16 °C Athens, GR
19/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean” Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ

4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 6 / 2020 , 23:32 από

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αθώων Παιδιών Θύματα της Επιθετικότητας είναι η τελετή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάθε 4 Ιουνίου. Ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου 1982.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπά ένοπλες συγκρούσεις, είναι τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά, που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συχνές παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, η δολοφονία, η σεξουαλική βία, η απαγωγή, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης.

Στις 19 Αυγούστου 1982, κατά την έκτακτη ειδική σύνοδό της για το θέμα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, «φοβόταν τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστινίων και Λιβάνων που πέφτουν θύματα των επιθέσεων του Ισραήλ», αποφάσισε να τιμήσει τον εορτασμό της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας.

Ο σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υπέστησαν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή τη μέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την ταχύτερα και ευρύτερα επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.

Ακολουθώντας την πρωτοποριακή έκθεση Graça Machel, η οποία επέστησε την παγκόσμια προσοχή στον καταστροφικό αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά, το 1997 η Γενική Συνέλευση εξέδωσε το ψήφισμα 51/77 για τα δικαιώματα του παιδιού. Ήταν μια ορόσημο εξέλιξη των προσπαθειών για τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη για ειδική προσοχή, υπεράσπιση και συντονισμένη προσπάθεια, από τη διεθνή κοινότητα, για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε καταστάσεις που σχετίζονται με συγκρούσεις.

Το ψήφισμα 51/77 βασίστηκε στις υπάρχουσες προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του, καθώς και των ετήσιων ψηφισμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Και καθιέρωσε την εντολή του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών έχει αυξηθεί, σε πολλές ζώνες σύγκρουσης. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν τα παιδιά από τη στόχευση βίαιων εξτρεμιστών, να προωθηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλιστεί η λογοδοσία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη μας παρέχει το καθολικό γενικό σχέδιο για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Η νέα ατζέντα περιλαμβάνει για πρώτη φορά έναν ειδικό στόχο (16.2) για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και ο τερματισμός της κακοποίησης, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών ενσωματώνεται σε πολλούς άλλους στόχους που σχετίζονται με τη βία.

  • Source: 4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Σχετικά Άρθρα

Μνημόσυνο από τον Καστοριάς Καλλίνικο στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Γρηγόριο - Adologala.gr

Μνημόσυνο από τον Καστοριάς Καλλίνικο στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Γρηγόριο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 30 / 1 / 2022 , 17:03 από news_room Μνημόσυνο από τον Καστοριάς Καλλίνικο στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Γρηγόριο – Adologala.gr Τήν Κυριακή 30 Ἰανουαρίου, στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικάνορος Καστοριᾶς, μετά τό πέρας τῆς Ἀρχιερατικῆς θείας Λειτουργίας γιά τούς Τρεῖς Ἱεράρχες, τελέσθηκε τό Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Γρηγορίου (Παπουτσοπούλου), ὁ ὁποῖος […]

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες Ιωσήφ λειτούργησε στον Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, η εορτή των Αγίων 318 Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής συνόδου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, με τη συμμετοχή των εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη. ​Τον […]