22 °C Athens, GR
29/09/2021

Τελευταια Νέα
Σ. Αναγνωστόπουλος: Αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά για τις τιμές, θα παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση Τζ. Πάιατ: Περισσότερο ευθυγραμμισμένα από ποτέ τα ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδας-ΗΠΑ Την ανησυχία της για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο εξέφρασε η φον Ντερ Λάϊεν Μενέντεζ: «Όχι» στην πώληση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των S-400 Διπλωματικές πηγές: Nέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης :«Να αγοράσω πρόσφορο & νάμα ή να φτιάξω;» – Σειρά βίντεο πνευματικής ωφέλειας Συνάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ‘Ολο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Η Έναρξη του νέου Σχολικού Έτους στην Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ στην Σερβία

Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής John D.Protopapas – Adologala

Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής John D.Protopapas - Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 12 / 2020 , 21:19 από news_room

Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου John D. Protopapas

Ο Πρωτοπρεσβύτερος John D.Protopapas γεννήθηκε στην Πάνω Ζωδιά, Κύπρος στις 12 Δεκεμβρίου 1926 στον Δημήτριο Πρωτόπαπα και την Παναγιώτα Κατσάρη, και αφιερώθηκε στην εκκλησία στις 23 Ιανουαρίου 1927, η οποία στη συνέχεια έγινε η επίσημη ημερομηνία γέννησής του. Ο πατέρας του ήταν ο Πρωτοψάλτης του χωριού και του δίδαξε βυζαντινή μουσική σε νεαρή ηλικία. 

Αφού ολοκλήρωσε το γυμνάσιο στο Κολλέγιο Πάφου, ο θείος του, κ. Χριστόφορος Αργυρίδης, χρηματοδότησε τη μετανάστευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 1949 και εγγράφηκε ως μαθητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Holy Cross στο Brookline, Mass. Μετά την αποφοίτησή του το 1952, συνέχισε τις σπουδές του στο Andover Newton Theological School στο Newton της Μασαχουσέτη, κερδίζοντας πτυχίο Bachelor of Divinity το 1954 και πτυχίο Master of Sacred Theology με πτυχίο στην Ποιμαντική Κλινική Ψυχολογία το 1955. 

Στις 5 Ιουνίου 1955, παντρεύτηκε την Catherine Lianides του Worcester, Mass. Ο Ιωάννης χειροτονήθηκε στο Διακονικό στις 26 Ιουνίου 1955 και στην Ιεροσύνη από τον Επίσκοπο Αθηναγόρα Κοκκινάκη στις 9 Ιουλίου 1955. Η πρώτη του ανάθεση ως ιερέας ήταν στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Μπανγκόρ του Μαίην, την οποία υπηρέτησε για πάνω από δέκα χρόνια. Οργάνωσε το Jr. GOYA, εμπλούτισε το πρόγραμμα Sunday School, δίδαξε το Ελληνικό Σχολείο δύο φορές την εβδομάδα και σκηνοθέτησε μια εβδομαδιαία ομάδα θρησκευτικών συζητήσεων. Από το 1958-1965, επέβλεψε όλα τα ελληνικά σχολεία του Maine. Στο ενοριακό σπίτι, καλλιέργησε τη γη σε έναν κήπο λαχανικών για να απολαύσει ολόκληρη η κοινότητα. Πρ. Ο John και η Presbytera Catherine ήταν ευλογημένοι με τρία παιδιά, τον Christopher, την Paula και τη Mira. 

Το 1965, π. Ο Ιωάννης μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη του Πίτσμπουργκ, όπου υπηρέτησε για δύο χρόνια ως γραμματέας του Χάριτος Επίσκοπου Θεοδόσιου, βοήθησε στο σχηματισμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Oakmont, Pa. Και στη συνέχεια υπηρέτησε την Εκκλησία Kimisis Tis Theotokou, Aliquippa, Pa. Για έντεκα μήνες. 

Η πιο δυναμική περίοδος του π. Η καριέρα του Τζον ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 1967 όταν η Αρχιεπισκοπή τον ανέθεσε στην Εκκλησία Ευαγγελισμού του Κλίβελαντ του Οχάιο. Αφού αξιολόγησε τις ανάγκες της ενορίας, ξεκίνησε ένα επιθετικό πρόγραμμα που οδήγησε στην ανακαίνιση του υπογείου της εκκλησίας σε λειτουργική αίθουσα, στολίδι της εκκλησίας με εικονογραφία από τον Κωνσταντίνο Youssis, και την κατασκευή του Ευαγγελισμού του Κέντρου, το οποίο έγινε το πρώτο – χώρο ψυχαγωγίας κατηγορίας 

Ωστόσο, ο π. Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του John στο Annunciation ήταν η πνευματική και πνευματική ανάπτυξη των πιστών: το Ελληνικό Σχολείο αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, η συμμετοχή στην εκκλησία διπλασιάστηκε, η χορωδία άκμασε και η εκκλησία χρηματοδότησε ασθενείς από την Ελλάδα για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς τοπικά νοσοκομεία. Πρ. Ο Τζον επέκτεινε πάντα το χέρι της πνευματικής καθοδήγησης σε ό, τι μπορούσε να φτάσει. Η ενορία τον τίμησε με τρία μαρτυρικά συμπόσια στις 10η, 25η και 30η επέτειο της υπηρεσίας του στην ενορία. Ο τελευταίος σηματοδότησε επίσης τη συνταξιοδότησή του το 1997. 

Μετά τη συνταξιοδότησή του, π. Ο John και η Presbytera Catherine μετακόμισαν στο Clearwater της Φλόριντα, όπου δέχτηκε προσωρινές αποστολές σε όλη τη Φλόριντα και επίσης στο Montgomery, Ala. Στη συνέχεια, ο τότε Επίσκοπος Αλέξιος της Ατλάντα ζήτησε να βγει από τη συνταξιοδότηση για να ξεκινήσει μια εκκλησία αποστολής στο Palm Harbour, Fla. 6 Φεβρουαρίου 2000, π. Ο Τζον γιόρτασε την πρώτη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Παλμ Χάρμπορ. Ένα χρόνο αργότερα, η εκκλησία αγόρασε ένα σπίτι κοντά στη βιβλιοθήκη και το αναδιαμόρφωσε για να στεγάσει ένα ιερό, μια περιοχή υποτροφιών, ένα γραφείο και τρεις αίθουσες διδασκαλίας. Το 2003, η εκκλησία έλαβε Ιερά Λείψανα των προστάτων της αγίων από τον Εκκλησία του Μητροπολίτη Ιάκωβο της Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια δεκατριών χρόνων διακονίας με την εκκλησία, π. Ο Ιωάννης ίδρυσε ένα Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Φιλόπτωχο, μια χορωδία, ένα Κυριακό Σχολείο όλο το χρόνο, Ελληνικό Σχολείο, Acolytes, GOYA, JOY και Hope. Η επιθυμία του να καλλιεργήσει φυτικούς κήπους και οπωροφόρα δέντρα και να μοιραστεί τις άφθονες συγκομιδές τους με τις κοινότητές του ξεκίνησε στο Μέιν και συνέχισε καλά στα χρόνια συνταξιοδότησής του στη Φλόριντα. 

Την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, π. Ο Ιωάννης γιόρτασε την τελευταία του Θεία Λειτουργία με περίπου 250 προσκυνητές. Πρ. Ο John και η Presbytera Catherine ξεκίνησαν τη δεύτερη σεζόν συνταξιοδότησής τους με τον Θεό να οδηγεί το δρόμο. Δόξα στον Θεό που οδηγεί τα βήματά μας. 

Η κηδεία είναι Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Clearwater, Fla.  

Κατάλογος τιμών: 

21 Νοεμβρίου 1970 – Έλαβε το οφφίκιο του Οικονόμου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεράρχη Ιάκωβο. 

12 Μαΐου 1977 – Έλαβε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και βασικό ομιλητή στην 25η επέτειο της τάξης αποφοίτησης του Τιμίου Σταυρού του 1952. 

16 Οκτωβρίου 1982 – Αποτέθηκε ένας Μικρός Σταυρός του Ιερού Τάφου από τον Πατριάρχη Διόδωρο της Ιερουσαλήμ. 

31 Δεκεμβρίου 1989 – Ο Δήμαρχος George V. Voinovich διόρισε και ανέθεσε τον π. Ο John Protopapas ως επίτιμος δήμαρχος της πόλης του Κλίβελαντ. 

3 Σεπτεμβρίου 1994 – οι Chios Societies of America, Inc. παρουσίασαν τον π. Ο Τζον με μια πλάκα σε αναγνώριση της υποστήριξης και της γραμματειακής εργασίας του για την επίτευξη του στόχου τους στην ίδρυση της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σκυλίτσιων στη Χίο και με την προσθήκη νέου ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. 

1996 – η Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης του Βορειοανατολικού Οχάιου παρουσίασε με ευγνωμοσύνη τον π. John μια γυάλινη πινακίδα για τα υποδειγματικά ελληνικά επιτεύγματά του. 

23 Μαΐου 2002 – Ομιλητής στην 50η επέτειο της αποφοίτησης του Τίμιου Σταυρού του 1952. 

Σε εθνικό επίπεδο, π. Ο Τζον υπηρέτησε ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Πρεσβυτέριου Συμβουλίου, ως πρόεδρος του Αγίου Χρυσόστομου Κληρικού Συνθεσμού της Επισκοπής του Πίτσμπουργκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησίας της Επισκοπής της Επισκοπής και Πρόεδρος και Γραμματέας του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου του Οχάιο.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάνουμε το καθήκον μας προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 8 / 2021 , 4:51 από news_room Την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παράλληλο σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ταυτόχρονη στήριξη από την ΕΕ των χωρών που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να εμποδιστούν οι ροές προσφύγων στην Ευρώπη, […]

Επίσκεψη του Α/ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα – Τον υποδέχθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 3 / 2021 , 0:36 από news_room Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση […]

Pin It on Pinterest