22 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Αγίους Πέτρο και Παύλο στην Λευκωσία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:17 από news_room

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Αγίους Πέτρο και Παύλο στην Λευκωσία

Ἐν ἐκκλησίᾳ πληθούσῃ, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 28 Ιουνίου, δισαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός με την ευκαιρία τής μνήμης των αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στη Λευκωσία.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, χοροστάτησε στον εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος ανέφερε πως οι δύο απόστολοι ήταν χαρακτήρες διαφορετικοί, οι οποίοι όμως αναζητούσαν τον Κύριο. Ο μεν Πέτρος Τον αναζητούσε εκεί που βρισκόταν, ο Παύλος εκεί που δεν βρισκόταν πραγματικά. Αμφότεροι όμως υπήρξαν  ειλικρινείς στον πόθο τους για τον Μεσσία. Αγαπούσαν τον Μεσσία, ανέμεναν τον Μεσσια. Ο πρώτος, αγράμματος αλιεύς, ο Πέτρος, ο μαθητής του Προδρόμου και αδελφός τού Πρωτοκλήτου Ανδρέα. Μόλις ο πρωτόκλητος Ανδρέας βρήκε τον Μεσσία, το ανήγγειλε στον Πέτρο. Η χαρά τους ήταν ανεκλάλητη. Και ευθύς αμέσως όταν ο ίδιος ο Κύριος τους κάλεσε, άφησαν τα πάντα, ακόμα και την οικογένειά τους και ακολούθησαν τον Χριστό. Έκανε λάθη ο Πέτρος, εξαιτίας του αυθορμητισμού του και μέσα στον παρορμητισμό του υπερέβαινε το μέτρο και αυτό ήταν η αιτία να δεχθεί ελέγχους από τον Χριστό· όμως ήταν ειλικρινής.

Ο Παύλος, ρωμαίος πολίτης, μορφωμένος, με λιπαρή μόρφωση, καλός γνώστης τού Μωσαϊκού νόμου, μαθητής του Γαμαλιήλ. Αναζητούσε τον Θεό, όμως σε λανθασμένη οδό. Και στον διωγμό τού Στεφάνου, πίστευε πως υπηρετούσε τον Θεό με την στάση του. Όμως ο Αναστάς Κύριος τού απεκαλύφθη, γνώρισε δηλαδή ο Παύλος τον Χριστό δι’ αποκαλύψεως. Κι αφού μετανόησε ολοκληρωτικά, έγινε σκεύος εκλογής. Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα τον επέλεξε (αφόρισε) στην Αντιόχεια να ηγηθεί τον ευαγγελισμό των εθνών.

 

Πολλές φορές λέγω· αν είχαν στόμα τα βουνά και οι θάλασσες, οι ποταμοί και τα ρυάκια, θα βογγούσαν από τα πολλά παθήματα τού αποστόλου Παύλου. «Τὰ κατὰ πόλιν δεσμὰ καὶ τὰς θλίψεις σου, τίς διηγήσεται, ἔνδοξε Ἀπόστολε Παῦλε;»

Παρά την προηγηθείσα στάση του εναντίον του Χριστού, ο ίδιος ο Κύριος, ο ετάζων καρδίας και νεφρούς, είδε την καρδιά του ότι ήταν αγαθή και πρόσφορη για να εισέλθει μέσα της και να ενεργήσει όλα τα απαιτούμενα για την σωτηρία τού τότε Σαύλου και μετέπειτα Παύλου.

Και οι δύο απόστολοι δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο τέλος παρά όμοιο με τον αρχιποίμενα Χριστό, δηλαδή μαρτυρικό. Εδώ και 2000 έτη η Εκκλησία μας, με την αποστολική διαδοχή παρέχει σε όλους μας ασφάλεια στο να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό, τον οποίο πρώτοι κήρυξαν οι σήμερα τιμώμενοι πρωτοκορυφαίοι απόστολοί μας».

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού τελέστηκε επίσης λιτανεία της σεπτής εικόνας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση υπέρ πάντων των επιτελούντων την εορτή και τελέστηκε αρτοκλασία.

Μετά το πέρας του εσπερινού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε δεξίωση.

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως χοροστάτησε στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά 

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά  “Τελείως ανυπόστατα και υποβολιμαία είναι όσα διαδίδονται διά μέσου διαφόρων sites περί «παπικών αξιώσεων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημών Μετριότητος. Επαναλαμβάνομεν επ᾽ αυτού μόνον τα όσα λέγει ο μακαριστός Μητροπολίτης Καισαρείας Καλλίνικος Δελικάνης: «Η κηδεμονική πρόνοια και αντίληψις της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας παρεμβαινούσης – ποί […]

Φθιώτιδος Συμεών «Να λιτανεύουμε τους Αγίους μέσα στην καρδιά μας»

Φθιώτιδος Συμεών: «Να λιτανεύουμε τους Αγίους μέσα στην καρδιά μας»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 30 / 10 / 2022 , 13:10 από news_room Στην Ανατολική Φθιώτιδα και στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μύλων βρέθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπου προέστη της Ιεράς Λιτανείας μετά την Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας. […]