17 °C Athens, GR
02/05/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ To ADOLOGALA.GR συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Πενήντα χρόνια από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης – Επετειακές σειρές γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήρια του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος Aπό τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο η ενθρόνιση της εψηφισμένης Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλυόντα Συνάντηση Επιταφίων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει» Πασχάλιο μήνυμα Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ. Αθανάσιου για την Εορτή της Αναστάσεως και του Πάσχα 2024 Κυριακή Βαΐων εσπέρας στην Μητρόπολη Άρτης Στις 13:00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα Επετειακή συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου -24 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 6 / 2020 , 17:14 από

Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου είναι το γεγονός που γιορτάζει σήμερα, 24 Ιουνίου, η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία. Επίσης εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Παναγιώτου.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, γενέθλιος ημέρα των Αγίων θεωρείται η ημέρα της κοίμησής τους, γιατί αυτή την ημέρα αναχωρούν για τη βασιλεία του Θεού.  Άρα, γεννιώνται στη Βασιλεία του Θεού. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ημέρες γέννησης του Ιησού Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Ιωάννη του Βαπτιστή, γιατί η γέννησή τους αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα του σχεδίου της θείας οικονομίας (δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού) για τη σωτηρία του κόσμου.

Ο Πρόδρομος Ιωάννης, για τον οποίο ο Προφήτης Ησαΐας είχε γράψει πως θα είναι μια φωνή που θα φωνάζει στην έρημο και θα προετοιμάζει τον κόσμο για την έλευση του Μεσσία, γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από  υπερήλικες γονείς, τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ, που ήταν στείρα.

Το μήνυμα για τη γέννησή του, καθώς και το όνομα του βρέφους, δόθηκαν στο Ζαχαρία από άγγελο, την ώρα που αυτός βρισκόταν στο ναό. Ο Βαπτιστής Ιωάννης γεννήθηκε έξι μόλις μήνες πριν από τον Ιησού Χριστό, τον οποίο και ομολόγησε ως Κύριό του, σκιρτώντας μέσα στην κοιλία της μητέρας του Ελισάβετ, όταν την είχε επισκεφθεί η συγγενής της, η Υπεραγία Θεοτόκος, για να της αναγγείλει τη θαυμαστή σύλληψη του Ιησού στα σπλάγχνα της.

Έγραψε Λόγο στη γέννηση του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ο οποίος για να δείξει το μεγαλείο του Προδρόμου σημειώνει: «.. ὅλοι αὐτοὶ (οι προηγηθέντες προφήτες της Π. Δ.) δὲν φτάνουν, ἀγαπητοί μου, τὸ μεγαλεῖον τοῦ Ἰωάννου. Γιατὶ ἄλλοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ἔζησαν πρὸ τῆς παραδόσεως τοῦ γραπτοῦ Νόμου καὶ ἄλλοι μετὰ ἀπὸ αὐτήν. Ὁ Ἰωάννης ὅμως, ὁ υἱὸς τοῦ ἱερέως Ζαχαρίου καὶ τῆς ἀξιοθαυμάστου Ἐλισάβετ, ἄνθος ποὺ ἐστόλισε τὴν εἴσοδον τοῦ Χριστοῦ εἰς τὸν κόσμον, φύτρωσε καὶ ἄνθισε εἰς τὸ μεσοδιάστημα τοῦ Νόμου καὶ τῆς Χάριτος. Ἀνέτειλε ὁ νοητὸς ἀστήρ, προαναγγέλλων τὴν ἀνατολὴν τοῦ Ἡλίου τῆς δικαιοσύνης. Προέτρεξε ὁ στρατιώτης, κηρύσσων τὴν ἔλευσιν τοῦ βασιλέως ὁλοκλήρου της κτίσεως. Ἦλθε ὁ ὁδηγὸς τῆς Νύμφης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, διαλαλώντας τὴν ἐπικειμένην παρουσίαν τοῦ Νυμφίου Χριστοῦ. Καὶ οἱ μὲν ἄλλοι προφῆται προεφήτευσαν ἢ ἐθαυματούργησαν ἀρκετὰ χρόνια μετὰ τὴν γέννησίν τους, ὁ Τίμιος Πρόδρομος ὅμως πληρώθηκε ἀπὸ τὸ Ἅγιον Πνεῦμα καὶ ἀνεδείχθη θαυματουργὸς ἐνόσῳ ἀκόμα εὑρίσκετο εἰς τὴν κοιλίαν τῆς μητρός του».

Αυτά τα θαυμάσια μέσα από τους Αγίους επιφύλαξε ο Σωτήρας Χριστός σε εμάς και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

  • Source: Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου -24 Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων - Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων – Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 4 / 2023 , 15:13 από news_room Ημέρα Σάββατο, προ της Κυριακής των Μυροφόρων. Αποτελεί συνήθειο στα μέρη μας ―αξιοποιώντας των ανατολικοθρακιωτικών προσφύγων προπατόρων την παρακαταθήκη― το ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο του ανθρώπου, στο Κοιμητήριο, με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι, για την τέλεση τρισάγιων μνημόσυνων στους κεκοιμημένους. Περιπλανώμενος […]

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δέχθηκε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου Πρόδρομος

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δέχθηκε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου Πρόδρομος

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 4 / 2023 , 23:20 από news_room Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, 23ης Απριλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος υποδέχθηκε, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Εξοχώτατο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο του κόμματος «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ο οποίος, επισκεπτόμενος το Ρέθυμνο, προσήλθε για να […]