18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Γνωρίζοντας την Α.Θ.Μ Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ.Ιωάννη Ι

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 7 / 2020 , 2:31 από

Πατριάρχης της Αντιόχειας και όλης της Ανατολής.

Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο κκ.Ιωάννης  Ι γεννήθηκε στην πόλη Λατακιά της Συρίας, το έτος 1955.  Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γνωστό για την εκπαίδευση, την αρετή και την πίστη. Ο πατέρας του, Manah Yazigi, Σύριος, ήταν δάσκαλος Αραβικών και ποιητής.

Η μητέρα του, Rozah Moussi, είναι Λιβανέζικη καταγωγή. Ο Μακαριώτατός του έχει τρία αδέλφια, ένα εκ των οποίων είναι Μητροπολίτης και ένα άλλο μοναχή.

 Εκπαίδευση:

Ο Μακαριώτατος κκ.Ιωάννης παρακολούθησε τα σχολεία της Λατάκια Έγινε εγγραφή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Techrin, στα Λατάκια.

Έχει μελετήσει εκκλησιαστική μουσική και διακρίνεται σε αυτήν, σχηματίζοντας χορωδίες και τις εκπαιδεύει σε παραδοσιακά εκκλησιαστικά ύμνους. Είναι ένας αξιοσημείωτος ηγέτης των νέων και έχει συνεργαστεί μαζί τους σε διάφορα κοινωνικά και πνευματικά προγράμματα.

Ο μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας έλαβε το πτυχίο του Bachelor of Θεολογίας από του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Ινστιτούτο Θεολογίας στο Μπαλαμάντ το 1978. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και έλαβε το πτυχίο του Doctor of Θεολογία με Διάκριση για το έτος 1983.

H είναι η διδακτορική διατριβή, η οποία γράφτηκε στα ελληνικά και έφερε τον τίτλο Η υπηρεσία του Ιερού Βαπτίσματος: Μια Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική Μελέτη, δημοσιεύθηκε. Ενώ στην Ελλάδα, σπούδασε εκκλησιαστική μουσική και έλαβε δίπλωμα από το Ανώτερο Ινστιτούτο Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

 

Εκκλησιαστική καριέρα:

Ο Μακαριώτατος χειροτονήθηκε διάκονος το 1979 και στη συνέχεια ιερέας το 1983 στην Αρχιεπισκοπή Λατακίων από τον Αυτοκράτορα Μητροπολίτη Γιούχνα Μανσούρ.

Από το 1981, ο Μακαριώτατός του δίδαξε μαθήματα για τη λειτουργία στο Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού. Διορίστηκε σε εύθετο χρόνο Πρύτανης του Ινστιτούτου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Balamand, με το πρώτο διορισμό του από το 1988 έως το 1991 και το δεύτερο από το 2001 έως το 2005. Επιπλέον, υπηρέτησε ως ηγούμενος στο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Βαλμαδίας από το 2001 έως το 2005. Υπηρέτησε ως ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Al Humayrah στο Wadi Al-Nadarah της Συρίας, από το 1993 έως το 2005. Ίδρυσε μια μοναστική κοινότητα εκεί και ίδρυσε μια Σχολή Εκκλησιαστικών Σπουδών που υπηρετεί το Πατριαρχείο ως ολόκληρος. Επιπλέον, συμμετείχε στην ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Blemmena στην Τάρτου της Συρίας.

Ο Μακαριώτατος εξελέγη από τον Ιερό Αντιοχείο Σύνοδο Επίσκοπο του Al Husun, Wadi Al-Nadarah στην Αρχιεπισκοπή Ακάρ το 1995.

Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2008, όταν η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής της Ευρώπης.

Εκτός από το έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μακαριώτατος έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο εκτός της Εκκλησίας, κυρίως μέσω της παρακολούθησης θρησκευτικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων.

Ο Μακαριώτατος φημίζεται για τη σαφήνεια των απόψεών του και την αυστηρή προσήλωσή του σε όλα όσα είναι αληθινά και δίκαια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Έχει υπερέχει στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, μέσω διαλόγου και συμβιβαστικών προσεγγίσεων σε άτομα διαφορετικών απόψεων. Είναι γνωστός για τη συμπόνια, τη φιλικότητα, τη γενναιοδωρία, την κοινωνική ανησυχία και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, την ετοιμότητα να ακούσει και να προσφέρει βοήθεια.

Ο Μακαριώτατος έχει υπηρετήσει, έφερε αναγέννηση, την αφύπνιση της νεολαίας και καλώντας τους στην υπηρεσία τόσο της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σοφία του στη διαχείριση θεσμών και τη διεξαγωγή εκκλησιαστικών υποθέσεων.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση των προσκλήσεων προς το διορισμένο υπουργείο, διατηρώντας ηγετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Εκδόσεις:

H είναι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ο Ιωάννης είναι συγγραφέας βιβλίων θεολογίας, εκπαίδευσης, μουσικής και λειτουργίας. Στο τελευταίο θέμα έχει δημοσιεύσει μια σειρά λειτουργικών μελετών.

Έχει επιμεληθεί περαιτέρω λειτουργικά εγχειρίδια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Αραβικά και, συγκεκριμένα, λειτουργικά έργα που σχετίζονται με αρχιεπίσκοπους, ιερείς και διακονείς. Επιπλέον, έχει μεταφράσει και γράψει πολλά άρθρα και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ενορίες.

 

Δημοσιευμένα βιβλία:

– Η Υπηρεσία του Ιερού Βαπτίσματος: Μια Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική Μελέτη,
Θεσσαλονίκη, 1983 [Διατριβή].
– Οι Αρχές της Βυζαντινής Μουσικής, Balamand, 1990, Δεύτερη Έκδοση 2001.
– Η Ζωή του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, Lattakya, 1990.
– Ιεροσύνη και ο Γάμος των Ιερέων, Lattakya, 1992.
– Βάπτιση ως Μυστήριο της Μύησης Life in Christ, Lattakya, 1992.
– The Liturgikon, St. George Al-Humayrah Πατριαρχική Μονή, 2001,
Δεύτερη έκδοση 2005.
– Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομ, Πατριαρχική Μονή Al-Humayrah, 2001.
– The Archieratikon, Our Μονή Lady of Blemana, 2007.
– Το Βιβλίο Εξυπηρέτησης Διακόνων, Μονή Παναγίας της Blemanna, 2007.
– Η Υπηρεσία Αγιασμού της Εκκλησίας, Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ευρώπης, 2011.

+ Η Σειρά Λειτουργικών Μελετών (Έξι τόμοι):   

◊ Εισαγωγή στις Λειτουργικές Οικογένειες και Τελετές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, 2003.
◊ Η Υπηρεσία Εμπλοκής και Συζύγων: Παρελθόν και Παρόν, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2003.
◊ Η Λειτουργική Οδηγός για τις Υπηρεσίες και τις Προσευχές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2005.
◊ Λειτουργικές πηγές, Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού, Πανεπιστήμιο Balamand, 2005.
◊ Εκκλησίες, Αρχιεπισκοπή Ακάρ, Επισκοπή Πύργου, Μαρμαρίτα, 2006.
◊ Θεία Λατρεία, (Ιστορία, Ανάπτυξη και Χαρακτηριστικά), Αρχιεπισκοπή Ακάρ, Επισκοπή Πύργου, Μαρμαρίτα, 2007.

 

Μετάφραση:

– Η ζωή της Αγίας Δίκαιης Μητέρας μας Μακρίνας, από τον Άγιο Γρηγόριο της Νύσσης, Εκδόσεις An-Nour, 1984.

– Για όσους πιστεύουν στην αιτιολόγηση από έργα, του Αγίου Μάρκου του μοναχού, σε κεφάλαια σε προσευχές και πνευματική ζωή, -Nour, 1990.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μόρφου Νεόφυτος Χριστέ μου, αξίωσέ με να σε αγαπήσω Το ένα τάλανο

Μόρφου Νεόφυτος: Τα αποθέματα της υπομονής και της πίστης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 3 / 2021 , 15:50 από news_room Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ  τῆς  ἑορτῆς τῶν ἁγίων Σαράντα Μαρτύρων, ποὺ τελέσθηκε στὸ πανηγυρίζων ὁμώνυμο ἱερὸ ἐξωκκλήσι τῆς κοινότητος Λινοῦ τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (8.3.2021).

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 3 / 2021 , 12:37 από news_room Σε λίγη ώρα ξεκινά η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ. Παρακολουθήστε Ζωντανά στο Youtube την εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς. Διαβάστε επίσης για την εκδημία […]