23 °C Athens, GR
29/05/2022

Τελευταια Νέα
O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα στηρίξει τις προσπάθειες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Δημοσιογράφο Sherin Abu Aqleh Παρουσία πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Νέας Σμύρνης – Adologala.gr Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Λαμπρός Εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Νέα Υόρκη: Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Πρώην Απαμείας Βικέντιος – Ένας εκ των δύο οικοδομούντων της Ι.Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Το Ομάν επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης – Adologala.gr Άγιον Όρος: Το Περιβόλι της Παναγίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr Παλαιστίνη: 15χρονος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό Η Ιερά Μνήμη του Οσίου Ιώαννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας – Adologala.gr Την Ταζανία επισκέπτεται ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr Άγιοι Ανάργυροι: Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 2022 Νέα Υόρκη: Σε ενοριακές εορτές ιερών ναών του Κουίνς παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Adologala.gr Απονομή των 37ων βραβείων δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση – Ποιοί βραβεύτηκαν Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου Άσσιας, στον Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέου στην Αγλαντζιά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 8 / 2020 , 11:57 από

Τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Τιμίου Προδρόμου στον ι.ν. Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, λόγω του Κόβιτ-19.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

Στο τέλος, μετά τη δέηση και την αρτοκλασία τελέστηκαν μνημόσυνα. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εκ πατρός κατάγεται από την Άσσεια.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

 

Βαπτιστὰ Ἰωάννη, ὡς ἔχων παρρησίαν, ἐκτενῶς ἱκέτευε,

ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν[1]

Πανηγυρικός Εσπερινός του Τιμίου Προδρόμου της Άσσειας,

στον ι.ν. Απ. Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, Παρασκευή 28/8/2020

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η μνήμη του Τιμίου Προδρόμου μας σύναξε και πάλι επί τω αυτώ. Αναλογιζόμαστε την πορεία της ζωής του. Τη σαφήνεια στη σκέψη του. Το κήρυγμα μετανοίας και το βάπτισμα στον Ιορδάνη ως προετοιμασία για υποδοχή του προσδοκώμενου Μεσσία που ήδη γεννήθηκε από την αειπάρθενο Μαριάμ.

Ως μέλη συνειδητά της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατανοούμε τον αγώνα του Ιωάννη Βαπτιστή. Αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι ο μείζων των Προφητών, ο τελευταίος και ο Πρώτος. Διότι προετοίμασε την οδό Κυρίου και έδειξε στους ανθρώπους «Ιδού ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου»[2].

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο μέγιστος άνθρωπος[3] που γεννήθηκε από πατέρα και μητέρα, τους δικαίους Ζαχαρία και Ελισάβετ.

Το μαρτύριό του, η αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του, σφραγίζει και την πορεία που θα είχαν μετά ταύτα έως της συντελείας του αιώνος τούτου,  οι ακόλουθοι του Χριστού, είτε με το μαρτύριο του αίματος είτε με το μαρτύριο της συνειδήσεως.

Ο Βαπτιστής είναι το μόνο πρόσωπο μαζί με τη Θεοτόκο Μαρία που εορτάζουμε τη σύλληψη τους από τους δίκαιους γονείς τους, τη γέννα τους και την κοίμησή τους. Είναι τα πρόσωπα που καταξιώθηκαν στο στερέωμα της Αγιότητας της Εκκλησίας, όπως και οι Απόστολοι. Οι λοιποί Άγιοι ευρίσκονται στη μέση κατάσταση και θα κριθούν μαζί μας κατά την ημέρα της δικαίας κρίσεως.

Δεν θα πω περισσότερα, σεβόμενος το χρόνο και τον ομιλητή μας, τον κ. Υπουργό Παιδείας, ο οποίος και εορτάζει απόψε μαζί μας, μαζί με τους εκτοπισμένους της Άσσειας συγχωριανούς, τον κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τον οποίο καλωσορίζω και ευχαριστώ για την καλοσύνη που είχε να αναλάβει να μας μιλήσει εις αυτόν τον πανηγυρικό Εσπερινό.

Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω τους κληρικούς και λαϊκούς μέλη των δύο Εκκλησιαστικών Επιτροπών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσειας. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κωμοπόλεως και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των οργανωμένων συνόλων και ιδιαιτέρως τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», καθώς και όλους τους Ασσειώτες για την κάθε συνεργασία που έχουμε στα θέματα αρμοδιότητάς μου ως Επίσκοπος Μεσαορίας με το ειδικό έργο, ως επικεφαλής των 40 Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Όλοι, είστε προσκεκλημένοι, είτε ως οργανωμένα σύνολα είτε ως απλοί Ασσειώτες, αδελφοί μου Χριστιανοί, να με επισκεφθείτε στο Γραφείο μου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Κι επειδή κάποιοι με ερωτούν. Να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην β΄ φάση προσπάθειας προστασίας του περιτειχίσματος του Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Άσσειας από τα όμβρια ύδατα. Όσοι εισέφεραν χρήματα και είχαμε στη διάθεσή μας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας, τους έχουμε αποστείλει επωνύμως ευχαριστήριο επιστολή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές. Η προσφορά αυτή είναι ευλογία για όλους τους οικείους και μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες.

Επιθυμώ υπεύθυνα να σας ενημερώσω ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα όμβρια ύδατα στην ευρύτερη περιοχή της Άσσειας και της Μεσαορίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερα έργα αντιμετώπισης των χειμάρρων ποταμών. Κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό να αντιμετωπίσουμε ούτε εμείς ούτε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή.

Άρα, γνωρίζοντας με ρεαλισμό τα δεδομένα και τον τρόπο αντιμετώπισης, ένεκα των συγκεκριμένων συνθηκών κατοχής, δημοσιεύματα είτε φαίνονται αναληθή είτε απλά δημαγωγικά, οδηγούν σε αλλότριους προορισμούς, καλόν είναι να αποφεύγονται.

Θέλω να ευχαριστήσω την κα Ιωάννα Φραγκοπούλου, τα παιδιά της και όλη την οικογένειά της, για τη διάσωση της ιερής εικόνας του Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, καθώς επίσης τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμ. Αθανάσιο των εξ Άσσειας, ο οποίος φρόντισε τον καθαρισμό και τη συντήρηση της εικόνας. Το ιερό κειμήλιο, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση εντός του ιερού τούτου Ναού του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι την ευλογημένη ημέρα της ελευθερίας και της επανεγκατάστασής μας στα όμορφα χωριά μας της Μεσαορίας και όλης της τουρκοκρατούμενης σήμερα πατρίδας μας. Εμείς, εσείς και τα παιδιά σας θα ξανακάνουμε όμορφα τα χωριά μας, τους βωμούς και τις εστίες μας.

Αφού, βέβαια, προηγουμένως μορφώσουμε μέσα μας το Μεσσία Χριστό. Καλλιεργήσουμε την ψυχοσωματική οντότητά μας με αγάπη, γνώση, συγχώρεση, μετάνοια και ενότητα μεταξύ μας και με τον Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό.

«Άγιε Πρόδρομε, Βαπτιστά του Κυρίου και Θεού μας πρέσβευε υπέρ ημών, τη σωτηρία των ψυχών μας, την ελευθερία της πατρίδας μας και την απαλλαγή μας από κάθε πανδημία και επιδημία που ανατρέπει την πορεία μας. Προστάτευσε την παιδεία και τη νεολαία μας από κάθε επιβουλής του Αντικειμένου.

Άγιε Ιωάννη Πρόδρομε, Βαπτιστὰ Ἰωάννη, ὡς ἔχων παρρησίαν, ἐκτενῶς ἱκέτευε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν πάντων ημών. Αμήν!»

[1] Εἰς τὸν Ἑσπερινόν. Άπόστιχα. Εἰς τὸν Στίχον, Στιχηρά, Ἰδιόμελα. Ἦχος β’.

[2] Ιωάν. 1, 29.

[3] Εἰς τὸν Ἑσπερινόν. Στιχηρὰ τοῦ ἁγίου Προφήτου. Ἦχος πλ. β’. Ἰωάννου Μοναχοῦ: «Ἀλλ’ ἡμεῖς τὸν Βαπτιστήν, ὡς ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζονα, ἐπαξίως τιμῶντες μακαρίζομεν».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σχολείο Πλάτων στο Μπρούκλιν – Άρθρο του Δημήτρη Τσάκα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 21:11 από news_room Υπερσύγχρονο, φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το περιβάλλον το Σχολείο Πλάτων στο Μπρούκλιν ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερσύγχρονο και φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το ίδιο το περιβάλλον είναι το νέο σχολικό συγκρότημα το οποίο […]

Έκτακτη χορηγία 1500€ σε επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού

Έκτακτη χορηγία 1500€ σε επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 18:14 από news_room Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (εφάπαξ ποσού) ύψους €1.500 προς δικαιούχους από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού στο […]

Pin It on Pinterest