23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Υπ.Μεταφορών: Η θυσία των παλικαριών της Κύπρου επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 9 / 2020 , 15:23 από

Η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου, «μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού μας και για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας Ψιμολόφου.

«Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η δέσμευση μας είναι μία και αμετάθετη.  Την εξεύρεση μίας λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης απαλλαγμένου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.  Μίας λύσης δίκαιης και λειτουργικής στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν και θα εργάζονται αρμονικά», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστός σε αρχές και αξίες, δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες. 
 
«Η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές.  Κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.  Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν. Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, διεκδικητικοί, προσηλωμένοι, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και επίμονοι στις προσπάθειες μας για επανένωση της πατρίδας μας και κατοχύρωσης της ασφάλειας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Έχοντας ως όπλα στη φαρέτρα μας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε με ακλόνητη πίστη την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε,  η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι εκ των ων ουκ άνευ.
 
«Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επιμείνει διεκδικητικά και ακούραστα, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.  Αυτή είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.  Η επανένωση της πατρίδας μας είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που δίνουμε προς τους ήρωες της κοινότητας της Ψιμολόφου που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας.   Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επερχόμενων γενιών των Ελλήνων της Κύπρου.   Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι με ομοψυχία, με την προσδοκία ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας. », σημείωσε.   
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «χρέος ιερό μας έφερε σήμερα εδώ, για να μνημονεύσουμε, να αναπέμψουμε δέηση  για ανεύρεση των αγνοουμένων και να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Ψιμολόφου, του ορεινού αυτού χωριού του οποίου οι κάτοικοι διαχρονικά έδωσαν το παρόν τους στους διάφορους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας». 
 
«Σήμερα, τιμούμε την ανθρώπινη υπέρβαση των ηρώων της Ψιμολόφου, οι οποίοι αντιστάθηκαν με μαχητικότητα απέναντι στον Τούρκο κατακτητή.  Τιμούμε και θυμόμαστε τους λεβέντες της Ψιμολόφου των οποίων τα ονόματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων  και εκείνων που χάρισαν τη ζωή τους εκτελώντας το ιερόν τους καθήκον προς την πατρίδα.  Τιμούμε και παραδειγματιζόμαστε από την ανδρεία του Ευγένιου και Χρίστου Χρυσοστόμου, του Νίκου Χρυσάνθου, του Στέλιου Ππασιά, του Γρηγόρη Λουβιά και του Κυριάκου Θεοφάνους. Με βαθιά αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας υποκλινόμαστε με δέος στο μεγαλείο των ηρωικών αγωνιστών της Ψιμολόφου.  Των παλικαριών της Ψιμολόφου οι οποίοι, παρόλο που είχαν επίγνωση της βαρβαρότητας και  θηριωδίας του Τούρκου εισβολέα, επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση δίνοντας το παρόν τους στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.  Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την τεράστια ευγνωμοσύνη και το μεγάλο μας θαυμασμό. Ας είναι αιωνία η μνήμη των παλληκαριών της Κοινότητας Ψιμολόφου», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για Βασικές Νομοθεσίες και Κανονισμούς στη Δημόσια Υπηρεσία

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για Βασικές Νομοθεσίες και Κανονισμούς στη Δημόσια Υπηρεσία

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας,  σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), διοργανώνει κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2021, διήμερη επιμόρφωση για τους νεοεισερχόμενους Λειτουργούς Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού και Λειτουργούς Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α’ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε στο […]

Έκθεση Γκουτέρες Μεγαλώνει το χάσμα, διαβρώνονται οι προοπτικές λύσης

Έκθεση Γκουτέρες: Μεγαλώνει το χάσμα, διαβρώνονται οι προοπτικές λύσης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 1 / 2024 , 7:34 από news_room Ο Γ.Γ του ΟΗΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να είναι ανοιχτοί σε διάλογο, καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση δρόμου προς τα εμπρός Με κάθε χρόνο που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το χάσμα […]