25 °C Athens, GR
13/05/2024

Τελευταια Νέα
Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σουηδία Στελεχών του Ομίλου Σαρακάκη και των εξουσιοδοτημένων συνεργείων Volvo Δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος ανάμεσα στους 20 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Γεωργία Πανηγυρικός Εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Το 87% των οδηγών στην Ελλάδα φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών Η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νέου στην Ιερά Μονή του στη Νέα Μάκρη Αττικής Πανηγυρίσε ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Αρδανίου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας περί των διακονισσών στην Αφρική ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Μαύρα Ηλιουπόλεως Την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 7 / 2020 , 14:40 από

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως, στην ομώνυμη πλατεία, δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της πόλης, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα μνημεία της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

Άρχισε να οικοδομείται το 1842 και ολοκληρώθηκε με διακοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εγκαινιάσθηκε το 1862 και από τότε αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, αφού φιλοξένησε όλες τις επίσημες τελετές.

Τα αρχικά σχέδια του ναού, με στοιχεία γοτθικά και αναγεννησιακά, ήταν του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, ο οποίος τα είχε προσαρμόσει την αρχική θέση ανέγερσής του, στην οδό Πανεπιστημίου, δίπλα στο Οφθαλμιατρείο. Με βάση αυτά έχει οικοδομηθεί το κατώτερο μέρος του κτηρίου, ενώ το ανώτερο ολοκληρώθηκε από τους αρχιτέκτονες Δημήτριο Ζέζο, κύριο εκφραστή της «ελληνο-βυζαντινής» τεχνοτροπίας, Francois Boulanger και Παναγή Κάλκο. Στα τέλη του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα γνώρισε διάφορες μετατροπές και προσθήκες τόσο στο εσωτερικό του όσο και εξωτερικά, που αλλοίωσαν το ήδη ιδιαίτερο αρχικό του ύφος.

Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αποτελεί συνδυασμό του νεοκλασικου και του ελληνο-βυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού, γεγονός που οφείλεται στις μεταβολές των σχεδίων στην πορεία της κατασκευής του. Στην τοιχοποιία του έχει χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικό υλικό από 72 κατεδαφισμένους ναούς της Αθήνας και ο επιβλητικός τρούλος του είναι καλυμμένος εξωτερικά με φύλλα χαλκού. Η κεντρική του είσοδος τονίζεται με τοξοστοιχία που στηρίζεται σε κορινθιακούς κίονες και παραστάδες, ενώ τα δίδυμα κωδονοστάσια αποπνέουν επιρροές από τη ναοδομία της Δύσης.

Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με έργα γνωστών καλλιτεχνών του 19ου αιώνα. Η αγιογράφηση είναι των ζωγράφων Σπυρίδωνα Γιαλλινά και Alexander Seitz, η διακόσμηση του Κωνσταντίνου Φανέλλη από τη Σμύρνη, και τα γλυπτά του Τήνιου γλύπτη Γεώργιου Φυτάλη.

Σε υπόγεια κρύπτη στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα φυλάσσεται το σκήνωμα του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Σχετικά Άρθρα

Μοναδικό Φωτογραφικό Οδοιπορικό: Ιεροί Ναοί πέντε ρωσικών περιφερειών από εναέρια άποψη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 11 / 2020 , 17:10 από Ο Μιχαήλ και η Κατερίνα ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με την αεροφωτογραφία. Τα αγαπημένο τους θέμα είναι οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Ρωσίας, στα οποία έχουν αφιερώσει ξεχωριστή σελίδα στο Instagram: ChurchesFromAbove. Οι φωτογράφοι γενναιόδωρα παρείχαν στους αναγνώστες της ιστοσελίδας gr.pravoslavie.ru την ευκαιρία να […]

mhtropolitis tyanon paisio μητροπολιτης τυανων παισιος εκκλησια αστορια νεα ειδησεις

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής το Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στο Αίγιο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 7 / 2020 , 2:39 από Στην παραλία του Αιγίου, στον κατακόρυφο βράχο επάνω από το παλαιό εργοστάσιο Χαρτοποιίας, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, ο μεγαλοπρεπής ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι γνωστός ως Παναγία Τρυπητή. Η ονομασία αυτή οφείλεται στην παράδοση ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε μικρό […]