17 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Έναρξη της διανομής στη Ρωσία και την Ουκρανία του ντοκιμαντέρ για την Αγιορειτική Μονή Δοχειαρίου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 9 / 2020 , 23:40 από

Η διανομή του ντοκιμαντέρ για την Αγιορειτική Μονή Δοχειαρίου άρχισε από την πρώτη του προβολή στον κινηματογράφο «Ζόβτεν» του Κιέβου». Στις 3 Σεπτεμβρίου το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;» παρουσίασαν οι δημιουργοί του, ο παραγωγός Πρωτοδιάκονος Αλέξανδρος Πλίσκα και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο.

Στην πρεμιέρα παρέστη ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Νεολαίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Όμπουχοφ Ιωνάς, ο οποίος επί δέκα και πλέον χρόνια είναι τακτικός προσκυνητής της Αγιορειτικής Μονής του Δοχειαρίου και γνώριζε προσωπικά τον Καθηγούμενο Γέροντα Γρηγόριο.

«Είναι ίσως η πέμπτη φορά που παρακολουθώ αυτό το ντοκιμαντέρ και κάθε φορά για μένα είναι ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στο Άγιον Όρος και μια συνάντηση με τον Γέροντα Γρηγόριο. Και τα συναισθήματα που ζώ από την αρχή μέχρι το τέλος του ντοκιμαντέρ είναι σχεδόν ίδια, όπως και κατά την επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Κατά τη λήξη του ντοκιμαντέρ δημιουργείται η ίδια χαρμολύπη. Λύπη που αποχαιρετάς αυτό το άγιο μέρος και χαρά που γνωρίζεις τη θέρμη αυτών των ανθρώπων», κατέθεσε τις εντυπώσεις του ο Σεβασμιώτατος.

Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;» Πρωτοδιάκονος Αλέξανδρος Πλίσκα, ο οποίος και έφερε τον Αρχιεπίσκοπο Ιωνά να γνωρίσει τη Μονή του Δοχειαρίου και τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, ήταν εκείνος, ο οποίο συνέλαβε την ιδέα της ταινίας. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο έλαβε άδεια να γυρίσει ταινία σε Αγιορειτική Μονή με αυστηρό τυπικό, μόνον χάρη στις προσπάθειες και την υπόληψη του πατρός Αλεξάνδρου.

«Από το ντοκιμαντέρ μας λείπουν σκηνοθετημένα κάδρα και γραμμένο κείμενο. Πρόκειται για μερικά χρόνια γυρισμάτων και εννιά αποστολές. Μια φορά ο σκηνοθέτης ήλθε στο Άγιον Όρος χωρίς την κάμερα, απλώς για να ζήσει μερικές εβδομάδες τον αγιορείτικο βίο. Ο Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο καθημερινά παρακολουθούσε τις ακολουθίες μαζί με τους μοναχούς· άλλωστε θα έπρεπε να καταλάβει τι γυρίζει».

    

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ κράτησαν σχεδόν τέσσερα χρόνια: από την Άνοιξη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Από το υλικό 80 ωρών μονταρίσθηκε ντοκιμαντέρ 80 λεπτών.

«Η εργασία πάνω στην ταινία δεν ήταν καθόλου εύκολη· όμως ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε κατά τα γυρίσματα με το χιόνι στην κορυφή του Άθωνα. Αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέραμε», ανέφερε ο Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο.

Το ντοκιμαντέρ «Ἀδάμ, ποῦ εἶ;», που γυρίσθηκε στη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και αποτύπωσε τα τελευταία λόγια του Καθηγουμένου της Γέροντα Γρηγορίου Ζούμη, απρόσμενα απέκτησε για τους δημιουργούς του ένα επιπρόσθετο νόημα. Η ταινία γυρίστηκε για τον ίδιο το θεατή, στον οποίο και απευθύνεται η αγιογραφική ερώτηση του τίτλου του.

Η ταινία κέρδισε το Grand Prix του Κινηματογράφου Κιέβου «Ποκρόφ 2019» και συμμετείχε στο πρόγραμμα των Φεστιβάλ της Ταλλίνης και της Κρακοβίας.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

Σχετικά Άρθρα

Πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 2:22 από news_room Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσω την τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιο Όρος ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης στην ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο έργο της νέας […]

Tο περιβόλι της Παναγίας επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος - Adologala.gr

Tο περιβόλι της Παναγίας επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 / 8 / 2022 , 2:21 από news_room Tο περιβόλι της Παναγίας επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος – Adologala.gr Το περιβόλι της Παναγίας επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Πανοσ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτου Ναθαναήλ και κανονικής αδείας και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, […]