10 °C Athens, GR
28/01/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Πλούσιο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για του μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο & Μάρτιο 378 τα αξιόποινα περιστατικά που τελέστηκαν σε χώρους Θρησκευτικού χαρακτήρα το 2021 – Στα 2913 από το 2015 Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Απάντηση Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στην αμφισβήτηση προλογισμού στην ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Τρείς Επισκόπους ανύψωσε σε Μητροπολίτες το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 2023 Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας ο Α’ και ο Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης ο Υμνωδός Ανακοίνωση για την πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ελπίζουμε το Νοσοκομείο του Βαλουκλή να αποκατασταθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί για όσους έχουν ανάγκη» Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Το μετρό «ανεβαίνει» δυτικά προάστια Κηδεύτηκε ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος στο Βατικανό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μπραχαμίου Στο 10% ο πληθωρισμός, στο 40% όμως οι αυξήσεις στα τρόφιμα σε Super Market και Εστίαση Πατριάρχης Σερβίας από τη Νέα Υόρκη: «Όποιος βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, μπήκε στο μυστήριο της αιωνιότητας» Η Νορβηγία εντόπισε μεγάλο κοίτασμα μετάλλων Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία Στις 4 Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες Πρεμιέρα προεκλογικής πόλωσης «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μεταναστευτικό επιστρέφει ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. Γάζα: Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης Την Βασιλόπιτα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου & του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγρινίου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Θετικές οι εντυπώσεις από το “StaEllinika”

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 6 / 2020 , 14:44 από

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τους μαθητές από την πιλοτική εφαρμογή της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα “StaEllinika” σε κοινοτικά σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η τελική εκδοχή της πλατφόρμας θα είναι από το Σεπτέμβριο διαθέσιμη σε οποιοδήποτε σχολείο επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του εγχειρήματος, Διονύσιος Αρκαδιανός, στη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών από ολόκληρη την επικράτεια.

Ο κ. Αρκαδιανός, υποψήφιος Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Simon Fraser στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Μαθησιακού Σχεδιασμού, παρουσίασε, μαζί με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κώστα Δεδεγκίκα, την πλατφόρμα “StaEllinika”, ενώ στους ομογενείς εκπαιδευτικούς μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Πρόκειται για μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας “Rebooting the Greek Language Project” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, την οποία υιοθέτησε πρόσφατα η ΓΓΑΕ ως επίσημο εργαλείο για την εκμάθηση και τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού στα Ελληνόπουλα της διασποράς.

  • Ηδη, μέσα σε 40 μέρες από την έναρξη της δοκιμαστικής της εφαρμογής, στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί περί τα 7,500 παιδιά από 110 κράτη, ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, τονίζοντας ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και από ομογενείς άλλων χωρών.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Στο χαιρετισμό του ο ΓΓΑΕ κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι μοναδικό του όραμα είναι να βοηθήσει να ενωθεί ο Ελληνισμός και η ελληνική γλώσσα να βρει τη θέση που της αξίζει σε όλο τον πλανήτη και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο γιατί έχει δώσει “νέα πνοή στα Ελληνικά σχολεία, στην ελληνική γλώσσα και στον ελληνικό πολιτισμό”, υποσχόμενος ότι θα σταθεί συμπαραστάτης σε κάθε δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής, “όπου και όποτε χρειαστεί”.

  • “Για μας είναι καθοριστικό όλοι οι ομογενείς να μάθουν Ελληνικά”, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, λέγοντας πως στόχος του προγράμματος είναι “η αξιοποίηση της τεχνολογίας σαν μέσο κινητοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες”.
  • “Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ειδικά τα τελευταία 20 – 30 χρόνια τα παιδιά δεν μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα όπως παλιά”, είπε ο Κώστας Δεδεγκίκας ο οποίος έχει την ευθύνη για το τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη χρήση της νέας τεχνολογίας, ώστε το μάθημα να γίνει όσο πιο ενδιαφέρον γίνεται για τα παιδιά. Κάλεσε δε όλους τους εκπαιδευτικούς να εγγραφούν στη σελίδα www.staellinika.com.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Αρκαδιανός, ο οποίος έχει την ευθύνη επίσης για το τεχνικό μέρος αλλά από τη γλωσσολογική πλευρά, μίλησε αναλυτικά για την πλατφόρμα και εξήγησε τη φιλοσοφία σχεδιασμού της.

Το διδακτικό περιεχόμενο, όπως είπε, δίνει μεγάλη έμφαση στον προφορικό λόγο, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό στη διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης / ξένης, και απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους μαθητές της Ελληνικής γλώσσας τους οποίους και προχωράει μέχρι το επίπεδο Α1 Ελληνομάθειας.

Τέσσερα μαθήματα προσφέρονται από το πρόγραμμα τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών. (μαθητές προσχολικής ηλικίας, μαθητές 6-8 ετών, μαθητές 9 ετών και πάνω και εφήβους/ ενήλικες). “Κάθε ενότητα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο επικοινωνιακό στόχο και ο μαθητής ξεκινάει από απλούς στόχους και σιγά σιγά χτίζει τη γνώση έτσι ώστε να καταλήξει στον τελικό στόχο”, είπε.

  • Πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως είπε, είναι η παιχνιδοποίηση, “υιοθετούμε διάφορους μηχανισμούς και αναπαραστάσεις από δημοφιλή παιχνίδια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια πιο ενδιαφέρουσα για το μαθητή παρουσίαση του διδακτικού υλικού”.

Η πλατφόρμα, όπως ξεκαθάρισε, έχει σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό γλωσσικό εφόδιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με οποιοδήποτε εγχειρίδιο ή διδακτικό αναλυτικό πρόγραμμα, ενώ από το Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα και τα βιβλία των δασκάλων.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές και τόνισε πως πρόκειται για “ένα πρόγραμμα υπέροχο, πολλά υποσχόμενο, ενημερωτικό και πολύ ευχάριστο”.

Στις παρεμβάσεις τους εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο πρόγραμμα το οποίο έχουν ήδη εφαρμόσει δοκιμαστικά.

“Ηταν μια εξαιρετική πλατφόρμα που βοήθησε πάρα πολύ τους αρχάριους μαθητές κυρίως στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, συμπληρωματικό, μαζί με τα βιβλία που διδάσκουμε στις τάξεις και βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες ξεκινώντας από τον προφορικό λόγο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνθος Σταμούλης από την Ακαδημία “Σωκράτης” στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, η οποία συμμετείχε με τάξεις στο πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Τέλος, ερωτήσεις στον ΓΓΑΕ έθεσαν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, σχετικά με το πρόγραμμα κατασκηνώσεων που οραματίζεται να ξεκινήσει με τους αποφοίτους της 8ης τάξης των σχολείων της Μητρόπολης και η πρόεδρος της Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η οποία ζήτησε η Ελλάδα να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς της Αμερικής κυρίως γιατί έχουν ιδιαιτερότητες, ενώ πρότεινε και πρόγραμμα επιμόρφωσης ομογενών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.

Πηγή: greeknewsonline.com/hellasjournal.com

Ακολουθήστε μας :
  • Source: Θετικές οι εντυπώσεις από το “StaEllinika”

Σχετικά Άρθρα

Στην AHEPA το 27ο Φειδιππίδειο Bραβείο του «GAEPIS» και «Cosmos FM»

Στην AHEPA το 27ο Φειδιππίδειο Bραβείο του «GAEPIS» και «Cosmos FM»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 1 / 2023 , 22:36 από news_room ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών, την AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) θα απονεμηθεί το 27ο Φειδιππίδειο Bραβείο των «GAEPIS» και «Cosmos FM». Η απονομή του βραβείου θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, στο ομογενειακό […]

Ιδιαίτερη μνεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Έλληνα Πρωθυπουργό στο γεύμα ομογενειακών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη

Ιδιαίτερη μνεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Έλληνα Πρωθυπουργό στο γεύμα ομογενειακών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 1:03 από news_room «Σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας, εσείς συνεχίζετε να επιδεικνύετε εκείνες τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται  τόσο για την Ελλάδα μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο».  Την αναφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ,Ελπιδοφόρος […]

Pin It on Pinterest