18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου σχετικά με την όξυνση των συγκρούσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 8 / 2020 , 15:37 από

Στις 23 Ιουλίου 2020 ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξέδωσε δήλωση καλώντας σε διάλογο και τα δύο μέρη της συγκρούσεως.

Στις 12 Ιουλίου 2020 στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ξέσπασε πάλι ένοπλη αντιπαράθεση, η οποία οδήγησε σε ανθρώπινα θύματα από αμφότερες τις πλευρές.

Τριάντα τρία έτη διαρκεί η σύγκρουση δύο λαών, οι οποίοι επί αιώνες συμβίωσαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Από το 1989 συμμετέχω συνεχώς στο έργο, που αποβλέπει στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της συγκρούσεως. Αντιμετωπίζω κάθε όξυνσή της ως προσωπικό μου πόνο.

Πριν από 25 χρόνια, στις 13 Ιουνίου 1995, στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Με το πέρας της συναντήσεως υιοθετήθηκε κοινή δήλωση, στην οποία εκφράσθηκε η άποψη ότι η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δεν έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό σήμερα, που επιχειρείται τεχνηέντως να εισαχθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στις διεθνικές συγκρούσεις, με σκοπό την όξυνση της αντιπαραθέσεως.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 στη Μόσχα υιοθετήθηκε άλλη μια κοινή δήλωση των πνευματικών ηγετών των χωρών μας, όπου τονιζόταν ότι ο αρμενικός και ο αζερικός λαός θα κατοικούν πάντοτε πλάι-πλάι, γι᾽ αυτό και δεν έχουν άλλη προοπτική από την ειρήνη και τη συνεργασία.

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας καλεί σε διάλογο αμφότερες τις πλευρές της συγκρούσεως. Οι θρησκευτικές κοινότητες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν συσσωρεύσει πείρα οικοδομήσεως τέτοιου διαλόγου, ο οποίος είναι πολύ επίκαιρος σήμερα.

Σας καλώ να μην παρασυρθείτε από εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες επωφελούνται από την αύξηση της έντασης στον Καύκασο. Ένας νέος πόλεμος στον Καύκασο θα προσελκύσει αναπόφευκτα κάθε λογής τρομοκράτες και εξτρεμιστές, οι οποίοι επί μακρόν θα στερήσουν την περιοχή από ειρήνη και ηρεμία.

Η πολυετής ειρηνοποιός δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για τη διευθέτηση της συγκρούσεως στο Καραμπάχ μέσω τριμερών διαλόγων μού επιτρέπει να απευθυνθώ στους θρησκευτικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Σας παρακαλώ, αγαπητοί αδελφοί, να διατηρήσετε εκείνα τα επιτεύγματα, τα οποία κατορθώσαμε να κατοχυρώσουμε κατά τις αδελφικές συναντήσεις μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δέεται θερμώς όπως τερματισθεί η σύγκρουση όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί για εμάς λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα βρουν εντός τους τις δυνάμεις και τη σοφία να παύσουν την εχθρότητα, να μειωθεί ο βαθμός της δυσπιστίας και να επιτευχθούν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα, που τους διχάζουν.

+ο Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών

Κύριλλος

Σχετικά Άρθρα

Φ. Γεννηματά: Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 6 / 2021 , 21:53 από news_room Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, […]

Ο βασιλιάς Σαλμάν προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό - Πρωθυπουργός ο πρίγκιπας Σαλμάν

Ο βασιλιάς Σαλμάν προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό – Πρωθυπουργός ο πρίγκιπας Σαλμάν

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 0:58 από news_room Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διορίστηκε πρωθυπουργός με βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα. Ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε την εντολή για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρώην υφυπουργός […]