29 °C Athens, GR
21/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Chevron Συνάντηση με πολιτευτές και υποψήφιους είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Βόρεια Μακεδονία: Ρήξη στο αντιπολιτευόμενο VMRO για τον Ν. Γκρούεφσκι 12 τραυματίες σε τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στο Χιούστον Πανελλαδική απεργία: Παραλύει η χώρα σήμερα Πέμπτη – Ποιοι συμμετέχουν Άνοιξε σήμερα η εθνική οδός και για τα βαρέα οχήματα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο νησί Hiiumaa και συναντήσεις στο Tallinn Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Επισκοπές Tartu και Pärnu και Saare Αφίχθηκαν οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς – Θα παρευρεθούν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Αρχιερατική Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτης

Οικουμενικός: “Ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν”

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 21:57 από

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό, σήμερα, Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, στο τέλος του οποίου απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στον Ιερομ. κ. Ελευθέριο Αλούκο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχιμανδρίτη ο Παναγιώτατος τον επαίνεσε για τον ζήλο, την εργατικότητα, την αφοσίωση και την πιστότητα που επέδειξε “εις τον Ηγούμενον της Χάλκης πρώτον και ύστερον εις τον Γέροντά σου άγιον Χαλκηδόνος και δι᾿ αυτών εις την Εκκλησίαν, εις την οποίαν άπαντες οφείλομεν υπακοήν και πειθαρχίαν, ώστε όλα να γίνωνται ευσχημόνως και κατά τάξιν”. Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του γιατί ο π. Ελευθέριος αγάπησε τους Χριστιανούς της ανατολικής όχθης του Βοσπόρου, και αγαπήθηκε από αυτούς, επισήμανε ότι η επιτυχία του κληρικού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Χριστιανών του και να υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοπεριχώρηση.

“Ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν και εις το ιερόν μας Κέντρον, ώστε να πληρωθούν τα κενά, να επανδρωθούν αι θέσεις εις το Μέγα τούτο Μοναστήρι και εις τινας Κοινότητάς μας εκτός αυτού, και ούτω να μη χωλαίνη το εν γένει θρησκευτικόν και ποιμαντικόν έργον της Μητρός Εκκλησίας. Ευχαριστούμεν και τους εν Ελλάδι αδελφούς αρχιερείς, οι οποίοι προφρόνως συμβάλλουν εις την προσπάθειαν αυτήν της εν ανάγκαις Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της μήτρας του Γένους.”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιμανδρίτης κ. Ελευθέριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία της σημερινής χειροθεσίας του, αλλά και για όλη την πατρική του αγάπη και στοργή, καθώς και για το διαρκές ενδιαφέρον του και τις ευκαιρίες που του έδωσε προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα εφόδια και ευρύτερη θεολογική μόρφωση, στοιχεία, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τη Μητέρα Εκκλησία. 

“Δεν νοείται κληρικός της Μητρός Εκκλησίας να μην έχει τα εφόδια εκείνα τα οποία θα τον βοηθήσουν στο να προσφέρει με τις όποιες δυνάμεις του στα δίκαια της Εκκλησίας και έτι περισσότερο στα Δίκαια της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Δίκαια τα οποία κάποιοι δυστυχώς αμφισβητούν και Κύριος οίδε το γιατί… Η αγνωμοσύνη και αχαριστία δυστυχώς διέπουν κάποιους εξ αυτών οι οποίοι και “εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου…”. Όμως η της Κωνσταντινουπόλεως Εκκλησία, όπως ο πατέρας της παραβολής του ασώτου, αναμένει και προσμένει την επιστροφή αυτών στην ορθότητα, την τάξη και την υπακοή. Η αναμονή και η προσμονή όμως δεν σημαίνει και παραίτηση από τα δίκαια και τα προνόμια Της, που οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Θεοφόροι Πατέρες θέσπισαν και όρισαν. Προσευχόμεθα ο Άγιος Θεός να τους φωτίσει και να αντιληφθούν το λάθος τους! Εμείς οι κληρικοί Σας συντασσόμεθα και συμπορευόμεθα με τον πνευματικό μας πατέρα και Πατριάρχη μας, και με αγάπη τους αναμένουμε, όχι κατακρίνοντας και επικρίνοντας τους, όπως δυστυχώς πράττουν εκείνοι”. 

Κατά τον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και μικρός αριθμός πιστών, λόγω των υφισταμένων υγειονομικών μέτρων εναντίον της πανδημίας.

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο adologala adolo gala nea eidiseis oikoymenikos patriarxis
Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν” adologala adolo gala αδολο γαλα ειδησεις ενημερωση εκκλησιες πατριαρχεια ενημερωση εκκλησιαστικη ειδησεις enimerosi ekklisies patriarxis patriarxeia enimerosi ekklisiastiki
Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Σχετικά Άρθρα

Μaria João Pires Festival Strings Lucerne - Μια βραδιά αποκλειστικά με έργα Beethoven στο Μέγαρο Μουσικής

Μaria João Pires Festival Strings Lucerne – Μια βραδιά αποκλειστικά με έργα Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 2 / 2023 , 12:22 από news_room Μaria João Pires Festival Strings Lucerne – Μια βραδιά αποκλειστικά με έργα Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Η θρυλική πιανίστα στο Τρίτο κοντσέρτο, και το διακεκριμένο ελβετικό σύνολο στην Τρίτη συμφωνία Καλλιτεχνική διεύθυνση, εξάρχων | Daniel Dodds Σάββατο 18 Φεβρουαρίου […]

Δωρεά Δαπάνης Ύψους 1.615.990.23€ στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας για την Ανέγερση νέου Βρεφικού & Παιδικού Σταθμού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 2 / 2021 , 0:05 από news_room ΗΙερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας γνωρίζουν την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος για την δωρεάν παραχώρηση […]

Pin It on Pinterest