21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου Άσσιας, στον Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέου στην Αγλαντζιά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 8 / 2020 , 11:57 από

Τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Τιμίου Προδρόμου στον ι.ν. Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, λόγω του Κόβιτ-19.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

Στο τέλος, μετά τη δέηση και την αρτοκλασία τελέστηκαν μνημόσυνα. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εκ πατρός κατάγεται από την Άσσεια.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

 

Βαπτιστὰ Ἰωάννη, ὡς ἔχων παρρησίαν, ἐκτενῶς ἱκέτευε,

ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν[1]

Πανηγυρικός Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου της Άσσειας,

στον ι.ν. Απ. Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, Παρασκευή 28/8/2020

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η μνήμη του Τιμίου Προδρόμου μας σύναξε και πάλι επί τω αυτώ. Αναλογιζόμαστε την πορεία της ζωής του. Τη σαφήνεια στη σκέψη του. Το κήρυγμα μετανοίας και το βάπτισμα στον Ιορδάνη ως προετοιμασία για υποδοχή του προσδοκώμενου Μεσσία που ήδη γεννήθηκε από την αειπάρθενο Μαριάμ.

Ως μέλη συνειδητά της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατανοούμε τον αγώνα του Ιωάννη Βαπτιστή. Αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι ο μείζων των Προφητών, ο τελευταίος και ο Πρώτος. Διότι προετοίμασε την οδό Κυρίου και έδειξε στους ανθρώπους «Ιδού ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου»[2].

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο μέγιστος άνθρωπος[3] που γεννήθηκε από πατέρα και μητέρα, τους δικαίους Ζαχαρία και Ελισάβετ.

Το μαρτύριό του, η αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του, σφραγίζει και την πορεία που θα είχαν μετά ταύτα έως της συντελείας του αιώνος τούτου,  οι ακόλουθοι του Χριστού, είτε με το μαρτύριο του αίματος είτε με το μαρτύριο της συνειδήσεως.

Ο Βαπτιστής είναι το μόνο πρόσωπο μαζί με τη Θεοτόκο Μαρία που εορτάζουμε τη σύλληψη τους από τους δίκαιους γονείς τους, τη γέννα τους και την κοίμησή τους. Είναι τα πρόσωπα που καταξιώθηκαν στο στερέωμα της Αγιότητας της Εκκλησίας, όπως και οι Απόστολοι. Οι λοιποί Άγιοι ευρίσκονται στη μέση κατάσταση και θα κριθούν μαζί μας κατά την ημέρα της δικαίας κρίσεως.

Δεν θα πω περισσότερα, σεβόμενος το χρόνο και τον ομιλητή μας, τον κ. Υπουργό Παιδείας, ο οποίος και εορτάζει απόψε μαζί μας, μαζί με τους εκτοπισμένους της Άσσειας συγχωριανούς, τον κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τον οποίο καλωσορίζω και ευχαριστώ για την καλοσύνη που είχε να αναλάβει να μας μιλήσει εις αυτόν τον πανηγυρικό Εσπερινό.

Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω τους κληρικούς και λαϊκούς μέλη των δύο Εκκλησιαστικών Επιτροπών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσειας. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κωμοπόλεως και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των οργανωμένων συνόλων και ιδιαιτέρως τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», καθώς και όλους τους Ασσειώτες για την κάθε συνεργασία που έχουμε στα θέματα αρμοδιότητάς μου ως Επίσκοπος Μεσαορίας με το ειδικό έργο, ως επικεφαλής των 40 Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Όλοι, είστε προσκεκλημένοι, είτε ως οργανωμένα σύνολα είτε ως απλοί Ασσειώτες, αδελφοί μου Χριστιανοί, να με επισκεφθείτε στο Γραφείο μου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Κι επειδή κάποιοι με ερωτούν. Να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην β΄ φάση προσπάθειας προστασίας του περιτειχίσματος του Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Άσσειας από τα όμβρια ύδατα. Όσοι εισέφεραν χρήματα και είχαμε στη διάθεσή μας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας, τους έχουμε αποστείλει επωνύμως ευχαριστήριο επιστολή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές. Η προσφορά αυτή είναι ευλογία για όλους τους οικείους και μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες.

Επιθυμώ υπεύθυνα να σας ενημερώσω ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα όμβρια ύδατα στην ευρύτερη περιοχή της Άσσειας και της Μεσαορίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερα έργα αντιμετώπισης των χειμάρρων ποταμών. Κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό να αντιμετωπίσουμε ούτε εμείς ούτε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή.

Άρα, γνωρίζοντας με ρεαλισμό τα δεδομένα και τον τρόπο αντιμετώπισης, ένεκα των συγκεκριμένων συνθηκών κατοχής, δημοσιεύματα είτε φαίνονται αναληθή είτε απλά δημαγωγικά, οδηγούν σε αλλότριους προορισμούς, καλόν είναι να αποφεύγονται.

Θέλω να ευχαριστήσω την κα Ιωάννα Φραγκοπούλου, τα παιδιά της και όλη την οικογένειά της, για τη διάσωση της ιερής εικόνας του Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, καθώς επίσης τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμ. Αθανάσιο των εξ Άσσειας, ο οποίος φρόντισε τον καθαρισμό και τη συντήρηση της εικόνας. Το ιερό κειμήλιο, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση εντός του ιερού τούτου Ναού του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι την ευλογημένη ημέρα της ελευθερίας και της επανεγκατάστασής μας στα όμορφα χωριά μας της Μεσαορίας και όλης της τουρκοκρατούμενης σήμερα πατρίδας μας. Εμείς, εσείς και τα παιδιά σας θα ξανακάνουμε όμορφα τα χωριά μας, τους βωμούς και τις εστίες μας.

Αφού, βέβαια, προηγουμένως μορφώσουμε μέσα μας το Μεσσία Χριστό. Καλλιεργήσουμε την ψυχοσωματική οντότητά μας με αγάπη, γνώση, συγχώρεση, μετάνοια και ενότητα μεταξύ μας και με τον Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό.

«Άγιε Πρόδρομε, Βαπτιστά του Κυρίου και Θεού μας πρέσβευε υπέρ ημών, τη σωτηρία των ψυχών μας, την ελευθερία της πατρίδας μας και την απαλλαγή μας από κάθε πανδημία και επιδημία που ανατρέπει την πορεία μας. Προστάτευσε την παιδεία και τη νεολαία μας από κάθε επιβουλής του Αντικειμένου.

Άγιε Ιωάννη Πρόδρομε, Βαπτιστὰ Ἰωάννη, ὡς ἔχων παρρησίαν, ἐκτενῶς ἱκέτευε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν πάντων ημών. Αμήν!»

[1] Εἰς τὸν Ἑσπερινόν. Άπόστιχα. Εἰς τὸν Στίχον, Στιχηρά, Ἰδιόμελα. Ἦχος β’.

[2] Ιωάν. 1, 29.

[3] Εἰς τὸν Ἑσπερινόν. Στιχηρὰ τοῦ ἁγίου Προφήτου. Ἦχος πλ. β’. Ἰωάννου Μοναχοῦ: «Ἀλλ’ ἡμεῖς τὸν Βαπτιστήν, ὡς ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζονα, ἐπαξίως τιμῶντες μακαρίζομεν».

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Βόλο

Ξεκίνησε το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Βόλο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 1 / 2023 , 17:38 από news_room Ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, το 2ο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) και φιλοξενεί στον Βόλο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών. Το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία είναι τετραήμερο. Το επίσημο καλωσόρισμα […]

onned_nea_dimokratia_eidiseis_tournoua_basket_kivotos_tou_kosmou (3)

Ολοκληρώθηκε το Φιλανθρωπικό τουρνουά μπάσκετ της ΟΝΝΕΔ για την στήριξη της «Κιβωτού του κόσμου»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 7 / 2022 , 23:59 από news_room Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το φιλανθρωπικό τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο γήπεδο μπάσκετ του 8ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου, θέλοντας να στηρίξει το έργο της Κιβωτού του Κόσμου. H ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα της ΟΝΝΕΔ ήταν μεγάλη. Έδειξαν, έτσι, έμπρακτα τη […]