23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μπόρις Τζόνσον: Ο κόσμος πρέπει ενωμένος να νικήσει τον κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 9 / 2020 , 18:29 από

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνει κάλεσμα προς τους ηγέτες παγκοσμίως να υπερβούν τις διαρκώς εντεινόμενες διαφορές και θα παρουσιάσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την πρόληψη πανδημίας στο μέλλον.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα σημαντική χρηματοδότηση προς τον μηχανισμό προμήθειας εμβολίων COVAX και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τις διαφορές που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του κορονοϊού – αυτό πρόκειται να υπογραμμίσει στην ομιλία του προς την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα (Σάββατο).

Θα ανακοινώσει, επίσης, σειρά νέων μέτρων για την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού αλλά και ένα φιλόδοξο σχέδιο πέντε σημείων για την πρόληψη πανδημιών στο μέλλον.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το The Wellcome Trust, ξεκινά με μια πρόταση για την ανάπτυξη διεθνούς δικτύου κόμβων για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση παθογόνων πριν αυτά περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως θεωρείται ότι έγινε στην περίπτωση του κορονοϊού.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που θα προτείνει η Βρετανία είναι η ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής θεραπευτικών φαρμάκων και εμβολίων, η βελτίωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, η εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και την άρση εμπορικών φραγμών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει μια νέα σημαντική χρηματοδότηση προς την COVAX, τον διεθνή μηχανισμό προμηθειών εμβολίων για τον COVID-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει με ένα αρχικό ποσό 71 εκατομμυρίων στερλινών για την εξασφάλιση του δικαιώματος αγοράς έως και 27 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τους Βρετανούς. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση διερευνά άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία θα είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει 500 εκατομμύρια στην πρωτοβουλία COVAX Advance Market Commitment, που σκοπό έχει τη στήριξη 92 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ώστε να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, να αντιμετωπίσουν τον ιό, να σταματήσουν τη μετάδοσή του συμβάλλοντας έτσι και στη δική μας υγεία.

Στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός θα πει μεταξύ άλλων τα εξής:

“ Ύστερα από εννέα μήνες μάχης με τον κορονοϊό, η ίδια η έννοια της διεθνούς κοινότητας έχει πληγεί.

Ξέρουμε ότι δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Εάν δεν σταθούμε ενωμένοι, εάν δεν στρέψουμε όλοι μαζί τα πυρά μας προς στον κοινό μας εχθρό, ξέρουμε όλοι θα χάσουμε.

Επομένως, τώρα είναι η στιγμή – εδώ, σ’ αυτή την πρώτη και, ειλικρινά πιστεύω, τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέσω Zoom – να σταθεί η ανθρωπότητα πέρα και πάνω από σύνορα και να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές.”

Εδώ στη Βρετανία, την πατρίδα του Edward Jenner που έθεσε τα θεμέλια για το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους μας στα Ηνωμένα Έθνη ώστε γεφυρώσουμε αυτά τα χάσματα και να γιατρέψουμε τον κόσμο.”

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται επίσης να ανακοινώσει την δέσμευση του να παράσχει 340 εκατομμύρια στερλίνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια – ποσό κατά 30% μεγαλύτερο από τη συνεισφορά της Βρετανίας την προηγούμενη τετραετία, καθιστώντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-δωρητές.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει στον ΠΟΥ να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο το οποίο επιτελεί για την καταπολέμηση απειλών κατά της δημόσιας υγείας διεθνώς. Θα βοηθήσει επίσης μια εις βάθος μελέτη της προέλευσης του κορονοϊού αλλά και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε ο ΠΟΥ να έχει την ευελιξία που απαιτεί η αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Προεδρίας των G7 την επόμενη χρονιά, θα εργαστεί από κοινού με τους εταίρους μας παγκοσμίως για την εφαρμογή ενός σχεδίου πέντε σημείων, μιας νέας προσέγγισης για την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων στο μέλλον:

1) Ανάπτυξη διεθνούς δικτύου κόμβων για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση παθογόνων ώστε να εντοπίζεται η πιθανότητα πανδημίας πριν αυτή εκδηλωθεί. Περίπου 60% των παθογόνων προέρχονται από τα ζώα κι έχουν περάσει από το ένα είδος στο άλλο και τελικά στον άνθρωπο. Τα ερευνητικά αυτά κέντρα θα έχουν την ευθύνη του εντοπισμού επικίνδυνων παθογόνων στα ζώα πριν περάσουν από είδος σε είδος και στον άνθρωπο.

2) Αύξηση του δυναμικού παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι έτοιμα προς διάθεση εγκαίρως φάρμακα και εμβόλια κατά αναδυόμενων απειλών.

3) Παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων. Κάτι τέτοιο απαιτεί την ραγδαία ενίσχυση της ικανότητας συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων και κοινοποίησης αποτελεσμάτων με τη σύναψη συμφωνιών για ανταλλαγή δεδομένων υγειονομικού χαρακτήρα για κάθε χώρα.

4) Υιοθέτηση πρωτοκόλλων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Στην πανδημία του κορονοϊού, υπήρξαν 193 εκστρατείες κατά του ίδιου εχθρού. Μια κοινή ομάδα πρωτοκόλλων που θα καλύπτουν τα πάντα, από την ανταλλαγή πληροφοριών ως την προμήθεια ειδών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, θα κάνει την παγκόσμια ανταπόκριση σε τέτοιου είδους κρίσεις πιο ολοκληρωμένη και πιο αποτελεσματική.

5) Άρση των εμπορικών φραγμών που δυσχέραναν την ανταπόκριση στον κορονοϊό. Στην αρχή της πανδημίας πολλές χώρες επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές, δύο τρίτα των οποίων παραμένουν σε ισχύ. Οι δασμοί σε βασικά προϊόντα όπως το σαπούνι ξεπερνούν το 30%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να άρει από την 1η Ιανουαρίου τους δασμούς σε πολλά προϊόντα απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κατάπαυση του πυρός ενόψει των Χριστουγέννων ζήτησε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος,

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 1 / 2023 , 15:29 από news_room Ο πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε σήμερα τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που εορτάζεται για τους Ρώσους ορθοδόξους το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου. “Εγώ, […]

Μπάιντεν: Διαβεβαίωση υποστήριξης του σε Ευρωπαίους πριν την συνάντηση με Πούτιν

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 6 / 2021 , 14:35 από news_room Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων τους απέναντι στην Ρωσία δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την πρώτη του συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε χθες, Σάββατο, στην Washington Post, ο […]