17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Θετικές οι εντυπώσεις από το “StaEllinika”

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 6 / 2020 , 14:44 από

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τους μαθητές από την πιλοτική εφαρμογή της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα “StaEllinika” σε κοινοτικά σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η τελική εκδοχή της πλατφόρμας θα είναι από το Σεπτέμβριο διαθέσιμη σε οποιοδήποτε σχολείο επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του εγχειρήματος, Διονύσιος Αρκαδιανός, στη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών από ολόκληρη την επικράτεια.

Ο κ. Αρκαδιανός, υποψήφιος Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Simon Fraser στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Μαθησιακού Σχεδιασμού, παρουσίασε, μαζί με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κώστα Δεδεγκίκα, την πλατφόρμα “StaEllinika”, ενώ στους ομογενείς εκπαιδευτικούς μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Πρόκειται για μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας “Rebooting the Greek Language Project” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, την οποία υιοθέτησε πρόσφατα η ΓΓΑΕ ως επίσημο εργαλείο για την εκμάθηση και τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού στα Ελληνόπουλα της διασποράς.

  • Ηδη, μέσα σε 40 μέρες από την έναρξη της δοκιμαστικής της εφαρμογής, στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί περί τα 7,500 παιδιά από 110 κράτη, ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, τονίζοντας ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και από ομογενείς άλλων χωρών.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Στο χαιρετισμό του ο ΓΓΑΕ κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι μοναδικό του όραμα είναι να βοηθήσει να ενωθεί ο Ελληνισμός και η ελληνική γλώσσα να βρει τη θέση που της αξίζει σε όλο τον πλανήτη και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο γιατί έχει δώσει “νέα πνοή στα Ελληνικά σχολεία, στην ελληνική γλώσσα και στον ελληνικό πολιτισμό”, υποσχόμενος ότι θα σταθεί συμπαραστάτης σε κάθε δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής, “όπου και όποτε χρειαστεί”.

  • “Για μας είναι καθοριστικό όλοι οι ομογενείς να μάθουν Ελληνικά”, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, λέγοντας πως στόχος του προγράμματος είναι “η αξιοποίηση της τεχνολογίας σαν μέσο κινητοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες”.
  • “Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ειδικά τα τελευταία 20 – 30 χρόνια τα παιδιά δεν μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα όπως παλιά”, είπε ο Κώστας Δεδεγκίκας ο οποίος έχει την ευθύνη για το τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη χρήση της νέας τεχνολογίας, ώστε το μάθημα να γίνει όσο πιο ενδιαφέρον γίνεται για τα παιδιά. Κάλεσε δε όλους τους εκπαιδευτικούς να εγγραφούν στη σελίδα www.staellinika.com.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Αρκαδιανός, ο οποίος έχει την ευθύνη επίσης για το τεχνικό μέρος αλλά από τη γλωσσολογική πλευρά, μίλησε αναλυτικά για την πλατφόρμα και εξήγησε τη φιλοσοφία σχεδιασμού της.

Το διδακτικό περιεχόμενο, όπως είπε, δίνει μεγάλη έμφαση στον προφορικό λόγο, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό στη διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης / ξένης, και απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους μαθητές της Ελληνικής γλώσσας τους οποίους και προχωράει μέχρι το επίπεδο Α1 Ελληνομάθειας.

Τέσσερα μαθήματα προσφέρονται από το πρόγραμμα τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών. (μαθητές προσχολικής ηλικίας, μαθητές 6-8 ετών, μαθητές 9 ετών και πάνω και εφήβους/ ενήλικες). “Κάθε ενότητα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο επικοινωνιακό στόχο και ο μαθητής ξεκινάει από απλούς στόχους και σιγά σιγά χτίζει τη γνώση έτσι ώστε να καταλήξει στον τελικό στόχο”, είπε.

  • Πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως είπε, είναι η παιχνιδοποίηση, “υιοθετούμε διάφορους μηχανισμούς και αναπαραστάσεις από δημοφιλή παιχνίδια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια πιο ενδιαφέρουσα για το μαθητή παρουσίαση του διδακτικού υλικού”.

Η πλατφόρμα, όπως ξεκαθάρισε, έχει σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό γλωσσικό εφόδιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με οποιοδήποτε εγχειρίδιο ή διδακτικό αναλυτικό πρόγραμμα, ενώ από το Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα και τα βιβλία των δασκάλων.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές και τόνισε πως πρόκειται για “ένα πρόγραμμα υπέροχο, πολλά υποσχόμενο, ενημερωτικό και πολύ ευχάριστο”.

Στις παρεμβάσεις τους εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο πρόγραμμα το οποίο έχουν ήδη εφαρμόσει δοκιμαστικά.

“Ηταν μια εξαιρετική πλατφόρμα που βοήθησε πάρα πολύ τους αρχάριους μαθητές κυρίως στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, συμπληρωματικό, μαζί με τα βιβλία που διδάσκουμε στις τάξεις και βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες ξεκινώντας από τον προφορικό λόγο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνθος Σταμούλης από την Ακαδημία “Σωκράτης” στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, η οποία συμμετείχε με τάξεις στο πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Τέλος, ερωτήσεις στον ΓΓΑΕ έθεσαν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, σχετικά με το πρόγραμμα κατασκηνώσεων που οραματίζεται να ξεκινήσει με τους αποφοίτους της 8ης τάξης των σχολείων της Μητρόπολης και η πρόεδρος της Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η οποία ζήτησε η Ελλάδα να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς της Αμερικής κυρίως γιατί έχουν ιδιαιτερότητες, ενώ πρότεινε και πρόγραμμα επιμόρφωσης ομογενών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.

Πηγή: greeknewsonline.com/hellasjournal.com

  • Source: Θετικές οι εντυπώσεις από το “StaEllinika”

Σχετικά Άρθρα

Παραμένουν οι Τρείς Ναυτικοί Όμηροι από Νιγηριανούς από τις 16 Νοεμβρίου- Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 12 / 2020 , 2:46 από news_room Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τρεις ναύτες που είναι Έλληνες υπήκοοι κρατούνται όμηροι τις τελευταίες ημέρες από πειρατές στη Νιγηρία, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής. Το δράμα ξεκίνησε εβδομάδες πριν, πιο συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου, όταν το πλοίο με σημαία Τόγκο […]

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου της Πα.Δ.Ε.Ε. στην Αθήνα – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 7 / 2021 , 14:18 από news_room Αθήνα.- Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Γενική Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτική Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και κατά την οποία θα διεξαχθούν και οι ανά διετία εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πα. Δ.Ε.Ε. Λεωνίδας Ραπτάκης, στην Panhellenic Post, θα […]