23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Γνωρίζοντας την Α.Θ.Μ Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ.Ιωάννη Ι

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 7 / 2020 , 2:31 από

Πατριάρχης της Αντιόχειας και όλης της Ανατολής.

Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο κκ.Ιωάννης  Ι γεννήθηκε στην πόλη Λατακιά της Συρίας, το έτος 1955.  Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γνωστό για την εκπαίδευση, την αρετή και την πίστη. Ο πατέρας του, Manah Yazigi, Σύριος, ήταν δάσκαλος Αραβικών και ποιητής.

Η μητέρα του, Rozah Moussi, είναι Λιβανέζικη καταγωγή. Ο Μακαριώτατός του έχει τρία αδέλφια, ένα εκ των οποίων είναι Μητροπολίτης και ένα άλλο μοναχή.

 Εκπαίδευση:

Ο Μακαριώτατος κκ.Ιωάννης παρακολούθησε τα σχολεία της Λατάκια Έγινε εγγραφή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Techrin, στα Λατάκια.

Έχει μελετήσει εκκλησιαστική μουσική και διακρίνεται σε αυτήν, σχηματίζοντας χορωδίες και τις εκπαιδεύει σε παραδοσιακά εκκλησιαστικά ύμνους. Είναι ένας αξιοσημείωτος ηγέτης των νέων και έχει συνεργαστεί μαζί τους σε διάφορα κοινωνικά και πνευματικά προγράμματα.

Ο μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας έλαβε το πτυχίο του Bachelor of Θεολογίας από του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Ινστιτούτο Θεολογίας στο Μπαλαμάντ το 1978. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και έλαβε το πτυχίο του Doctor of Θεολογία με Διάκριση για το έτος 1983.

H είναι η διδακτορική διατριβή, η οποία γράφτηκε στα ελληνικά και έφερε τον τίτλο Η υπηρεσία του Ιερού Βαπτίσματος: Μια Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική Μελέτη, δημοσιεύθηκε. Ενώ στην Ελλάδα, σπούδασε εκκλησιαστική μουσική και έλαβε δίπλωμα από το Ανώτερο Ινστιτούτο Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

 

Εκκλησιαστική καριέρα:

Ο Μακαριώτατος χειροτονήθηκε διάκονος το 1979 και στη συνέχεια ιερέας το 1983 στην Αρχιεπισκοπή Λατακίων από τον Αυτοκράτορα Μητροπολίτη Γιούχνα Μανσούρ.

Από το 1981, ο Μακαριώτατός του δίδαξε μαθήματα για τη λειτουργία στο Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού. Διορίστηκε σε εύθετο χρόνο Πρύτανης του Ινστιτούτου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Balamand, με το πρώτο διορισμό του από το 1988 έως το 1991 και το δεύτερο από το 2001 έως το 2005. Επιπλέον, υπηρέτησε ως ηγούμενος στο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Βαλμαδίας από το 2001 έως το 2005. Υπηρέτησε ως ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Al Humayrah στο Wadi Al-Nadarah της Συρίας, από το 1993 έως το 2005. Ίδρυσε μια μοναστική κοινότητα εκεί και ίδρυσε μια Σχολή Εκκλησιαστικών Σπουδών που υπηρετεί το Πατριαρχείο ως ολόκληρος. Επιπλέον, συμμετείχε στην ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Blemmena στην Τάρτου της Συρίας.

Ο Μακαριώτατος εξελέγη από τον Ιερό Αντιοχείο Σύνοδο Επίσκοπο του Al Husun, Wadi Al-Nadarah στην Αρχιεπισκοπή Ακάρ το 1995.

Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2008, όταν η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής της Ευρώπης.

Εκτός από το έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μακαριώτατος έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο εκτός της Εκκλησίας, κυρίως μέσω της παρακολούθησης θρησκευτικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων.

Ο Μακαριώτατος φημίζεται για τη σαφήνεια των απόψεών του και την αυστηρή προσήλωσή του σε όλα όσα είναι αληθινά και δίκαια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Έχει υπερέχει στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, μέσω διαλόγου και συμβιβαστικών προσεγγίσεων σε άτομα διαφορετικών απόψεων. Είναι γνωστός για τη συμπόνια, τη φιλικότητα, τη γενναιοδωρία, την κοινωνική ανησυχία και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, την ετοιμότητα να ακούσει και να προσφέρει βοήθεια.

Ο Μακαριώτατος έχει υπηρετήσει, έφερε αναγέννηση, την αφύπνιση της νεολαίας και καλώντας τους στην υπηρεσία τόσο της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σοφία του στη διαχείριση θεσμών και τη διεξαγωγή εκκλησιαστικών υποθέσεων.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση των προσκλήσεων προς το διορισμένο υπουργείο, διατηρώντας ηγετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Εκδόσεις:

H είναι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ο Ιωάννης είναι συγγραφέας βιβλίων θεολογίας, εκπαίδευσης, μουσικής και λειτουργίας. Στο τελευταίο θέμα έχει δημοσιεύσει μια σειρά λειτουργικών μελετών.

Έχει επιμεληθεί περαιτέρω λειτουργικά εγχειρίδια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Αραβικά και, συγκεκριμένα, λειτουργικά έργα που σχετίζονται με αρχιεπίσκοπους, ιερείς και διακονείς. Επιπλέον, έχει μεταφράσει και γράψει πολλά άρθρα και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ενορίες.

 

Δημοσιευμένα βιβλία:

– Η Υπηρεσία του Ιερού Βαπτίσματος: Μια Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική Μελέτη,
Θεσσαλονίκη, 1983 [Διατριβή].
– Οι Αρχές της Βυζαντινής Μουσικής, Balamand, 1990, Δεύτερη Έκδοση 2001.
– Η Ζωή του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, Lattakya, 1990.
– Ιεροσύνη και ο Γάμος των Ιερέων, Lattakya, 1992.
– Βάπτιση ως Μυστήριο της Μύησης Life in Christ, Lattakya, 1992.
– The Liturgikon, St. George Al-Humayrah Πατριαρχική Μονή, 2001,
Δεύτερη έκδοση 2005.
– Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομ, Πατριαρχική Μονή Al-Humayrah, 2001.
– The Archieratikon, Our Μονή Lady of Blemana, 2007.
– Το Βιβλίο Εξυπηρέτησης Διακόνων, Μονή Παναγίας της Blemanna, 2007.
– Η Υπηρεσία Αγιασμού της Εκκλησίας, Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ευρώπης, 2011.

+ Η Σειρά Λειτουργικών Μελετών (Έξι τόμοι):   

◊ Εισαγωγή στις Λειτουργικές Οικογένειες και Τελετές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, 2003.
◊ Η Υπηρεσία Εμπλοκής και Συζύγων: Παρελθόν και Παρόν, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2003.
◊ Η Λειτουργική Οδηγός για τις Υπηρεσίες και τις Προσευχές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2005.
◊ Λειτουργικές πηγές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2005.
◊ Εκκλησίες, Αρχιεπισκοπή Ακάρ, Επισκοπή Πύργου, Μαρμαρίτα, 2006.
◊ Θεία Λατρεία, (Ιστορία, Ανάπτυξη και Χαρακτηριστικά), Αρχιεπισκοπή Ακάρ, Επισκοπή Πύργου, Μαρμαρίτα, 2007.

 

Μετάφραση:

– Η ζωή της Αγίας Δίκαιης Μητέρας μας Μακρίνας, από τον Άγιο Γρηγόριο της Νύσσης, Εκδόσεις An-Nour, 1984.

– Για όσους πιστεύουν στην αιτιολόγηση από έργα, του Αγίου Μάρκου του μοναχού, σε κεφάλαια σε προσευχές και πνευματική ζωή, -Nour, 1990.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Συγχαρητήρια Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας για την Εθνική ημέρα Ανεξαρτησίας της Χώρας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 5 / 2021 , 4:56 από news_room Ο μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας εξέφρασε τις ευχές του προς του Γεωργιανούς-νες πολίτες της χώρας για την εθνική ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας. Ο κ. Ηλίας σημείωσε χαρακτηριστικά : Συγχαίρω όλη τη Γεωργία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αυτή η ημέρα είναι […]

kalanta-mitropoli-morfou-2022

Τα Κάλαντα στον πατέρα…

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 1 / 2022 , 16:37 από news_room Καλαντιστὲς τῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου ὑπὸ τὴ διεύθυνση τοῦ πρωτοψάλτου κ. Ἰωάννη Λέμπου, ψάλλουν παραδοσιακὰ Κάλαντα τοῦ Δωδεκαημέρου στὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο (02.01.2022). Τὰ Κάλαντα ποὺ ἀκούγονται: Κάλαντα Χριστουγέννων Ἁγίου Ὄρους (Κυπριανοῦ Ἰβηρίτου 1698) Κάλαντα Χριστουγέννων Κύπρου Κάλαντα Χριστουγέννων Ἀνατολικῆς […]