13 °C Athens, GR
22/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς Επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς έλαβαν δημοσιογράφοι στον Ισημερινό Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τρομοκρατική επίθεση στον Τάφο της Θεοτόκου

Χανιά: Την “υπογραφή” τους στην αξιοποίηση των Νεωρίων βάζουν οι πολίτες

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 9 / 2020 , 15:51 από

Η υπογραφή στις 5 Αυγούστου της προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων με θέμα, «ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων – ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά, «άνοιξε» τον δρόμο για την αξιοποίηση του συγκροτήματος των Νεωρίων και ήδη, η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει πιάσει δουλειά.

Πέρα από αυτό όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία της δημόσιας έρευνας – διαβούλευσης για τον προσδιορισμό των συνδυαζόμενων χρήσεων των Νεωρίων.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου στο οποίο οι πολίτες καλούνται ηλεκτρονικά να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να αξιολογήσουν τα Νεώρια σε σχέση με άλλα μνημεία της πόλης όπως ο Φάρος, η Δημοτική Αγορά, το Γιαλί Τζαμί, τα Ενετικά Τείχη.

Στην έρευνα το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν για το πόσο σημαντική θεωρούν τη σχεδιαζόμενη επανάχρηση των Νεωρίων καθώς και ποια θεωρούν ως την πιο κατάλληλη χρήση για το συγκρότημα των Νεωρίων:

Την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη ως τουριστικό αξιοθέατο.

Τη λειτουργική αξιοποίηση και δημιουργία ενός ζωτικού κυττάρου στη ζωή της πόλης.

Την εγκατάσταση σε αυτά και δημιουργία νέας δομής με υπερτοπική ακτινοβολία.

Ακόμα καλούνται να απαντήσουν, ποια ομάδα ή ποιες ομάδες λειτουργιών θεωρούν ότι συνάδουν ως νέα χρήση με τα Νεώρια;

Πολιτισμός (χώροι εκθέσεων, μουσείο, θέατρο – κινηματογράφος).

Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως εργαστήρια εικαστικών τεχνών, χώροι σκηνικών τεχνών, χώροι έρευνας και καινοτομίας, συνεδριακοί χώροι, χώροι προβολής τοπικής οικονομίας και πολιτιστικών αγαθών, εστίαση – αναψυχή

Το συγκρότημα των θόλων των Ενετικών Nεωρίων οικοδομήθηκε σε συνεχόμενες φάσεις από το 1515 έως την κατάληψη της πόλης από τον οθωμανικό στρατό το 1645. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Βενετούς για την προστασία των πλοίων στη διάρκεια του χειμώνα. Οι γαλέρες έφταναν έως την είσοδό τους και σύρονταν στο εσωτερικό. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες, ενώ αργότερα τα ανοίγματα προς το λιμάνι τειχίστηκαν.

Από το συγκρότημα των δεκαεπτά Ενετικών Nεωρίων διατηρούνται οι επτά θολοσκεπείς χώροι, δηλαδή η ανατολική ενότητα, και στα δυτικά το αποκατεστημένο σήμερα Μεγάλο Αρσενάλι, ενώ οι ενδιάμεσοι θόλοι καταστράφηκαν από σεισμούς και κατεδαφίσεις μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα επτά Ενετικά Nεώρια σήμερα καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.100 τ.μ., ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια του καθενός είναι 430 τ.μ. περίπου.

AMNA.GR

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Νέο Honda HR-V e:HEV MY22 – Πλήρης οδηγός & Τιμοκατάλογος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 12 / 2021 , 1:09 από news_room Το νέο Honda HR-V e:HEV MY22 είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις, την Elegance, την Advance και την Advance Style, οι τιμές του πολυαναμενόμενου HR-V e:HEV MY22 διαμορφώνονται στα 32.500€, τα 35.300€ και τα 38.500€ αντίστοιχα. Ακολουθεί ο πλήρης οδηγός […]

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων: Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων: Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 26 / 9 / 2022 , 18:23 από news_room Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, γνωστό για την αφοσίωσή του στην προβολή του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου της εποχής μας, παρουσιάζει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μια συναυλία-αφιέρωμα στον Ιάννη […]

Pin It on Pinterest