23 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα απέστειλε η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας σε 14 ηγέτες ξένων κρατών

Σε επιστολή που εστάλη στους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους των κρατών μελών της ΕΕ και στα μέλη του Ομίλου Arraiolos, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τους καλεί να υψώσουν τις φωνές τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση να μετατρέψει ένα εμβληματικό μνημείο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως η Αγία Σοφία, σε τζαμί.

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 9 / 8 / 2020 , 13:41 από

Κάλεσμα απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας σε 14 ηγέτες ξένων κρατών.

Στην επιστολή που εστάλη στους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους των κρατών μελών της ΕΕ και στα μέλη του Ομίλου Arraiolos, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τους καλεί να υψώσουν τις φωνές τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση να μετατρέψει ένα εμβληματικό μνημείο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως η Αγία Σοφία, σε τζαμί.

Αναφερόμενος στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, τις κοινές αξίες και το κοινό όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο μέρος της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός τέχνης και πίστης και, ως τέτοιος, έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Αγία Σοφία, προσθέτει, προστατεύεται από τη Σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της UNESCO το 1972.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τονίζει ότι η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρεί την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανοχής, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, τη μετατρέπει σε σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και υποψίας.

«Είναι καθήκον μας», καταλήγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να καλούμε την Τουρκία να επανεξετάσει και να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση, σεβόμενος παράλληλα την εξαιρετική παγκόσμια αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος. ”

Η επιστολή απευθύνεται στους Προέδρους της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Γερμανίας Δρ Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμεϊερ, της Εσθονίας, Κέρστι Καλλιουλάιντ, της Ιρλανδίας, Μάικλ Δ. Χίγκινς, Ιταλίας Σέργιο, Ματαρέλλα, της Κροατίας, Zoran Milanović, της Λετονίας, Egils Levits, της Μάλτας, George Vella, της Ουγγαρίας, János Áder της Πολωνίας, Andrzej Duda, της Πορτογαλίας, Marcelo Rebelo de Sousa, της Σλοβενίας, Borut Pahor και της Φινλανδίας, Sauli Väinämö Νινίστο.

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο των Ψυχών στους Αγίους Τόπους - Adologala.gr

Το Σάββατο των Ψυχών στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 6 / 2022 , 3:07 από news_room Τό Σάββατον, 29ην Μαΐου/11ην Ἰουνίου  2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ὡς Σάββατον τῶν Ψυχῶν, ἤτοι ὡς Σάββατον, ἐν ᾧ ἀνεπέμφθησαν δεήσεις καί ἱκεσίαι ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀπ’ αἰῶνος κεκοιμημένων πατέρων καί ἀδελφῶν ἡμῶν. Οὕτως ἀφ’ ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου εἰς τόν Ἑσπερινόν τῆς Παρασκευῆς εἰς […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην πανήγυρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 20:59 από news_room Σε μία ξεχωριστή πανήγυρη που τελείται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αυστοστέγαση Λατσιών, παρέστη και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα τής Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου 2021, με την ευκαιρία τής εορτής τής ανάμνησης τού […]