28 °C Athens, GR
21/06/2021

Η Υεμένη κινδυνεύει από ανθρωπιστική καταστροφή το 2021 Προειδοποιεί η IRC – Ανθρωπιστική Κρίση και σε Αφγανιστάν – Αιθιοπία.

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 7:40 από news_room

Η Υεμένη είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από ανθρωπιστική καταστροφή το 2021, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση, η εκτεταμένη πείνα και η κατάρρευση της διεθνούς βοήθειας απειλούν να επιδεινώσουν δραματικά την τρέχουσα κρίση στην Υεμένη το επόμενο έτος, δήλωσε το IRC την Τετάρτη.

Ο Tamuna Sabadze, διευθυντής του οργανισμού βοήθειας για την Υεμένη, δήλωσε ότι η υποστήριξη ήταν κρίσιμη, τώρα περισσότερο «από ποτέ».

Σε μια συνέντευξη με την Al Jazeera από την πρωτεύουσα, Sanaa, ζήτησε «περισσότερη δέσμευση από ό, τι βλέπουμε σήμερα» από εσωτερικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

 

«Χωρίς αυτό, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην Υεμένη. οι απλοί πολίτες της Υεμένης δεν θα έχουν πραγματικά μέλλον και καμία ελπίδα.

«Είκοσι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας – είτε πρόκειται για τρόφιμα, προστασία, υπηρεσίες υγείας ή εκπαίδευση.

«Η πλειοψηφία της χώρας χρειάζεται πραγματικά τον ΟΗΕ και την ανθρωπιστική χρηματοδότηση για να καλύψει τις βασικές τους καθημερινές ανάγκες».

Η λίστα παρακολούθησης του IRC για το 2021, από 1 έως 10, περιελάμβανε: Υεμένη · Αφγανιστάν; Συρία; Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό · Αιθιοπία; Μπουρκίνα Φάσο; Νότιο Σουδάν; Νιγηρία; Βενεζουέλα και Μοζαμβίκη.

 

REUTERS/Khaled Abdullah

Άλλες 10 χώρες περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο αλλά δεν έχουν καταταχθεί ως προς τη βαρύτητα: Καμερούν. την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία · Τσαντ; Κολομβία; Λίβανος; Μάλι; Νίγηρας; Παλαιστίνη; Σομαλία και Σουδάν.

 

Ο Abeer Fowzi, αναπληρωτής συντονιστής διατροφής του IRC, δήλωσε: «Ενόψει μιας άνευ προηγουμένου απειλής, ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στην Υεμένη.

«Ποτέ στο παρελθόν οι Υεμενοί δεν αντιμετώπισαν τόσο μικρή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα – ή τόσες πολλές ταυτόχρονες προκλήσεις»

Yemen crisis: Three stats that reveal the scale of world's worst humanitarian crisis

Η οικονομική στήριξη προς τη χώρα εξαντλείται, με τον προειδοποιητικό διευθυντή του ΟΗΕ Mark Lowcock τον Νοέμβριο ότι η Υεμένη είχε λάβει λιγότερα από τα μισά κονδύλια έκτακτης ανάγκης που χρειαζόταν φέτος.

Ο Lowcock είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η έκκληση του 2020 για την Υεμένη είχε λάβει μόνο περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές μέχρι σήμερα, περίπου 45 τοις εκατό των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται. Αυτή τη φορά πέρυσι είχε λάβει σχεδόν 3 δισ. Δολάρια, είπε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80 τοις εκατό των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων της Υεμένης χρειάζονται κάποια μορφή βοήθειας ή προστασίας.

UN: Yemen on the verge of a ′catastrophic′ famine | News | DW | 20.11.2020

Περίπου 13,5 εκατομμύρια Yemenis αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 16.500 ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες λιμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το 2014, η ομάδα των ανταρτών Houthi που ευθυγραμμίστηκε με το Ιράν κατέσχεσε μεγάλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Sanaa.

Ο πόλεμος κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την κυβέρνηση του υποστηριζόμενου από το Ριάντ προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χαντί.

Ο συνασπισμός επικουρείται από πολλές δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από τότε και οι δύο πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100

It's a slow death': The world's worst humanitarian crisis

.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το έργο Armed Conflict Location and Event Data.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίλυση της σύγκρουσης έχουν καθυστερήσει από τα τέλη του 2018, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό της αποκαλούμενης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο.

Οι κρίσεις πλήττουν το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία.

Το Αφγανιστάν κατατάχθηκε δεύτερη μετά την Υεμένη. Ένα συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης έχει ανατρέψει τον τερματισμό του σχεδόν 20ετούς πολέμου της χώρας.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο Αφγανιστάν αυξάνονται ραγδαία εν μέσω COVID-19 και αδιάκοπης βίας – η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί ραγδαία το 2021 εάν οι ενδο-αφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο», δήλωσε το IRC.

Η Αιθιοπία ανέβηκε στους πέντε πρώτους στη λίστα παρακολούθησης για πρώτη φορά, λόγω μιας εξελισσόμενης κρίσης στην περιοχή του βόρειου Τιγκράι.

Από τις 4 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed μάχεται δυνάμεις πιστές στους πρώην κυβερνήτες της περιοχής, το μέτωπο απελευθέρωσης του λαού Tigray (TPLF).

Ο Abiy κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για την ειρήνη με τη γειτονική Ερυθραία και την έναρξη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αιθιοπία, το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής και έδρα μυριάδων εθνοτικών ομάδων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του ανέλαβαν τον Μεκέλ, την πρωτεύουσα της περιοχής Τιγκράι, πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες και αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι παραμένουν τσέπες μάχης.

Ωστόσο, οι αναλυτές ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση απειλεί να εμβαθύνει τις πολιτικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις της Αιθιοπίας και θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες μετάβασης προς τον εκδημοκρατισμό.

«Το 2021, η Αιθιοπία σχεδιάζει να διοργανώσει εκλογές, οι οποίες συχνά έρχονται με αυξημένους κινδύνους βίας και αστάθειας, και θα βρουν βιώσιμες λύσεις για διακρατικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των ορίων», Adem K Abebe, σύμβουλος για την οικοδόμηση συντάγματος και τη διακυβέρνηση στη Στοκχόλμη – με βάση το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια, δήλωσε στο Al Jazeera.

«Υπάρχει επίσης ανάγκη να ανοικοδομηθεί το Tigray – μια φτωχή περιοχή που ήδη πάσχει από την εισβολή ακρίδων – και να προσφέρει υπηρεσίες.

“Όλα αυτά κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με περιορισμένους πόρους.”

Πηγή: Al Jazeera 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πολίτη στα Λεύκαρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 5 / 2021 , 12:11 από news_room Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εγκαινίασε σήμερα το Κέντρο Πολίτη των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στα Λεύκαρα στην παρουσία του Δημάρχου Λευκάρων κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους. Το συγκεκριμένο Έργο εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, 10-16 Απριλίου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 4 / 2021 , 11:03 από news_room Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (10 – 16 Απριλίου)   Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Κυριακή 11 Απριλίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Αναβαργός. Την Παρασκευή 16 Απριλίου θα χοροστατήσει […]

Pin It on Pinterest