17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Αναστασιάδης-Σακελλαροπούλου: Συζήτησαν Κυπριακό, Αν. Μεσόγειο και Μεταναστευτικό

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 9 / 2020 , 20:22 από

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διασάλευση της ειρήνης και της σταθερότητας λόγων των προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται να επικρατήσει η διεθνής νομιμότητα.

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα μέσω ενός καλής πίστεως διαλόγου ή μέσω προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την εθνική τους αξιοπρέπεια και θα συνεχίσουν να πορεύονται με στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Σημείωσε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του κυπριακού προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης αναφορά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την έλλειψη προόδου στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μία μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, είτε μέσω μεταφοράς εποίκων στα κατεχόμενα, είτε μέσω προώθησης αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές.

Χαιρέτησε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό βούληση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση πρόσθεσε, πρέπει να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είπε ότι είναι μεγάλη η συγκίνησή της για την επίσκεψη στη μεγαλόνησο, που πραγματοποιείται -πρόσθεσε- σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Όρουτς Ρέις” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσο επρόκειτο για κίνηση με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει και συνέχεια.

Η κυρία Σακελαροπούλου είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

Τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Για το μεταναστευτικό, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναμένεται η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από όσο τους αναλογούσε.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Ελληνίδα ομόλογό του με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου του Τρίτου. Εκφράζοντας ευχαριστίες για την ύψιστη τιμή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Λευκωσίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή:ΚΥΠΕ-RIKnews.com.cy

Σχετικά Άρθρα

Κανονικά έκλεισαν οι κάλπες στις 18.00, αρχίζει η καταμέτρηση

Κανονικά έκλεισαν οι κάλπες στις 18.00, αρχίζει η καταμέτρηση

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 2 / 2023 , 18:43 από news_room Κανονικά έκλεισαν στις 18.00 οι κάλπες για τις Προεδρικές Εκλογές 2023 σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώνστας Κωνσταντίνου. Μετά την ανακοίνωση του Εφόρου, επιτρέπεται πλέον η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls). Η […]

Τα αίτια θανάτου 61χρονου ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη Λευκωσία διερευνά η Αστυνομία

Τα αίτια θανάτου 61χρονου ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη Λευκωσία διερευνά η Αστυνομία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 11 / 2021 , 5:37 από news_room Τα αίτια θανάτου 61χρονου ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη Λευκωσία διερευνά η Αστυνομία Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ahmet Tuncer, 61 ετών, Τουρκοκύπριος, έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη Λευκωσία, διερευνά η Αστυνομία, σε […]