18 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού – 2 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 9 / 2020 , 1:43 από

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νηστευτού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†595) και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος  του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Παφλαγονία από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα. Για την αγάπη τους στο Χριστό και την Εκκλησία, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Προτού πεθάνουν από τις διάφορες κακουχίες και τα βασανιστήρια, η Ρουφίνα έφερε στη ζωή το Μάμα, ο οποίος από βρέφος βίωσε την ορφάνια.

Όμως, μία πλούσια χριστιανή γυναίκα ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή «μάμα», ονομάστηκε Μάμας. Σε ηλικία 15 χρονών ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, λόγω της γενναίας δράσης του στη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.

Η εμπειρία της φυλακής και η γνώση ότι είναι γόνος μαρτύρων, τού έδιναν θάρρος και δύναμη να αντέχει τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες. Αρχικά τού κρέμασαν σιδερένια ράβδο στο λαιμό και τον έριξαν στη θάλασσα. Σώθηκε όμως και στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι, από το οποίο και πάλι βγήκε σώος. Έπειτα τον έριξαν στα άγρια θηρία, τα οποία δεν τον άγγιξαν, αντίθετα του έδειχναν αγάπη.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα λιοντάρι δέχθηκε τον Άγιο Μάμα στην πλάτη του και τον μετέφερε μακράν των άλλων θηρίων, εξού και η θεματογραφία της αγιογράφησής του. Τελικά, τον εκτέλεσαν με τρίαινα, παραδίδοντας έτσι το πνεύμα του στο δικαιοκρίτη Θεό.

Όπως τονίζει το Συναξάρι: «Ἀκμαῖος ὢν Τριάδος εἰς πίστιν Μάμας, Ἀκμαῖς τριαίνης καρτερεῖ τετρωμένος».

Ας προσευχηθούμε όπως ο Άγιος Μάμας να φέρει την ελευθερία στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό στου Μόρφου, στον Άγιο Μάμα των κοινοτήτων Γερολάκκου, Βιτσάδας και Κοντέας του κάμπου της Μεσαορίας και σε όλα τα σκλαβωμένα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

«Τὸ εὐγενὲς καὶ κατὰ πάντα τέλειον, τῆς διανοίας σου, ὁ προειδὼς Λόγος, Μάμα ἐκ σπαργάνων σε, συνέσεως ἐπλήρωσε, καὶ καλῶν ταῖς ἰδέαις, πολυειδῶς κατεκόσμησε, μάρτυς ἀθλοφόρε πανεύφημε» (ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ. Ὁ Κανὼν τοῦ Μάρτυρος. Ποίημα Θεοφάνους. ᾨδὴ α’. Ἦχος πλ. δ’).

Πανηγυρίζει μεταξύ άλλων η ομώνυμη κοινότητα Αγίου Μάμα Λεμεσού, οι ναοί του Αγίου στον Προσφυγικό Συνοικισμό στη Λακατάμεια, στην Κοκκινοτριμιθιά, του Ξυλιάτου και το παρεκκλήσιο στο Παραλίμνι.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

30 Αυγούστου – Ιερά Μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 30 / 8 / 2020 , 23:01 από     Βιογραφία Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Ήταν, όπως λέγουν, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σαν πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητα του. Στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης τον εξέλεξε αντιπρόσωπο του. […]

Κυριακή Ε΄ των Νηστειών – Της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 4 / 2021 , 16:24 από news_room Σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζουμε τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Ένεκα του ύψους της πνευματικής της άσκησης και της μετάνοιας της Οσίας Μαρίας, η Εκκλησία της αφιέρωσε εκτός από την ημέρα μνήμης της (την 1η Απριλίου) και τη σημερινή Πέμπτη Κυριακή […]