21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων – Adologala.gr

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 12 / 2020 , 18:15 από news_room

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων – Adologala.gr

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Χριστίνα,

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κλείνει εφέτος 75 χρόνια ζωής και δράσης. Γεννήθηκε μέσα στις στάχτες που άφησε ο πόλεμος από 25 ανήσυχους Έλληνες. Και στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι εξαγωγές έγιναν βραχίονες της ανόρθωσης της χώρας. Αλλά και καταλύτες του αναπροσανατολισμού της εθνικής μας οικονομίας.

Σήμερα, σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τα μέλη του Συνδέσμου σας ξεπερνούν τα 1.300, αλλά η πρόκληση είναι ανάλογου μεγέθους: Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Να μετατρέψει, δηλαδή, την κρίση σε ευκαιρία, όπως τονίζει κι ο τίτλος του Συνεδρίου σας.

Και πράγματι, οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές: Στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες.

Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές.

Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη. Θυμίζω ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις. Αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.

Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Όπως τόνισα και στη Βουλή, στο πλαίσιο της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις.

Μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ.

Αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν ήδη συντάξει Εθνικό Σχέδιο. Και σε αυτό προβλέπεται γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών μας προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής.

Οι εθνικές στοχεύσεις, άλλωστε, παραμένουν σταθερές: Συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν και αυτές έως το 2023. Χαίρομαι, μάλιστα, που η εξωστρέφεια -όπως και άλλες βασικές μας στρατηγικές επιλογές- συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό και με τις προτάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Πισσαρίδη.

Φίλες και φίλοι,

Θα περιμένω με ενδιαφέρον τα πορίσματα του Συνεδρίου σας, ξέροντας άλλωστε ότι η εθνική οικονομία προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων. Ξέρουμε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με τον ίδιο πάντα προορισμό: Την Ελλάδα που παράγει και την Ελλάδα που εξάγει.

Ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, δια ζώσης.

Σχετικά Άρθρα

Αρχιερατικό συλλείτουργό για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνος στη Κέρκυρα - Adologala.gr

Αρχιερατικό συλλείτουργό για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνος στη Κέρκυρα – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 13 / 12 / 2021 , 22:23 από news_room Αρχιερατικό συλλείτουργό για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνος στη Κέρκυρα – Adologala.gr Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την τέλεση το πρωί της αγιωνύμου ημέρα Αρχιερατικού Συλλείτουργου, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, […]

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επισκέφθηκε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Κάιρο Jonathan Cohen

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 5 / 2021 , 15:27 από news_room Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κάιρο Την Έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επισκέφθηκε σήμερα, 17 Μαίου 2021, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κάιρο Εξοχ. κ. Jonathan Cohen. Ο Πρέσβης κ. Cohen έγινε δεκτός από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας […]