24 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Στη Λακατάμια Λευκωσίας Λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για την Εορτή τής Αγίας Παρασκευής

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 31 / 7 / 2020 , 16:22 από

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου  – Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου:

Κατά τη σημερινή κυριώνυμο ημέρα τής εορτής τής αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε τής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και περικαλλή ιερό Ναό τής Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια Λευκωσίας.

Μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο Διευθυντής τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου πρωτοπ. Κυπριανός Κουντούρης, και οι εφημέριοι τού ναού, καθώς κι ο διάκονος Μιχαήλ Νικολάου.

Ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του κατά το Κοινωνικό, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιτυχία με την οποία στέφθηκε ο αγώνας τής Αγίας Παρασκευής και στα «μυστικά» αυτής τής επιτυχίας, τα οποία μάς τα προσφέρει η αγία και για την δική μας καταξίωση στην ουράνια Βασιλεία.

«…Αλλά και η ίδια, εργάστηκε πολύ όμορφα, πνευματικά, από την πρώτη στιγμή που κατάλαβε το φρόνημα τού κόσμου, άνοιξε την καρδιά της και δέχθηκε τον Χριστό μέσα της. Αυτός ήταν ο μόνος στόχος τής ζωής της. Να ενωθεί με τον Χριστό. Αντιλήφθηκε ότι αυτό που ζητούσε από μικρή ήταν η ένωση με τον Νυμφίο Χριστό. Θα έβρισκε τα πάντα, την χαρά, την ευτυχία που επιζητεί κάθε άνθρωπος, στον Χριστό. Αγωνίστηκε, κουράστηκε και θυσιάστηκε για να ζει στην αγάπη τού Θεού. Στόχος της ήταν να μορφώσει τον Χριστό στις καρδιές και των άλλων ανθρώπων. Για αυτό έσπευσε να δοθεί στην ιεραποστολή και στην υπηρεσία των συνανθρώπων της.

Ό,τι έπραττε, το έκανε επειδή μέσα της λαλούσε το Πνεύμα τού Θεού. Για να λαλήσει, όμως μέσα μας το Πνεύμα τού Θεού, πρέπει να απαλλαγούμε από τις δαιμονικές ενέργειες και διαθέσεις που μας καταβάλλουν πολλές φορές. Δεν υπάρχει στη ζωή τού αγωνιζόμενου χριστιανού συμπόρευση τού Πνεύματος τού Αγίου με τις διαβολικές ενέργειες. Κι ο άνθρωπος καλείται να επιλέξει· ή τον Θεό ή τις ενέργειες τού διαβόλου.

Έχοντας, λοιπόν, τον Θεό να κατέχει ολόκληρο το είναι της, η αγία μας υπερπήδησε όλα τα εμπόδια που τής υπέβαλλε ο διάβολος. Αν θέλουμε κι εμείς να γευθούμε την πίστη, το θάρρος και την Χάρη που αισθανόταν η αγία μας, πρέπει πρώτα να αφήσουμε τον Θεό να ενεργεί ελεύθερα στην ζωή μας και να μας καθοδηγεί όπως Εκείνος θέλει.

Κι ενώ την απειλούσαν, εκείνη χαιρόταν· κι όταν την βασάνιζαν πάλι χαιρόταν. Ακόμη κι όταν ήταν έτοιμοι να την αποκεφαλίσουν, εκείνη δεν ένιωσε θλίψη, αλλά αγαλλίαση διότι ήξερε πως έτσι θα εισερχόταν αβίαστα στη Βασιλεία τού Θεού.

Παρόλο ότι έφυγε σε τόσο μικρή ηλικία, ωστόσο δεν την λυπούμαστε. Αντίθετα, την ζηλεύουμε που κατάφερε και κέρδισε τα αιώνια και είχε τη δύναμη να αρνηθεί αυτά που οι περισσότεροι από μας δεν μπορούμε να αποποιηθούμε.

Αν στην ζωή μας δεν μάθουμε πως ο Θεός καθοδηγεί όλες τις ενέργειές μας κι ότι όσο κι αν προγραμματίσουμε κι οργανώσουμε μελλοντικές καταστάσεις, αυτές δεν υλοποιούνται αν δεν ευλογήσει ο Θεός, θα βασανιζόμαστε πάντοτε μέσα στα θελήματα και τα δικά μας ανθρώπινα λογικά όρια και στο τέλος θα αποτύχουμε».

 

Σχετικά Άρθρα

κληρικολαικη αμερικη

Νέα Υόρκη: Από 3 έως 7 Ιουλίου η Κληρικολαϊκή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Το πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 7 / 2022 , 3:41 από news_room Νέα Υόρκη: Από 3 έως 7 Ιουλίου η Κληρικολαϊκή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Το πρόγραμμα ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το 46ο Διετές Κληρικολαϊκό Συνέδριο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα συγκληθεί από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου 2022 στη Νέα Υόρκη με θέμα «Κληρονομιά, […]

Τον Σέρβο ΥΠΕΞ δέχθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ - Adologala.gr

Πατριαρχείο Ρουμανίας : Τον Σέρβο ΥΠΕΞ Νικόλα Σελάκοβιτς δέχθηκε ο Πατριάρχης Δανιήλ – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 6 / 2022 , 2:00 από news_room Πατριαρχείο Ρουμανίας : Τον Σέρβο ΥΠΕΞ Νικόλα Σελάκοβιτς δέχθηκε ο Πατριάρχης Δανιήλ – Adologala.gr Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ υποδέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο τον αξιότιμο κ. Νικόλα Σελάκοβιτς, Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, στις 27 Ιουνίου 2022. […]