25 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

30 χρόνια αρχιερατείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 6 / 2020 , 21:13 από

Σημαντική η σημερινή ημέρα για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, καθώς πριν ακριβώς από τριάντα χρόνια, στις 17 Ιουνίου του 1990, ο τότε Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Χορευτάκης χειροτονείτο Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και από τα χέρια ενός μεγάλου και μακαριστού Πατριάρχου, του Παρθενίου του Γ΄.

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε, και συγκινημένος ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος δεχόταν σήμερα τις ευχές από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου που υπηρετεί στην Αίγυπτο, φορώντας ακριβώς τα ίδια άμφια και το ίδιο μικρό σεμνό εγκόλπιο που του είχε χαρίσει τότε ο Πατριάρχης Παρθένιος.

Ανεβαίνοντας στο δεσποτικό που και τότε είχε δεχτεί τις ευχές του κόσμου ως Επίσκοπος, έτσι και σήμερα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δεν έκρυψε τα συναισθήματα της μεγάλης του ευγνωμοσύνης προς όλους όσοι τον στήριξαν στο δρόμο του, ειδικά εκείνη την ημέρα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αείμνηστους γονείς του και τους επίσης μακαριστούς Αρχιερείς που ήταν τότε παρόντες στη χειροτονία του.

Κατά τη σημερινή ακολουθία, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, συλλειτούργησαν μαζί του ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου (Πορτ Σαΐντ) κ. Νήφωνας και ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός καθώς και ο ιερός κλήρος.

Τον εορτάζοντα τα τριάντα χρόνια της αρχιερατείας του χαιρέτισε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής π. Νικόδημος Τότκας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου του 2004 από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους: Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.

Πηγή:.panhellenicpost.com

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη Εβδομάδα στην Αλεξάνδρεια

Μεγάλη Εβδομάδα στην Αλεξάνδρεια

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 4 / 2023 , 19:46 από news_room Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ.Πόλεως. Ιδιαιτέρως σημειώνεται η κατά το […]

Κουρές δύο νέων μοναχών από την Τανζανία στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 9 / 2020 , 15:01 από Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος […]