36 °C Athens, GR
18/08/2022

Τελευταια Νέα

4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 6 / 2020 , 23:32 από

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αθώων Παιδιών Θύματα της Επιθετικότητας είναι η τελετή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάθε 4 Ιουνίου. Ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου 1982.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπά ένοπλες συγκρούσεις, είναι τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά, που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συχνές παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, η δολοφονία, η σεξουαλική βία, η απαγωγή, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης.

Στις 19 Αυγούστου 1982, κατά την έκτακτη ειδική σύνοδό της για το θέμα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, «φοβόταν τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστινίων και Λιβάνων που πέφτουν θύματα των επιθέσεων του Ισραήλ», αποφάσισε να τιμήσει τον εορτασμό της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας.

Ο σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υπέστησαν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή τη μέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την ταχύτερα και ευρύτερα επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.

Ακολουθώντας την πρωτοποριακή έκθεση Graça Machel, η οποία επέστησε την παγκόσμια προσοχή στον καταστροφικό αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά, το 1997 η Γενική Συνέλευση εξέδωσε το ψήφισμα 51/77 για τα δικαιώματα του παιδιού. Ήταν μια ορόσημο εξέλιξη των προσπαθειών για τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη για ειδική προσοχή, υπεράσπιση και συντονισμένη προσπάθεια, από τη διεθνή κοινότητα, για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε καταστάσεις που σχετίζονται με συγκρούσεις.

Το ψήφισμα 51/77 βασίστηκε στις υπάρχουσες προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του, καθώς και των ετήσιων ψηφισμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Και καθιέρωσε την εντολή του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών έχει αυξηθεί, σε πολλές ζώνες σύγκρουσης. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν τα παιδιά από τη στόχευση βίαιων εξτρεμιστών, να προωθηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλιστεί η λογοδοσία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη μας παρέχει το καθολικό γενικό σχέδιο για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. Η νέα ατζέντα περιλαμβάνει για πρώτη φορά έναν ειδικό στόχο (16.2) για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και ο τερματισμός της κακοποίησης, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών ενσωματώνεται σε πολλούς άλλους στόχους που σχετίζονται με τη βία.

Ακολουθήστε μας :
  • Source: 4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθετικότητας

Σχετικά Άρθρα

Λιτά τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 31 / 1 / 2021 , 16:37 από news_room Με απλότητα και διακριτικότητα, χωρίς την λάμψη και την πολυκοσμία των παρελθόντων ετών, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εόρτασε φέτος τα ονομαστήριά του, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης του εκκλ/κού Ξενώνα της Άλλης Μεριάς, κεκλεισμένων […]

Χειροτονία ιερέως στην Ευαγγελίστρια Γρεβενών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 1 / 2021 , 15:59 από news_room Τo Σάββατο 26.12.2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών, όπου και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Παύλου Βασιλειάδη. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27.12.2020 στον ίδιο Ι.Ναό τελέστηκε η εις […]

Pin It on Pinterest