκήθηκαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και/ή εποπτείας από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές σε σχέση με όλες τις συναλλαγές και υποχρεώσεις των εν λόγω εταιρειών,

–           κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα τα οποία δυνατό να οδηγούν σε καταλογισμό ευθυνών σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο,

–           κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή διαβαθμισμένων ή μη διαβαθμισμένων υπηρεσιακών εγγράφων ή/και πληροφοριών προς τις εν λόγω εταιρείες ή οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση από κρατικές αρχές,

–           κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες και/ή σε σχέση με τους διευθυντές και/ή μετόχους τους, τα οποία δυνατό να οδηγούν στον καταλογισμό οποιωνδήποτε ευθυνών, οι οποίες να προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις τους.

Από το πεδίο της έρευνας θα εξαιρεθεί το θέμα που καλύπτεται από την έρευνα που ήδη αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφασή του ημερομηνίας 16.12.2020 για τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους και εύχομαι καλή δουλειά.

Σχετικά Άρθρα

Ιστορική δεύτερη θητεία εξασφάλισε ο πρωθυπουργός των Εργατικών της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι

Ιστορική δεύτερη θητεία εξασφάλισε ο πρωθυπουργός των Εργατικών της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 / 5 / 2025 , 21:51 από news_room Ο πρωθυπουργός των Εργατικών της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι κέρδισε το στοίχημα, εξασφαλίζοντας μια ιστορική δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός, νικώντας στις βουλευτικές εκλογές, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στην αγοραστική δύναμη και το περιβάλλον, με τη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ παρούσα στην εκλογική αναμέτρηση. […]

Φραγκίσκος Δέκα χρόνια Πάπας σε αριθμούς

Φραγκίσκος: Δέκα χρόνια Πάπας σε αριθμούς

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 3 / 2023 , 13:51 από news_room Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο Πάπας Φραγκίσκος συμπληρώνει δέκα έτη στον θρόνο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί διεθνώς 1,38 δισεκατομμύρια μέλη. Ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο της Αργεντινής έγινε ο 266ος Πάπας και ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική. Η διαδρομή […]