23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Στα άκρα η ένταση, κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη μέσα στη νύχτα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 8 / 2020 , 11:18 από

NewsDesk 11:17:44

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τς κινήσεις του Oruc Reis, με την πολιτική ηγεσία να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο συνεχίζει να βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων συνεχίζει να εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Έδωσαν νέο χάρτη μέσα στη νύκτα

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Cagatay Erciyes και παρουσιάστηκε ως θέμα στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μέσα στη νύκτα χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Δείτε τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας:

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Erciyes πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erciyes στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Όλως τυχαίως, ο Ερσίς είχε διατελέσει πρεσβευτής της Άγκυρας στον Λίβανο.

 

Δείτε την ανάρτησή του:

 

https://twitter.com/CErciyes/status/1292914968132751360

Διπλωματικός αγώνας

Συνεχίζονται εξάλλου και οι διπλωματικές κινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ενεργοποιεί όλους τους διαύλους επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών. Με στόχο τη διεθνοποίηση για άλλη μια φορά της τουρκικής παραβατικότητας απέναντι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να ενημερώσει πρώτα από όλους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει θεσμικά και διεθνικά την νέα τουρκική απειλή.

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε διεξοδικά για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτημα αποκρυστάλλωσης της στάσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο εξής έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».

Πηγή:reporter.com.cy

 

  • Source: Στα άκρα η ένταση, κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη μέσα στη νύχτα

Σχετικά Άρθρα

Ευχές Μητροπολίτη Ναθαναήλ προς τους αποφοίτους των Λυκείων της Κώ & της Νισύρου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 7 / 2022 , 13:18 από news_room Ευχές Μητροπολίτη Ναθαναήλ προς τους αποφοίτους των Λυκείων της Κώ & της Νισύρου – Adologala.gr Ἀγαπητά μου παιδιά, Ἀνακοινώθηκαν ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας καί Θρησκευμάτων οἱ βάσεις εἰσαγωγῆς στήν Τριτοβάθμια Ἐκπαίδευση κι ἔτσι ὁλοκληρώνεται μία μακρά καί ἐπίπονη πορεία γιά ἐσᾶς τούς ἀποφοίτους τῶν […]

Νέο κύμα χιονοπτώσεων για σήμερα Τρίτη - Με έκτακτο ωράριο θα λειτουργήσει το δημόσιο

Νέο κύμα χιονοπτώσεων για σήμερα Τρίτη – Με έκτακτο ωράριο θα λειτουργήσει το δημόσιο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 2 / 2023 , 5:56 από news_room Νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται τις επόμενες ώρες, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Meteo.gr, οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια και στην Ανατολική […]