28 °C Athens, GR
28/09/2022

Αναστασιάδης-Σακελλαροπούλου: Συζήτησαν Κυπριακό, Αν. Μεσόγειο και Μεταναστευτικό

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 9 / 2020 , 20:22 από

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διασάλευση της ειρήνης και της σταθερότητας λόγων των προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται να επικρατήσει η διεθνής νομιμότητα.

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα μέσω ενός καλής πίστεως διαλόγου ή μέσω προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την εθνική τους αξιοπρέπεια και θα συνεχίσουν να πορεύονται με στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Σημείωσε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του κυπριακού προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης αναφορά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την έλλειψη προόδου στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μία μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, είτε μέσω μεταφοράς εποίκων στα κατεχόμενα, είτε μέσω προώθησης αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές.

Χαιρέτησε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό βούληση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση πρόσθεσε, πρέπει να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είπε ότι είναι μεγάλη η συγκίνησή της για την επίσκεψη στη μεγαλόνησο, που πραγματοποιείται -πρόσθεσε- σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Όρουτς Ρέις” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσο επρόκειτο για κίνηση με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει και συνέχεια.

Η κυρία Σακελαροπούλου είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

Τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Για το μεταναστευτικό, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναμένεται η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από όσο τους αναλογούσε.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Ελληνίδα ομόλογό του με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου του Τρίτου. Εκφράζοντας ευχαριστίες για την ύψιστη τιμή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Λευκωσίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή:ΚΥΠΕ-RIKnews.com.cy

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής τω

Η Πρόεδρος της Βουλής θα συμμετάσχει στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, στη Βιέννη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 9 / 2021 , 15:30 από news_room Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου αναχωρεί μεθαύριο, Κυριακή, για τη Βιέννη, για να συμμετάσχει στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία συνδιοργανώνεται από την Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Αυστριακό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα […]

Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 8 / 2022 , 17:37 από news_room Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ετήσιων ερευνών πεδίου 2022 της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) στον τύμβο Λαόνας στην Παλαίπαφο (ΕΙΚ.1). Στις έρευνες, που διεξάγονται στο […]

Pin It on Pinterest