12 °C Athens, GR
21/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr 30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ για την προσευχή Τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στη Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου ΑΑΔΕ: Τώρα «Τα Ραντεβού μου» σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του Αυστρία: Ψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενηλίκων ΗΠΑ: Το ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη Με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Στην Τρίγλια της Βιθυνίας εόρτασε τα Θεοφάνεια κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 6 / 2020 , 23:32 από adologala.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αθώων Παιδιών Θύματα της Επιθετικότητας είναι η τελετή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάθε 4 Ιουνίου. Ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου 1982.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπά ένοπλες συγκρούσεις, είναι τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά, που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συχνές παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, η δολοφονία, η σεξουαλική βία, η απαγωγή, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης.

Στις 19 Αυγούστου 1982, κατά την έκτακτη ειδική σύνοδό της για το θέμα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, «φοβόταν τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστινίων και Λιβάνων που πέφτουν θύματα των επιθέσεων του Ισραήλ», αποφάσισε να τιμήσει τον εορτασμό της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας.

Ο σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υπέστησαν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή τη μέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την ταχύτερα και ευρύτερα επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.

Ακολουθώντας την πρωτοποριακή έκθεση Graça Machel, η οποία επέστησε την παγκόσμια προσοχή στον καταστροφικό αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά, το 1997 η Γενική Συνέλευση εξέδωσε το ψήφισμα 51/77 για τα δικαιώματα του παιδιού. Ήταν μια ορόσημο εξέλιξη των προσπαθειών για τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη για ειδική προσοχή, υπεράσπιση και συντονισμένη προσπάθεια, από τη διεθνή κοινότητα, για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε καταστάσεις που σχετίζονται με συγκρούσεις.

Το ψήφισμα 51/77 βασίστηκε στις υπάρχουσες προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του, καθώς και των ετήσιων ψηφισμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Και καθιέρωσε την εντολή του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών έχει αυξηθεί, σε πολλές ζώνες σύγκρουσης. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν τα παιδιά από τη στόχευση βίαιων εξτρεμιστών, να προωθηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλιστεί η λογοδοσία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη μας παρέχει το καθολικό γενικό σχέδιο για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Η νέα ατζέντα περιλαμβάνει για πρώτη φορά έναν ειδικό στόχο (16.2) για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και ο τερματισμός της κακοποίησης, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών ενσωματώνεται σε πολλούς άλλους στόχους που σχετίζονται με τη βία.

Ακολουθήστε μας :
  • Source: 4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ Ιερωνύμου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 1 / 2021 , 17:57 από news_room Λάρισα, Πρωτοχρονιά 2021 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Πρός Τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν Εὐσεβῆ Λαό τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.   Ἀγαπητοί μου,           Καθώς ἀποχαιρετᾶμε τόν χρόνο πού φεύγει, ἀνθρώπινο εἶναι νά κάνουμε ἕναν ἀπολογισμό τῶν ὅσων ζήσαμε. Καί δυστυχῶς […]

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας στις εκδηλώσεις για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Πάτρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ μετέβη στην πόλη των Πατρών, όπου ως εκ Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, προεξήρχε της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου […]

Pin It on Pinterest