Μελβούρνη.– Η κ. Τζένη Μικάκου ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την παραίτησή της από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τη Βουλή, αναφέροντας στη δήλωσή της ότι λυπάται βαθιά για την κατάσταση που βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας, αλλά υποστηρίζει τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνει η κ. Μικάκου, ανάμεσα σε άλλα:

Λυπάμαι βαθιά για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας. Με καλή τη συνείδησή μου, δεν πιστεύω ότι οι ενέργειές μου τους οδήγησαν σε αυτή…

Πάντα, έδωσα ό,τι είχα στα υπουργικά μου καθήκοντα. Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω μία δουλειά στη μέση, αλλά στον απόηχο της δήλωσης του Πρωθυπουργού στην επιτροπή και το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία ως προς αυτή με τα οποία διαφωνώ έντονα, πιστεύω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ στο Υπουργικό του Συμβούλιο…

Δεν αποποιήθηκα ποτέ της ευθύνης για το Υπουργείο μου, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη μόνο.

Ανυπομονώ για την τελική αναφορά της επιτροπής.

Η ομογενής υπουργός, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής ως προς την ευθύνη των Υπουργείων για το επίμαχο πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία, η αποτυχία του οποίο οδήγησε εν πολλοίς στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη Βικτώρια, με εκατοντάδες θύματα.

Η ίδια κατά την κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής που ερευνά το θέμα, την Πέμπτη, υποστήριξε πως υπήρξε πολυφωνία και συναρμοδιότητες μεταξύ των Υπουργείων, κυρίως Υγείας και Εργασίας, που δεν είχαν καλό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η φρούρηση ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε όλα τα συμβόλαια με ιδιώτες (ξενοδοχεία, ασφάλεια και καθαρισμό).

Το Υπουργείο Υγείας, είπε, αφού έλαβε γνώση του πώς είχε η κατάσταση στα ξενοδοχεία καραντίνας, πρότεινε να υπάρξει βοήθεια από στρατιωτικό προσωπικό (ADF), αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από «άλλα τμήματα της κυβέρνησης».

Ανέφερε ακόμη ότι δε γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση για τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών φρουρών στη φύλαξη της καραντίνας και ότι ενημερώθηκε σχετικά σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος γι’ αυτό το σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο της λειτουργίας του.

Την Παρασκευή, λίγο πριν την κατάθεση και του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews στην επιτροπή, όμως τέθηκε θέμα κατά πόσον η ομογενής Υπουργός παραπλάνησε την επιτροπή καθώς είπε ότι δε γνώριζε τίποτα για τους ιδιωτικούς φρουρούς μέχρι το Μάιο.

Ωστόσο, ήταν παρούσα σε συνέντευξη τύπου στα τέλη Μαρτίου, οπότε ο υπουργός Εργασίας Martin Pakula επιβεβαίωσε ότι στα ξενοδοχεία είχαν τοποθετηθεί ιδιωτικοί φρουροί.

Η κ. Μικάκου αρνήθηκε την κατηγορία της παραπλάνησης. Εκπρόσωπός της, επεσήμανε: Η υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι παραπλάνησε την επιτροπή με οποιοδήποτε τρόπο και ζήτησε άδεια να παράσχει πληροφόρηση σε αυτή ως προς αυτό.

Ο κ. Andrews, κατά τη δική του κατάθεση στην επιτροπή είπε πως δε γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση για την ιδιωτική φρούρηση, υπογράμμισε ότι ως πρωθυπουργός είναι ο τελικός υπόλογος, αλλά ανέφερε ότι πιστεύει πως η υπουργός Υγείας, ήταν κυρίως υπεύθυνη για το πρόγραμμα από τις 8 Απριλίου, μέχρι τις 8 Ιουλίου, οπότε ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύγχυση για την ευθύνη του προγράμματος, είπε. Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί ότι η υπουργός Υγείας και η γραμματέας του Υπουργείου, φαίνεται να μη θεωρούν ότι είναι υπόλογες, όπως εκείνος λέει, απάντησε «ναι».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Η ομογενής Τζένη Μικάκου έκανε γνωστή την απόφασή της να παραιτηθεί και μέσω των social media, δημοσιεύοντας τη δήλωσή της, στο Twitter.

Γράφει (ανεπίσημη μετάφραση):

Από την απαρχή της πανδημίας, έχω εργαστεί κάθε μέρα με ένα στόχο -να προστατεύσω τους κατοίκους της Βικτώριας από μία παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας χωρίς προηγούμενο για τη γενιά μας.

Ήταν μία ευθύνη για την οποία ένιωθα μόνο αίσθηση καθήκοντος και αποφασιστικότητας.

Ένιωθα δέος για τους επαγγελματίες μας του τομέα Υγείας που έσωζαν ζωές κάθε μέρα και δεν μπορώ, ποτέ, να εκφράσω τον θαυμασμό μου γι’ αυτούς, αρκετά.

Όταν τα κρούσματα άρχισαν να κλιμακώνονται τον Ιούνιο αναζήτησα μία εξήγηση. Στις 30 Ιουνίου έλαβα ενημέρωση για μία αναφορά για τη γενετική αλληλουχία. Το να πω ότι σοκαρίστηκα θα είναι πολύ λίγο.

Η θυσία και τα όσα υπέφεραν οι κάτοικοι της Βικτώριας είναι κάτι που κατανοώ βαθιά.

Όπως ανέφερα στην επιτροπή που ερευνά (το πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία), αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το Υπουργείο μου.

Έχοντας το πλεονέκτημα της γνώσης εκ των υστέρων, υπάρχουν σαφή ζητήματα για τα οποία το Υπουργείο μου θα έπρεπε να ενημερωθεί.

Αν θα είχαν αλλάξει την πορεία των γεγονότων ή όχι, μόνο η επιτροπή μπορεί να το αποφασίσει.

Για 3 μήνες ανυπομονούσα να μάθω ποιος έλαβε τη μοιραία απόφαση να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικοί φρουρού ασφάλειας. Οι κάτοικοι της Βικτώριας αξίζουν να μάθουν ποιος.

Πάντα έδωσα ό,τι είχα στα υπουργικά μου καθήκοντα. Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω μία δουλειά στη μέση, αλλά στον απόηχο της δήλωσης του Πρωθυπουργού στην επιτροπή και το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία ως προς αυτή με τα οποία διαφωνώ έντονα, πιστεύω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Δεν αποποιήθηκα ποτέ της ευθύνης για το Υπουργείο μου, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη μόνο.

Ανυπομονώ για την τελική αναφορά της επιτροπής.

Είμαι απογοητευμένη που υπήρξαν φωνές υπονόμευσης της ακεραιότητάς μου. Γνωρίζω ότι η δήλωσή μου και τα στοιχεία δε θα ήταν βολικά για κάποιους.

Έγραψα σήμερα στον κυβερνήτη της Βικτώριας για την παραίτησή μου από τα καθήκοντα της Υπουργού, με ισχύ από σήμερα. Επίσης, θα παραιτηθώ από τη Βουλή.

Λυπάμαι βαθιά για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βικτώριας. Με καλή τη συνείδησή μου, δεν πιστεύω ότι οι ενέργειές μου τους οδήγησαν σε αυτή.

Ευχαριστώ τους κατοίκους της Βικτώριας για το προνόμιο να τους υπηρετώ. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τους συναδέλφους μου, το πιστό προσωπικό μου, το Εργατικό Κόμμα και το ευρύτερο εργατικό κίνημα για την υποστήριξή τους.

Δε θα προβώ σε περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις.