24 °C Athens, GR
20/06/2021

Ο Τραμπ απαγορεύει συναλλαγές με Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok, WeChat

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 8 / 2020 , 0:39 από adologala.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι το TikTok μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκστρατείες παραπληροφόρησης που ωφελούν το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

 

Η παραγγελία έρχεται εν μέσω έντονης πίεσης από την κυβέρνηση Trump στον ιδιοκτήτη της TikTok ByteDance για πώληση της εφαρμογής σε αμερικανική εταιρεία [Αρχείο: Hollie Adams / Bloomberg]
Η παραγγελία έρχεται εν μέσω έντονης πίεσης από την κυβέρνηση Trump στον ιδιοκτήτη της TikTok ByteDance για πώληση της εφαρμογής σε αμερικανική εταιρεία [Αρχείο: Hollie Adams / Bloomberg]

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδώσει εκτελεστική εντολή που απαγορεύει τυχόν συναλλαγές με τους Κινέζους ιδιοκτήτες των εφαρμογών TikTok και WeChat, ξεκινώντας από 45 ημέρες. 

Οι παραγγελίες την Πέμπτη ήρθαν καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι εντείνει τις προσπάθειες για τον καθαρισμό “μη αξιόπιστων” κινεζικών εφαρμογών από ψηφιακά δίκτυα των ΗΠΑ και χαρακτήρισε την κινεζική εφαρμογή μικρού βίντεο TikTok και την εφαρμογή αγγελιοφόρων WeChat “σημαντικές απειλές”.

Η εφαρμογή TikTok, που ανήκει στο ByteDance, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκστρατείες παραπληροφόρησης που ωφελούν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και οι ΗΠΑ “πρέπει να λάβουν επιθετική δράση εναντίον των ιδιοκτητών του TikTok για να προστατεύσουν την εθνική μας ασφάλεια”, δήλωσε ο Τραμπ με μία σειρά.

Στην άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η WeChat, που ανήκει στην Tencent της Κίνας, “συλλαμβάνει αυτόματα τεράστια πληθώρα πληροφοριών από τους χρήστες της” και ότι αυτή η συλλογή δεδομένων “απειλεί να επιτρέψει στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσβαση στις προσωπικές και ιδιόκτητες πληροφορίες των Αμερικανών”. 

Οι κινήσεις έρχονται καθώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συγκρούονται με μια σειρά θεμάτων, που κυμαίνονται από τη νέα πανδημία coronavirus και τις πολιτικές του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και το Xinjiang, έως την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως δική της επικράτεια. 

Οι ByteDance και Tencent δεν σχολίασαν αμέσως. 

Η Κίνα την Παρασκευή κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «αυθαίρετη πολιτική χειραγώγηση και καταστολή» αφού ο Τραμπ διέταξε τους σαρωτικούς περιορισμούς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin είπε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ότι η κίνηση των ΗΠΑ έγινε εις βάρος των αμερικανών χρηστών και εταιρειών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πώληση των επιχειρήσεων της TikTok στις ΗΠΑ στην Microsoft Corp εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε ένα «σημαντικό μέρος» της τιμής πώλησης, αλλά προειδοποίησε ότι θα απαγορεύσει την υπηρεσία στις ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η εφαρμογή δέχτηκε επίθεση από τους αμερικανούς νομοθέτες και την κυβέρνηση Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, επειδή το ByteDance της Κίνας κατέχει την τεχνολογία. Ισχυρίζονται  ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ ως συνέπεια της ιδιοκτησίας του TikTok από την ByteDance.

Η TikTok έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς.

Η Microsoft βρίσκεται σε συνομιλία με την ByteDance για να αγοράσει τις επιχειρήσεις της TikTok στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και οι Financial Times νωρίτερα την Πέμπτη ανέφεραν ότι ο γίγαντας τεχνολογίας των ΗΠΑ κυνηγά τώρα μια συμφωνία για να αγοράσει όλη την παγκόσμια επιχείρηση της εφαρμογής.

Ο Τζιμ Άντερσον, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων κοινωνικής ροής, δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει την TikTok και την WeChat βασίστηκε στη δυσπιστία μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

“Το TikTok έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ από το TikTok να παρέχει πληροφορίες στους χρήστες, σίγουρα όχι για τους πολίτες των ΗΠΑ”, είπε στο Al Jazeera.

“Η πραγματική ανησυχία είναι ότι το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει ακόμη δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξουν στο μέλλον. Εάν η αίτηση ανήκει σε μια κινεζική εταιρεία, πραγματικά δεν θα είναι σε θέση να αρνηθούν ένα αίτημα σαν αυτό από την κινεζική κυβέρνηση. Συνδυάστε το με τις κλιμακούμενες εντάσεις που συμβαίνουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το εμπορικό μέτωπο και άλλοι μας οδηγούν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. “

Ο Άντερσον είπε ότι ενώ η δήλωση της Microsoft για αγορά των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της TikTok “είχε πολύ νόημα”, υπήρχαν πολλές προκλήσεις μπροστά.

“Η Microsoft είναι μια αρκετά μεγάλη εταιρεία που μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους εξαγορές παγκοσμίως. Το ερώτημα είναι αν η ByteDance θα ήθελε να κόψει τις αγορές των ΗΠΑ και κάποιες άλλες παγκοσμίως, και αυτό προφανώς παρουσιάζει τεράστιες τεχνικές προκλήσεις και δεν υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό τις επόμενες 45 ημέρες. “

Εν τω μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη για να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο από τον γερουσιαστή Josh Hawley που απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok σε συσκευές που εκδίδονται από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στο Έθνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 1 / 2021 , 7:05 από news_room Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στο Έθνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: Αδερφοί Αμερικανοί: Πριν από τέσσερα χρόνια, ξεκινήσαμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας, να ανανεώσουμε το πνεύμα της και να […]

Ρωσία: Μπορεί να επιχειρεί πλέον με βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 5 / 2021 , 3:03 από news_room Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι σε θέση, για πρώτη φορά, να επιχειρεί με βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων που μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό με πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση που διαθέτει στη Συρία, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της και επιτρέποντας […]

Pin It on Pinterest