23 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Αναγνώρισε την εκκλησία της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος – Αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η Θ.Λειτουργία ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 10 / 2020 , 16:45 από

Η εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά την χειροτονία του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης στην Μονή Χρυσορρογιατίσσης.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας προκαλώντας αντιδράσεις και ανάμεσα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να εκφράζει τη θέση ότι η αντίδραση του ήταν δικαιολογημένη.

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία.

Σήμερα είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των προκαθημένων των διαφόρων αυτοκέφαλων εκκλησιών».

Επισκέφτηκε, συνέχισε, τον παναγιότατο εκτός της έδρας του μαζί με τον Άγιο Αλβανίας και του ζήτησε την άδεια για να επισκεφτεί τους προκαθημένους και να τους πει τις απόψεις του γιατί, όπως ανέφερε, είναι και ο ίδιος ένας από τους προκαθημένους που εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις πανορθοδόξους διασκέψεις και γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τις καταστάσεις.

Εμείς, είπε ο Μακαριότατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στην συγκεκριμένη διαμάχη.  Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με επικεφαλής ορθοδόξων εκκλησιών με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και τον σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές.

Έπρεπε να πάρω θέση, συνέχισε, αν και η Σύνοδος διαφωνούσε με τον ίδιο, ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για την σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας Επιφάνιο. Κάποιος είπε από τους συνοδικούς έφυγε στο τέλος της λειτουργίας, αναφέροντας πως αν ήταν στην θέση του θα έφευγε από την ώρα που άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή τον ίδιο, να μνημονεύει.

Είπε ακόμη πως θαύμασε την υπομονή του που τόση ώρα δεν έφυγε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η ενέργεια του αυτή υπηρετεί πρώτα την Ορθοδοξία και μετά την Εκκλησία της Κύπρου. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι προκαθήμενοι, μηδέ του Κυρίλλου εξαιρουμένου, ομολογούν μέσα τους ότι είναι σωστός.

Πρόσθεσε ότι αν οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει να συζητηθεί το όλο ζήτημα στα πλαίσια του καταστατικού θα συγκαλέσει την Σύνοδο αφού στείλει επιστολή στον Πατριάρχη και να τη μελετήσει, την οποία θα αναλύσει στη Σύνοδο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν όχι ομοφώνως έστω και κατά πλειοψηφία η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία.

Ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν ζήτησε την ψήφο του λαού για να γίνει Αρχιεπίσκοπος για να ικανοποιήσει κάποια προσωπική φιλοδοξία, προσθέτοντας πως μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για να εργαστεί έντιμα και να φέρει τομές στα πράγματα της Εκκλησίας.

Σημειώνεται πως η Εκκλησία της Κύπρου ακολουθεί την απόφαση που έχει λάβει ήδη  το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Σε αναφορά του στο πρόβλημα της υγείας του είπε ότι μετά από πτώση στο διαμέρισμα του έσπασε τον σπόνδυλο του για αυτό χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  • Source: Αναγνώρισε την εκκλησία της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος - Αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η Θ.Λειτουργία ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας στην Αμμόχωστο

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας στην Αμμόχωστο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 9 / 2022 , 22:18 από news_room Σεμνή, πλην θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα κλήρος και λαός στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και στο Παραλίμνι. Ο ποιμενάρχης της πρώτης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δυτική Ευρώπη και η τιμία συνοδεία του, έφθασαν στην […]

Παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου η παράδοση Οικίσκων από την ΠΟΕΣΥ

Παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου η παράδοση Οικίσκων από την ΠΟΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 4 / 2021 , 19:05 από news_room Παράδοση Τριών Οικίσκων Δωρεά Της ΠΟΕΣΥ Στην παράδοση τριών οικίσκων τους οποίους δωρίζει η ΠΟΕΣΥ συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί το σύνολο των αστυνομικών της χώρας, παρευρέθη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να τιμήσει τους έλληνες αστυνομικούς και την προσφορά τους. Σε δηλώσεις […]