29 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Μήνυμα του Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο Γερασίμου για την ημέρα των Βετεράνων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 11 / 2020 , 1:19 από

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,

Όταν τα ταξίδια ήταν ευκολότερα και μπόρεσα να διασχίσω τη Μητρόπολη μας, είχα το προνόμιο να συναντήσω Βετεράνους στις ενορίες μας. Αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, επιστρέφοντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με ενέπνευσαν πάντα για την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στο έθνος μας. Στις 11 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την υπηρεσία τους στο έθνος μας, ανεξάρτητα από τον κλάδο του στρατού που υπηρέτησαν, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό ή χαμηλό είναι το αξίωμά τους, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο ρόλος τους, είτε στρατολογήθηκαν είτε καταρτίστηκαν. Απάντησαν στο κάλεσμα του έθνους να σηκώσει όπλα για την υποστήριξη του σκοπού της ελευθερίας και των αξιών της κοινωνίας μας.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τιμούμε τους στρατιωτικούς αγίους, όπως ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος και ο Άγιος Θεόδωρος ο στρατηγός. Αυτοί οι άγιοι, μεταξύ πολλών άλλων, συνήθως απεικονίζονται με τη στρατιωτική τους στολή, κρατώντας ασπίδα, σπαθί ή δόρυ, αναγνωρίζοντας ότι μια σημαντική πτυχή της ζωής τους και της ιστορίας τους ως αγίων συνδέεται με τη στρατιωτική τους θητεία. Αυτοί οι άγιοι ήταν συνήθως μάρτυρες επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους στον Χριστό τη στιγμή που οι ειδωλολάτρες κυβερνήτες έλεγαν τον στρατό και διώκονταν ενεργά τους Χριστιανούς. Αυτοί οι άγιοι έβαλαν την πίστη τους στον Χριστό πάνω από το καθήκον τους ως στρατιώτες.

Καθώς τιμούμε τους Βετεράνους, πρέπει να αναλογιστούμε την αίσθηση του καθήκοντος, της τιμής και της υπηρεσίας τους. Εκείνοι που έχουν υπηρετήσει σε καταστάσεις μάχης διακινδύνευαν τις ζωές τους για εμάς, όχι επειδή ήθελαν να λάβουν επαίνους ή βραβεία. επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην υπεράσπιση της χώρας μας. Έχοντας δει τι έχουν δει, ή βιώσουν αυτό που βίωσαν, συχνά δεν θέλουν να μιλήσουν γι ‘αυτό, επειδή δεν βλέπουν τη δόξα στην καταστροφή του πολέμου. Πάνω από όλα, προτιμούν να βιώνουν την ειρήνη. Προσεύχονται για ειρήνη πιο ένθερμα γιατί γνωρίζουν τη βαρβαρότητα και την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος και τις ουλές που αφήνει πίσω. Πρέπει να τους ενώσουμε για να προσευχηθούμε για ειρηνικούς καιρούς, αντηχώντας τα λόγια του προφήτη Μίχα που προφήτευσε μια εποχή που θα χτυπήσουμε «σπαθιά σε άροτρα», «δόρυ σε αγκίστρι κλαδέματος» και «το έθνος δεν θα σηκώσει το σπαθί εναντίον του έθνους» ( Μίκα: 3: 3-4).

Σε όλη τη Μητρόπολη μας, έχουμε κληρικούς που είναι βετεράνοι των Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρέτησαν με τίμημα στο στρατό και στη συνέχεια ακολούθησαν ένα επάγγελμα στην Εκκλησία. Πολλοί από τους κληρικούς μας υπηρετούν ως στρατιωτικοί θρησκευτικοί, προσφέροντας λειτουργικές υπηρεσίες σε Ορθόδοξους στρατιώτες και γυναίκες, καθώς και πνευματική καθοδήγηση, συμβουλή και θρησκευτική εκπαίδευση στις θέσεις τους. Πριν από λίγα χρόνια, η Αρχιεπισκοπή μας δημοσίευσε μια Καινή Διαθήκη ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται σε στρατιωτικούς κανονισμούς για το μέγεθος και την εμφάνιση, που περιέχουν Ορθόδοξες προσευχές και εικόνες, έτσι ώστε ακόμη και όταν η στρατιωτική τους θητεία τους μεταφέρει σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι πάντα οπλισμένοι με λέξη του Κυρίου μας.

Αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές μου στον Κύριο, αν είστε βετεράνοι των Ενόπλων Δυνάμεων μας, τιμούμε και σας ευχαριστούμε, όχι μόνο αυτήν την ημέρα αλλά και κάθε μέρα, για την υπηρεσία σας. Απαντήσατε στο κάλεσμα της χώρας μας, διακινδυνεύοντας πρόθυμα τη ζωή σας για την ελευθερία μας. Ας ενώσουμε, ως ένα έθνος υπό τον Θεό, προσευχόμενοι για ειρήνη και για την προστασία όλων εκείνων που συνεχίζουν να υπηρετούν.

Είθε ο Θεός να σε ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική!

Σχετικά Άρθρα

Βόλος: Φωτιά περιμετρικά της πόλης και κοντά σε εργοατάσια της ΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 7 / 2021 , 1:18 από news_room Φωτιά ξέσπασε και πάλι περιμετρικά του Βόλου και συγκεκριμένα κοντά στη Β’ ΒΙΠΕ και καίει πουρνάρια κοντά στον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Βελεστίνου – Λάρισας και βορείως της σιδηροδρομικής γραμμής. Πρόκειται για φωτιά που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, από άγνωστη ως τώρα […]

Άνθισαν τα κρίνα του γιαλού

Άνθισαν τα κρίνα του γιαλού

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 9 / 2021 , 23:41 από news_room Άνθισαν τα κρίνα του γιαλού Λευκά και εύοσμα άνθη στολίζουν το φυτό από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο Με τα λευκά κρίνα της θάλασσας, γνωστά και από την αρχαιότητα, υποδέχτηκε τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τo κρίνo του […]