17 °C Athens, GR
16/10/2021

Τελευταια Νέα
Χρ. Σπίρτζης: Επιτελικός Μπά_χα_λλος… Κ. Χατζηδάκης: Να λάβει μέτρα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας Εκτέλεση προϋπολογισμού: Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 943 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 Βρετανία: Νεκρός ο βουλευτής που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι Μέρκελ: Οι διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ θα πρέπει να επιλύονται με συζήτηση, όχι με δικαστικές προσφυγές ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη Meteo: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε περιοχές της Αθήνας Άγιοι Τόποι : Αποστολή της Ελληνικής Αεροπορίας επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Θεόφιλο Επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στο Κέντρο Επεξεργασίας Παραβάσεων του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης Η Πρόεδρος της Βουλής και η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας πραγματοποίησαν συμβολική δενδροφύτευση στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας

Αναστασιάδης-Σακελλαροπούλου: Συζήτησαν Κυπριακό, Αν. Μεσόγειο και Μεταναστευτικό

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 9 / 2020 , 20:22 από adologala.gr

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διασάλευση της ειρήνης και της σταθερότητας λόγων των προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται να επικρατήσει η διεθνής νομιμότητα.

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα μέσω ενός καλής πίστεως διαλόγου ή μέσω προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την εθνική τους αξιοπρέπεια και θα συνεχίσουν να πορεύονται με στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Σημείωσε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του κυπριακού προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης αναφορά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την έλλειψη προόδου στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μία μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, είτε μέσω μεταφοράς εποίκων στα κατεχόμενα, είτε μέσω προώθησης αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές.

Χαιρέτησε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό βούληση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση πρόσθεσε, πρέπει να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είπε ότι είναι μεγάλη η συγκίνησή της για την επίσκεψη στη μεγαλόνησο, που πραγματοποιείται -πρόσθεσε- σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Όρουτς Ρέις” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσο επρόκειτο για κίνηση με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει και συνέχεια.

Η κυρία Σακελαροπούλου είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

Τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Για το μεταναστευτικό, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναμένεται η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από όσο τους αναλογούσε.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Ελληνίδα ομόλογό του με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου του Τρίτου. Εκφράζοντας ευχαριστίες για την ύψιστη τιμή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Λευκωσίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή:ΚΥΠΕ-RIKnews.com.cy

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού

Επιχείρηση διάσωσης από το ΚΣΕΔ Λάρνακας στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 4 / 2021 , 14:04 από news_room Επιχείρηση διάσωσης από το ΚΣΕΔ Λάρνακας στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας ανακοινώνει ότι στις 24 Απριλίου 2021 και ώρα 21:20 διεξήγαγε επιχείρηση διάσωσης δύο ατόμων τα οποία τέθηκαν σε κίνδυνο […]

Πνιγμός 25χρονου σε υδατοφράκτη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 3 / 2021 , 18:58 από news_room Εικοσιπεντάχρονος από τη Ρουμανία, ο Catalin Marius, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί νεκρός σε υδατοφράκτη που βρίσκεται σε περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, ο 25χρονος είχε μεταβεί μαζί με φιλικό του πρόσωπο γύρω στις 7 […]

Pin It on Pinterest