19 °C Athens, GR
15/06/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο Παράκληση στον Ι.Ν. Ευαγγελισμoύ της Θεοτόκου Γρεβενών για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες Κυριακή των Αγίων Πατέρων στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας στις εκδηλώσεις για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Πάτρα Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στην Αττική «Νύχτες βραδύτητας» με πανσέληνο στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου στην Ελευσίνα Επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Καθαρισμός θαλάσσιου βυθού από αυτοδύτες μέλη της ΜΜΑΔ και της Λιμενικής στην Αμμόχωστο O Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίρει τη νέα Κυβέρνηση στο Ισραήλ

Σλοβακία και Κύπρος είναι ομονοούντα Κράτη, δήλωσε ο ΥΠΕΞ N. Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ I. Korčok

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 17:59 από adologala.gr

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κ. Ivan Korčok

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον καλό μου φίλο και συνάδελφο, Ivan Korčok και τα μέλη της αντιπροσωπείας του.

Σλοβακία και Κύπρος είναι και οι δύο μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ενταχθεί μαζί το 2004 και είναι με ευαρέσκεια που διαπιστώνω ότι με πολλούς τρόπους είμαστε ομονοούντα Κράτη, με κοινές προσεγγίσεις σε πλείστα των θεμάτων της κοινής μας ατζέντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας σήμερα να εξετάσουμε την εξέλιξη ορισμένων θεμάτων που αποτελούν μέρος του πολυσχιδούς διμερούς μας διαλόγου. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τρέχοντα ζητήματα από την Ευρωπαϊκή μας ατζέντα, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος.

Σημειώσαμε με ικανοποίηση ότι η διμερής συνεργασία μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ανταλλάσσουμε τακτικά επισκέψεις υψηλού επιπέδου, θεωρούμε απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επαφές σε όλα τα επίπεδα, καθώς νέες ευκαιρίες και προκλήσεις δημιουργούν την ανάγκη στενότερου διαλόγου και συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών και δυνατοτήτων προς όφελος των πολιτών των χωρών μας.

Επαναβεβαιώσαμε ως εκ τούτου τη θέλησή μας να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις επί διμερών εγγράφων που εκκρεμούν στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και στην εκπαίδευση, και να συνεργαστούμε για την επανέναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των επαφών μεταξύ των λαών μας και θα ευνοήσουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Ιβάν την εκτίμησή μας για την σταθερή θέση της Σλοβακίας και την ανεκτίμητη υποστήριξη στο Κυπριακό, καθώς και για τη συμβολή της χώρας του στον διακοινοτικό διάλογο μέσω της διευκόλυνσης των συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Περιττό να πούμε ότι η πολύτιμη συνεισφορά του σλοβακικού αποσπάσματος στην UNFICYP είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις εντεινόμενες προκλήσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Στο ίδιο πνεύμα, ενημέρωσα τον Ιβάν για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, καθώς και στην ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τα σχέδια της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα.

Από τη σκοπιά της ΕΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκριναν οι ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου εξέφρασαν την ετοιμότητα της Ένωσης να θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε θετική τροχιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Άγκυρα θα σταματούσε όλες τις παράνομες δραστηριότητές της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας μέχρι τη σύνοδο του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση της Τουρκίας υπήρξε περιφρονητική προς την ΕΕ, και ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση κατά τη σύνοδό του στις 10 και 11 και να λάβει «τις δέουσες υπό τις περιστάσεις αποφάσεις».

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημοσίως τη Σλοβακία, και ιδιαίτερα τον καλό μου φίλο Ιβάν, για τις σαφείς θέσεις που διατυπώνουν με κάθε ευκαιρία, σχετικά με την ανάγκη να ενεργήσει η ΕΕ κατάλληλα και αποτελεσματικά όταν τα Κράτη Μέλη της αντιμετωπίζουν εξωτερικές απειλές και προκλήσεις.

Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά τις διαβουλεύσεις μας συζητήσαμε επίσης για ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, όπως η διεύρυνση της ΕΕ, η μετανάστευση, οι τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέματα που είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση που θα πάρει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αγαπητέ Ιβάν,

Πριν σας δώσω το βήμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά που αφιερώσατε χρόνο να επισκεφθείτε την Κύπρο σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 

Ακολουθήστε μας :
  • Source: Σλοβακία και Κύπρος είναι ομονοούντα Κράτη, δήλωσε ο ΥΠΕΞ N. Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ I. Korčok - Adologala

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση νόμου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την «Οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 3:01 από news_room Πρόταση νόμου για την «οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων» κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης, μειώνεται το ποσοστό της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης το οποίο είναι βάσει του νόμου 3023/2002 (Α’ 146), […]

Κύπρος: Παραλήφθηκαν τα ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 12 / 2020 , 4:28 από news_room Παραλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν σήμερα τα ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech. Λόγω των ειδικών συνθηκών φύλαξης των εμβολίων στους -75°C, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την παρασκευάστρια […]

Pin It on Pinterest