21 °C Athens, GR
18/10/2021

Τελευταια Νέα
Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ΗΠΑ: Αναφορές για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα έως 22/10 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε το 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο του Γέροντος Μητροπολίτη Καμπάλας κυρού Ιωνά Η Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος – Μνημόσυνο της Ηρωϊδας Λέλας Καραγιάννη Η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριου στην Μητρόπολη Αθηνών

Βραζιλία: Ευρωπαίοι επενδυτές απειλούν να τραβήξουν χρήματα από τη Βραζιλία μέσω του Amazon

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 6 / 2020 , 11:39 από adologala.gr

Επτά εταιρείες δήλωσαν στο Reuters ότι θα εκχωρήσουν κεφάλαια εάν δεν βλέπουν πρόοδο στην επίλυση της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

 

Ο καπνός κυματίζει από πυρκαγιά σε μια περιοχή του Αμαζονίου κοντά στο Πόρτο Βέλχο, στην πολιτεία της Ροντονίας, στη Βραζιλία, όπου ο Πρόεδρος Τζέιρ Μπολσονάρο έχει απορρίψει τη διπλωματική πίεση για την προστασία του τροπικού δάσους [Αρχείο: Bruno Kelly / Reuters]
Ο καπνός κυματίζει από πυρκαγιά σε μια περιοχή του Αμαζονίου κοντά στο Πόρτο Βέλχο, στην πολιτεία της Ροντονίας, στη Βραζιλία, όπου ο Πρόεδρος Τζέιρ Μπολσονάρο έχει απορρίψει τη διπλωματική πίεση για την προστασία του τροπικού δάσους [Αρχείο: Bruno Kelly / Reuters]

Επτά μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύσεων έχουν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θα εκχωρήσουν από παραγωγούς βοείου κρέατος, εμπόρους σιτηρών και ακόμη και κρατικά ομόλογα στη Βραζιλία, εάν δεν βλέπουν πρόοδο στην επίλυση της αυξανόμενης καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι αυξανόμενες απειλές από επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της Nordea με έδρα τη Φινλανδία και της Νομικής και Γενικής Διαχείρισης Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (LGIM), δείχνουν πώς ο ιδιωτικός τομέας λαμβάνει παγκόσμια δράση για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζάιρ Μπολσονάρο έχει αποφύγει τη διπλωματική πίεση για το θέμα.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε σε υψηλό 11 ετών το 2019, το πρώτο έτος της θητείας του Bolsonaro, και αυξήθηκε κατά 34% τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του κυβερνητικού ερευνητικού οργανισμού INPE. Ο δεξιός λαϊκιστής έχει αποδυναμώσει την προστασία του περιβάλλοντος και ζήτησε περισσότερη εξόρυξη και καλλιέργεια στην περιοχή του Αμαζονίου.

“Οι τάσεις που έχουμε δει στη Βραζιλία είναι πολύ ανησυχητικές”, δήλωσε η Daniela da Costa-Bulthuis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Βραζιλίας για τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Ολλανδία Robeco. “Έχετε κατάργηση των κανονιστικών μηχανισμών περιβαλλοντικού ελέγχου από πέρυσι.”

Το γραφείο τύπου της Bolsonaro αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Υπεράσπισε το περιβαλλοντικό ρεκόρ της Βραζιλίας ενάντια στην κριτική από παγκόσμιους ηγέτες πέρυσι, καθώς καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή. Μέχρι στιγμής, η εταιρική πίεση έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στο να στρέψει την προσοχή της Μπραζίλια στο περιβάλλον.

Βραζιλία
Μια εναέρια προβολή δείχνει αρχεία καταγραφής που είχαν αποκοπεί παράνομα από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στην πολιτεία Para, Βραζιλία [Αρχείο: Nacho Doce / Reuters]
Ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε αρχικά από τον Μπολσονάρο για τη χορήγηση ιδιοκτησιακών πράξεων για παράνομα διακανονισμένη δημόσια γη, ένα μέτρο που ενθαρρύνει την αποψίλωση των δασών, απέτυχε να καταλήξει σε ψηφοφορία τον Μάιο και τώρα καθυστερεί επ ‘αόριστον μετά από περισσότερες από 40, κυρίως ευρωπαϊκές, εταιρείες που απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις εξαγωγές της Βραζιλίας.

Υπό έλεγχο
Τον Σεπτέμβριο, 230 θεσμικοί επενδυτές υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας επείγουσα δράση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που εκτοξεύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τραβώντας την παγκόσμια προσοχή.

Ωστόσο, οι επτά εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που μίλησαν με το Reuters – Storebrand, AP7, KLP, DNB Asset Management, Robeco, Nordea Asset Management και LGIM – προχώρησαν περαιτέρω στην αποσαφήνιση της απειλής εκποίησης εάν δεν υπάρχει πρόοδος. Οι εταιρείες κατέχουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που συνδέονται με τη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εμπόρων σιτηρών με σημαντικές δραστηριότητες στη χώρα.

Το μεγαλύτερο ταμείο συντάξεων της Νορβηγίας KLP δήλωσε ότι συνεργάζεται με εμπορικές εταιρείες Archer Daniels Midland (ADM), Cargill και Bunge και κρίνει εάν οι περιβαλλοντικές πολιτικές τους είναι επαρκείς.

“Εάν το συμπέρασμά μας είναι αρνητικό, η εκποίηση μπορεί να είναι το πιθανό αποτέλεσμα, ενδεχομένως μόλις φέτος και θα περιμέναμε μια τέτοια κίνηση να προκαλέσει άλλους μεγαλύτερους επενδυτές να ακολουθήσουν το προβάδισμά μας”, δήλωσε ο Jeanett Bergan, επικεφαλής υπεύθυνης επένδυσης της KLP, μέσω email.

Brazil
A demonstration to demand more protection for the Amazon rainforest, in Rio de Janeiro, Brazil [File: Sergio Moraes/Reuters]
Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την εκποίηση, οι Bunge και Cargill περιέγραψαν μια σειρά από προσπάθειες για να ξεριζώσουν την αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, επικαλούμενες την προσήλωσή τους στο «Μορατόριουμ Σόγιας του Αμαζονίου».

Σε αυτήν την εθελοντική συμφωνία, μεγάλες εμπορικές εταιρείες, όπως η Cargill, η Bunge και η ADM, δεσμεύτηκαν να μην αγοράσουν σόγια από τμήματα του Αμαζονίου που έχουν αποψιλωθεί από το 2008.

Η ADM δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.

Ο νορβηγικός πάροχος ασφάλισης και σύνταξης Storebrand και το μεγαλύτερο εθνικό ταμείο συντάξεων AP7 της Σουηδίας δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσαν να εκχωρήσουν από την ADM και την Bunge εάν οι εταιρείες δεν λάβουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

Η Νορβηγική DNB Asset Management AS δήλωσε ότι τα κεφάλαια του δείκτη που διαχειρίζεται, τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές στο Bunge, θα μπορούσαν να αποκλείσουν εταιρείες που δεν πληρούν τα πρότυπα βιωσιμότητάς της.

Άλλες εταιρείες επενδύσεων ανέφεραν ανησυχίες που σχετίζονται με βραζιλιάνους συσκευαστές κρέατος, οι οποίοι έχουν εξετάσει στο παρελθόν για την προμήθεια βοείου κρέατος από αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου.

Η LGIM ωθεί τις εταιρείες της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κρέατος στον κόσμο, της JBS, και των μικρότερων αντιπάλων τους, Marfrig και Minerva, για «ισχυρούς κλιματικούς στόχους και πολιτικές χρήσης γης, με την αδράνεια να οδηγεί ενδεχομένως σε κυρώσεις ψήφου και στοχευμένες εκποιήσεις», δήλωσε η Yasmine Svan, ανώτερη αναλυτής βιωσιμότητας στο LGIM, σε μια δήλωση μέσω email.

Οι JBS, Minerva και Marfrig δήλωσαν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να αναλύσουν λεπτομερώς τις προσπάθειές τους.

Μετά την «καραντίνα»

Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Nordea, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών, διέκοψε τις αγορές κρατικού χρέους της Βραζιλίας πέρυσι μετά την πυρκαγιά των δασών, βάζοντας περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ (112 εκατομμύρια δολάρια) κρατικών ομολόγων της Βραζιλίας σε “καραντίνα”.

Μπολσάναρο
Διαμαρτυρία που απαιτεί περισσότερη προστασία για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας [Αρχείο: Nacho Doce / Reuters]
Διαμαρτυρία που απαιτεί περισσότερη προστασία για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας [Αρχείο: Nacho Doce / Reuters]

Ο Thede Ruest, επικεφαλής του χρέους αναδυόμενων αγορών στη Nordea Asset Management, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω.

“Το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης από την απομόνωση σημαίνει στην πραγματικότητα την πώληση κρατικών ομολόγων της Βραζιλίας, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλα κεφάλαια μετά το ίδιο,” είπε ο Ruest. “Είμαστε απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου από την τρέχουσα διοίκηση, με τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών να συνεχίζουν να αυξάνονται πριν από μια άλλη μεγάλη περίοδο πυρκαγιάς”.

Η Da Costa-Bulthuis της Robeco, η οποία διαχειρίζεται τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετοχές της Βραζιλίας και έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) όταν συμπεριλαμβάνει χρέος και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες συμμετοχές.

Αλλά είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να μειώσει την έκθεσή της στη Βραζιλία εάν το περιβαλλοντικό της ρεκόρ επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η Da Costa-Bulthuis, μαζί με τον Svan του LGIM και το Ruest της Nordea, εξέφρασαν ανησυχία για ένα πρόσφατο βίντεο μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Βραζιλίας, που δημοσιοποιήθηκε λόγω ομοσπονδιακής έρευνας.

Στην ηχογράφηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες πρότεινε στο Μπολσονάρο και σε άλλους υπουργούς ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την απορρύθμιση του περιβάλλοντος, ενώ το κοινό αποσπάται από την τρέχουσα πανδημία κοροναϊού.

“Εργάζεται εναντίον του περιβάλλοντος. Αυτό που είπε ήταν απαράδεκτο”, δήλωσε ο da Costa-Bulthuis. “Εάν [η κυβέρνηση] θα είναι λογικοί ή όχι, νομίζω ότι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε θα ήταν να αλλάξετε τον υπουργό περιβάλλοντος επειδή αυτός ο τύπος δεν έχει αξιοπιστία.”

Ο Salles και το γραφείο του δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό της δήλωσης. Εκείνη την εποχή, ο υπουργός είπε ότι ζητούσε μόνο τη μείωση της μη βοηθητικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις.

Ο Μπολσονάρο έστειλε τον στρατό τον περασμένο μήνα για να καταπολεμήσει την καταστροφή του Αμαζονίου, αν και η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε ξανά τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα για τον 13ο συνεχόμενο μήνα.

Ο Ντα Κόστα-Μπουλτούις είπε ότι η ανάπτυξη ήταν «το ελάχιστο» που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και όχι κατάλληλη αντικατάσταση για την ενίσχυση οργανισμών που ειδικεύονται στην επιβολή του περιβάλλοντος.

“Δεν πιστεύουμε ότι κάνουν αρκετά.”

Ακολουθήστε μας :
  • Source: Βραζιλία: Ευρωπαίοι επενδυτές απειλούν να τραβήξουν χρήματα από τη Βραζιλία μέσω του Amazon

Σχετικά Άρθρα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο εάν το Εκλογικό Σώμα ψηφίσει τον Μπάιντεν – Adologala

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 11 / 2020 , 19:01 από adologala.gr 19:00:17.11/29/2020 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο εάν το Εκλογικό Σώμα ψηφίσει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος έδωσε τις παρατηρήσεις σε δημοσιογράφους αφού […]

Βελτιωμένα τα νέα δικαιώματα επιβατών σιδηροδρόμων που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 1 / 2021 , 11:29 από news_room Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών της ΕΕ θα ενισχύσει τα δικαιώματα όλων των επιβατών, και ιδίως εκείνων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα . Θα διευκολύνει επίσης τη μεταφορά ποδηλάτων σε τρένα . Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους αναθεωρημένους κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν […]

Pin It on Pinterest