23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Το La Trobe παρατείνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών μέχρι το 2023

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 12 / 2020 , 8:48 από news_room

Μία σημαντική νίκη για όλη παροικία αποτελεί η απόφαση του Πανεπιστημίου La Trobe (LTU) να μη διακόψει τη λειτουργία του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, το οποίο είναι το μοναδικό σε ακαδημαϊκό επίπεδο στη Βικτώρια που αφορά την Ελληνική γλώσσα.

Το εν λόγω Πρόγραμμα, υπενθυμίζεται, κρίθηκε οικονομικά μη βιώσιμο από το LTU λόγω του «χαμηλού αριθμού εγγραφών» φοιτητών -σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο- και είχε κατατεθεί πρόταση για τερματισμό του.

Ωστόσο, υπήρξε άμεση και μαζική «απάντηση» από πλευράς της ομογένειας με ανακοινώσεις και επιστολές διαμαρτυρίας προς το La Trobe, ενώ συστάθηκε και Επιτροπή Διάσωσης σχετικά, η οποία είχε διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, για το πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι Ελληνικές Σπουδές.

Οι συζητήσεις αυτές απέφεραν καρπούς και το LTU ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη πως το Πρόγραμμα, σε πρώτη φάση, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί έως και το 2023, οπότε θα υπάρξει νέα αξιολόγηση για τη βιωσιμότητά του.

Για να καταστεί δυνατόν αυτό, υπήρξε δέσμευση από πλευράς της παροικίας για οικονομική στήριξη, με χρηματοδότηση 192.000 δολ. για 3 χρόνια, αλλά και βοήθεια ως προς την αύξηση των εγγραφών φοιτητών στις Ελληνικές Σπουδές.

Kατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Φώτο: Κώστας Ντεβές

«Μετά τη δέσμευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), να παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση και βοήθεια στην αύξηση των εγγραφών φοιτητών, το Πανεπιστήμιο La Trobe, συμφώνησε να συνεχίσει τη διδασκαλία των Ελληνικών για τρία χρόνια», ανέφερε το LTU, σημειώνοντας πως η απόφαση θα εξεταστεί εκ νέου το 2023 και το μέλλον του Προγράμματος θα εξαρτηθεί από το αν επιτευχθούν οι στόχοι για τις εγγραφές που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση για διακοπή των Ελληνικών Σπουδών, αποτελούσε μέρος της «απάντησης» του La Trobe στον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στο Πανεπιστήμιο: «Το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών κρίθηκε οικονομικά μη βιώσιμο λόγω του χαμηλού αριθμού εγγραφών του επανειλημμένα και κατατέθηκε πρόταση να τερματιστεί από το 2022».

Αναφερόταν επίσης ότι μετά από εποικοδομητικές συναντήσεις, μεταξύ του αντιπρύτανη του Πανεπιστήμιου, καθηγητή, John Dewar και στελεχών του La Trobe με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη και άλλα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, η ΕΚΜ δεσμεύτηκε για την παροχή 192.000 δολ. σε τρία χρόνια, καθώς και προληπτική βοήθεια για τη διασφάλιση ότι το Πρόγραμμα θα φτάσει στο στόχο εγγραφών για βιώσιμη λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο αντιπρύτανης του La Trobe, καλωσόρισε θερμά την υποστήριξη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και δήλωσε πως ανυπομονεί να συνεχίσει τη γόνιμη συνεργασία με την παροικία για να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις ως προς τις εγγραφές.

«Το Πανεπιστήμιο La Trobe διατελεί σημαντικό ρόλο στην παροχή ποιοτικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στις κοινότητες στα βόρεια της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής», επεσήμανε. «Ήταν ευχάριστη αυτή η ισχυρή και με πάθος ανταπόκριση στην πρόταση για τερματισμό του Προγράμματος… και ότι η ηγεσία της Ελληνικής κοινότητας προσήλθε σε συζητήσεις προσφέροντας θετικές λύσεις, από οικονομικής πλευράς και βοήθειας στις εγγραφές, για να διασφαλίσει ότι το Πρόγραμμα μπορεί να επιβιώσει και ευελπιστούμε να αναπτυχθεί στο μέλλον».

Ο κ. Παπαστεργιάδης, δήλωσε πως είναι συγκινητικό το ότι υπήρξε μία συμφωνία για τη διάσωση του Προγράμματος, τονίζοντας ότι η Ελληνική γλώσσα αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας και έχει ζωτικό ρόλο στην ενδυνάμωση του πολυπολιτισμικού και κοσμοπολίτικου ιστού της Βικτώριας.

Ένας ευρύς συνασπισμός προσώπων, φορέων και συλλόγων συνεργάστηκαν ακάματα με το Πανεπιστήμιο για να διασφαλίσουν ότι το Πρόγραμμα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα αναπτυχθεί, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΜ.

Ακόμη, ευχαρίστησε τα στελέχη του Πανεπιστημίου για τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. «Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την κοινότητα μας», υπογράμμισε.

Ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της Περιφέρειας Northcote, π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η συνέχιση του Προγράμματος αποδεικνύει την ευαισθησία του La Trobe προς την ευρύτερη πολυπολιτισμική κοινωνία και την εκτίμηση του για την εκμάθηση γλωσσών, ως εγγενούς σημασίας για την προώθηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής διαφορετικότητας του πολύγλωσσου κράτους της Αυστραλίας.

Η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας και ο Αρχιεπίσκοπός της, Μακάριος, ανέφερε, ανυπομονούν για μία διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία για τη διατήρηση και την πρόοδο της μελέτης της Ελληνικής, μίας γλώσσας που είχε τόσο βαθιά επιρροή στην ανάπτυξη της πολιτικής, του πολιτισμού και της θρησκείας ανά τον Κόσμο.

Το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου, επεσήμανε ακόμη ότι με αυτή τη συμφωνία που επετεύχθη συνεχίζεται μία παράδοση δέσμευσης της παροικίας στις Ελληνικές Σπουδές, που περιλαμβάνει τη δωρεά του Αναστάσιου Βασιλογιάννη, η οποία υποστηρίζει μέρος του κόστους του Προγράμματος.

Επίσης, ότι η Βιβλιοθήκη του La Trobe συνεχίζει να στεγάζει, διατηρεί και να καθιστά διαθέσιμα στο κοινό τα Αρχεία Δάρδαλη για την Ελληνική Διασπορά.

Το Πανεπιστήμιο, ανέφερε τέλος, ότι παραμένει αφοσιωμένο στο να παράσχει διδασκαλία και έρευνα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και την κληρονομιά, μέσω του A.D Trendall Research Centre για Σπουδές στην Αρχαία Μεσόγειο (Ancient Mediterranean Studies) και άλλα Προγράμματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, πως:

Ως ο μεγαλύτερος φορέας νεοελληνικής εκπαίδευσης στην Αυστραλία, θεωρούμε τη διατήρηση του τελευταίου τριτοβάθμιου προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στη Μελβούρνη, υψίστης σημασίας για το μέλλον αυτής της ιστορικότατης κοιτίδος του Eλληνισμού.

Γι᾽ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, συμμετέχουμε ενεργά και ακάματα στην Επιτροπή Διάσωσης του Προγράμματος, ώστε να εξασφαλίσουμε από κοινού ένα ελληνόφωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές, εμπνευσμένοι πάντοτε, από τα φλογερά λόγια του εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «Καλύτερα, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικό σχολείο στη χώρα σου, παρά να έχεις βρύσες και ποτάμια, διότι οι βρύσες ποτίζουν το σώμα, τα δε σχολεία ποτίζουν την ψυχή»…

Στον ιερό και εθνικό αγώνα για τη διατήρηση του Προγράμματος, επικροτώντας τους δωρητές που ήδη έσπευσαν να το ενισχύσουν οικονομικά, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θεωρεί υποχρέωσή της να προσφέρει το ποσόν που υπολείπεται για τον επόμενο χρόνο της λειτουργίας του.

Παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, θα διερευνηθούν τρόποι δημιουργίας κατάλληλων δομών, ώστε να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και πάντες οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, καθώς και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους εφόσον αποφοιτήσουν.

Παρακαλούμε θερμώς, όπως συμβάλλουμε όλοι στον ιερό αγώνα αυτό, προτρέποντας τους νέους της Μελβούρνης να εγγραφούν στο Πρόγραμμα. Ας βάλουμε τα λόγια του Αγίου πατρός ημών Κοσμά στην καρδιά μας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την διαιώνιση της γλώσσας μας στην Πέμπτη Ήπειρο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Παρακολουθώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών, ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας Τάσος Δουβαρτζίδης σημείωσε:

«Ευελπιστώντας ότι οι θετικές εξελίξεις που διαφαίνονται σε σχέση με το Πρόγραμμα των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο LaTrobe θα είναι διαχρονικές, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου για αυτή τη θετική προσέγγιση και παράλληλα συγχαίρουμε την Επιτροπή Διαβουλεύσεων, την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και όλους τους Ομογενειακούς φορείς για τη συμβολή τους».

neoskosmos.com

  • Source: Το La Trobe παρατείνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών μέχρι το 2023

Σχετικά Άρθρα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Καρδίτσα

Καρδίτσα: Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 1 / 2023 , 22:35 από news_room Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης τελέσθηκε σήμερα το πρωί 22 Ιανουαρίου 2023, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τιμοθέου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του και άγοντος τα Ονομαστήριά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, με την συλλειτουργική συμμετοχή των […]

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη για τον COVID-19

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 1 / 2021 , 15:38 από news_room «Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, […]