28 °C Athens, GR
19/08/2022

Τελευταια Νέα

29 Αυγούστου – Η Εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 8 / 2020 , 11:50 από

Η Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου είναι το γεγονός που τιμάται σήμερα, 29 Αυγούστου, από την αγία μας Εκκλησία.

Ο μέγιστος και έσχατος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και ο Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Άγιος Ιωάννης, ζούσε, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο, στην έρημο της Ιουδαίας, διακηρύσσοντας τον ερχομό του Μεσσία και καλώντας το λαό σε μετάνοια.

Ο λόγος του ήταν παρηγορητικός αλλά και ελεγκτικός, όπως και των παλαιότερων Προφητών και καυτηρίαζε την αμαρτία και κάθε είδους αδικία. Δε δίστασε να ελέγξει τους Φαρισαίους, τόσο για την υποκρισία τους όσο και για ηθικές ατασθαλίες, καθώς και τον ίδιο τον βασιλιά Ηρώδη Αντίπα, ο οποίος συνήψε παράνομη σχέση με τη γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου, την Ηρωδιάδα.

Η συγκεκριμένη στάση του Ιωάννη του Βαπτιστή οδήγησε αρχικά στη φυλάκισή του και τελικά στον αποκεφαλισμό του, όπως είχε ζητήσει η Σαλώμη, θυγατέρα της Ηρωδιάδας, η οποία γοήτευσε το βασιλιά με το ρυθμικό χορό της στο συμπόσιο της επετείου των γενεθλίων του κι έτσι εξασφάλισε δημόσια ένορκη  υπόσχεση από το Ηρώδη ότι θα λάβει οτιδήποτε επιθυμεί ως δώρο έως και το μισό βασίλειό του.

Όμως, η κακία και η εμπάθεια της μητέρας της την παρακίνησε, αντί άλλου πολύτιμου δώρου, να ζητήσει την κεφαλή του Βαπτιστού. Περίλυπος ο Ηρώδης για την πράξη αυτή, αλλά δειλός για το τι θα πουν οι συνδαιτυμόνες, εκτελεί την απόφαση, σύμφωνα με την επιθυμία μητέρας και κόρης.

Η Τιμία Κεφαλή του Ιωάννου, που προσφέρθηκε στη Σαλώμη σε πιάτο, ετάφη στο χώρο της φυλακής από τους στρατιώτες.

Ο Βαπτιστής του Κυρίου ακολούθησε την οδό, που προέβλεπε το σχέδιο της θείας οικονομίας του Θεού και έγινε Πρόδρομος του Θεανθρώπου Χριστού.

Εμείς, τιμώντας σήμερα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ας μιμηθούμε το ήθος και την παρρησία του και, μέσα από τη συμπεριφορά του Ηρώδη, ας διδαχθούμε τις συνέπειες της τρυφηλής ζωής και της ανηθικότητας, αλλά και της επιπόλαιης συμπεριφοράς, που οδηγεί ακόμη και σε ανόητους και υπερφίαλους όρκους.

Η οικονομική περισυλλογή που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής ή οι πανδημίες που έρχονται και επανέρχονται στην κοινωνία των ανθρώπων μπορεί να γίνουν ευκαιρία για πνευματική αξιοποίηση και μετατροπή της αλαζονείας και της ποικίλης σπατάλης του ανθρώπου, σε  απλότητα, αλληλεγγύη και φιλανθρωπία.

Η εορτή τιμάται με τη δέουσα παράδοση σε όλη την πατρίδα μας. Υπάρχουν αρκετές Εκκλησίες σε όλες τις πόλεις ακόμη και σε κοινότητες επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Η σκέψη μας φτερουγίζει στους τουρκοκρατούμενους ναούς μας μεταξύ άλλων στον Τίμιο Πρόδρομο στην Αμμόχωστο, στην Άσσεια της Μεσαορίας, στο Αργάκι Μόρφου και στο Νέο Χωρίο Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή ημέρα η Εκκλησία παραγγέλει στους πιστούς αυστηρή νηστεία ένεκα του Μαρτυρίου του Τιμίου Προδρόμου.

Επίσης, τέτοια μέρα, 29 Αυγούστου το 2018, διαπιστώθηκε και διακηρύχθηκε η Αγιότητα του Οσίου Πατρός ημών Αμφιλοχίου Μακρή του εν Πάτμω ασκήσαντος. Την ημέρα της κοιμήσεώς του, 16 Απριλίου, τιμάται η μνήμη του.

Μεταξύ άλλων, έλεγε και το εξής ο Άγιος Αμφιλόχιος «Δεν έχω άλλην χαράν και άλλον πόθον, να σας δω μέσα στον Παράδεισον. Ο Θεός να σας αξιώσει της δόξης Του». Αυτή την ευχή και προσδοκία έχουμε όλοι μας, με τις πρεσβείες πάντων του Αγίου και εξαιρέτως του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου.

∞ ∞

 

Ἀπολυτίκιον  
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς πάντων ὑπέρτερος, τῶν Προφητῶν ἀληθῶς, αὐτόπτης καὶ Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Προφῆτα γεγένησαι, ὅθεν καὶ παρ’ Ἡρῴδου, ἐκτμηθεῖς σου τὴν Κάραν, ἔδραμες τοὶς ἐν Ἅδῃ, προκηρύξαι τὸ λύτρον διὸ σὲ Ἰωάννη Βαπτιστά, ποθῶ γεραίρομεν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. α’.
Ἡ τοῦ Προδρόμου ἔνδοξος ἀπoτομή, οἰκονομία γέγονέ τις θεϊκή, ἵνα καὶ τοῖς ἐν ᾅδη τοῦ Σωτῆρος κηρύξῃ τὴν ἔλευσιν. Θρηνείτω οὖν Ἡρωδιάς, ἄνομον φόνον αἰτήσασα, οὐ νόμον γὰρ τὸν τοῦ Θεοῦ, οὐ ζῶντα αἰώνα ἠγάπησεν, ἀλλ᾽ ἐπίπλαστον πρόσκαιρον.

 

∞ ∞

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρακάκης στο Athens Democracy Forum: «Ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 / 9 / 2021 , 22:24 από news_room Για τα αλματώδη βήματα στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε συζήτηση στο ετήσιο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο Athens Democracy Forum, που διοργανώνεται από το Democracy & Culture […]

Η Ι. Πανήγυρις της Πολιούχου της Χαλκίδας Αγίας Παρασκευής – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 7 / 2021 , 16:58 από news_room Με λαμπρότητα και ευλάβεια, αλλά και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, που επιβάλλει η Πολιτεία και συνιστά η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού (Covid-19), αφού, σύμφωνα με τους […]

Pin It on Pinterest