17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Αλλάζει από αύριο η καθημερινότητά μας: Πώς θα μπαίνουμε στα εμπορικά κέντρα, πώς θα ταξιδεύουμε

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 2:58 από

Όλο και πιο κοντά σε αυτό που θα λογίζεται ως κανονικότητα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κοροναϊό πηγαίνει η Ελλάδα, αφού για τρίτη διαδοχική εβδομάδα συνεχίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Τα ευχάριστα νέα, τόσο για τους επιχειρηματίες διάφορων κλάδων, όσο και για τους πολίτες που είχαν ευλαβικά τηρήσει τα μέτρα, όμως είχαν αρχίσει να κουράζονται, έρχονται πλέον σχεδόν καθημερινά.

Αύριο, 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η μαζικότερη άρση μέτρων, μέχρι στιγμής, αφού θα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού, στην Κρήτη και οδικώς στην Εύβοια, θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Α’, Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου.

Κάποια από αυτά τα μέτρα είχαν γνωστοποιηθεί στις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, αλλά και το «άνοιγμα» των μετακινήσεων προς την Κρήτη, έγινε μετά από έγκριση της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και βάσει της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας.

Φυσικά, όπως τα πάντα στην εποχή του κοροναϊού, έτσι το άνοιγμα όλων των παραπάνω θα βασίζεται συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από όλους.

Μάλιστα, αν πάρουμε παράδειγμα από το άνοιγμα των παραλιών και των εκκλησιών, χθες και σήμερα αντίστοιχα, τα μέτρα τηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και αυτό είναι κάτι άκρως ενθαρρυντικό αναφορικά με την επόμενη ημέρα και το άνοιγμα ακόμα περισσότερων κλάδων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, η οποία τελικά, αντί για την 1η Ιουνίου θα ανεβάσει ρολά μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Οι κανόνες:

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων

Ένας από τους κλάδους που ανοίγει νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι εμπορικά κέντρα, στα οποία από Δευτέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να τα επισκέπτονται για τα ψώνια τους.

Το σχέδιο των μέτρων θα πατάει στους βασικούς άξονες των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται σήμερα απ’ τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν με σημαντικές όμως τροποποιήσεις.

Έτσι θα προβλέπεται ανώτατο όριο για την είσοδο πελατών αφενός στον χώρο του εμπορικού κέντρου και αφετέρου σε κάθε κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του.

Φυσικά χρήση γαντιών, μασκών και αντισηπτικών θα είναι επιβεβλημένα.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπουργός Ανάπτυξής, Άδωνις Γεωργιάδης, διαμήνυσε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο από πελάτες όσο και από το προσωπικό εντός των καταστημάτων εμπορικών κέντρων τύπου Mall.

Ο λόγος του μέτρου αυτού όπως εξήγησε είναι η λειτουργία κλιματιστικών εντός των χώρων των καταστημάτων. Παράλληλα, όπως εξήγησε θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας στους υπόλοιπους χώρους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σύντομα θα εκδοθούν οδηγίες για τη λειτουργία τους.

Επίσης η λειτουργία καφέ, εστιατορίων και μπαρ θα απαγορεύεται με μοναδική εξαίρεση το take away και αυτό προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο της άσκοπης παραμονής εντός του εμπορικού κέντρου.

Πώς θα ταξιδεύουμε με ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα

Ακόμα ένας τομέας που απελευθερώνεται αύριο είναι οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα ταξίδια από και προς την Κρήτη.

Έτσι, από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και προς την Κρήτη και την Εύβοια ενώ επανεκκινούν οι πτήσεις εσωτερικού, οι μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και τρένα.

Όλε οι μετακινήσεις θα γίνονται πλέον κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πώς θα ταξιδεύουμε λεωφορεία και τρένα

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50{661e8f351f935957f1df787ec2339f95a18f4baf493f31afebbd7121b6c77b7c}, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.

Επίσης, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες συστήνεται δε να τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

  • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
  • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
  • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνο

Σε ό,τι αφορά στις αερομεταφορές του εσωτερικού:

  • Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
  • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50{661e8f351f935957f1df787ec2339f95a18f4baf493f31afebbd7121b6c77b7c} της χωρητικότητάς του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος πρέπει να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεών του.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, ενώ επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών.

Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοίο

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις με πλοίο οι κανόνες προβλέπουν τα εξής:

  • Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50{661e8f351f935957f1df787ec2339f95a18f4baf493f31afebbd7121b6c77b7c} του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55{661e8f351f935957f1df787ec2339f95a18f4baf493f31afebbd7121b6c77b7c} αν διατίθενται καμπίνες.
  • Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
  • Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
  • Τη χρήση κάθε καμπίνας από 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
  • Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
  • Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
  • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
  • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
  • Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
  • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
  • Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ)
  • Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Χτυπάει ξανά το κουδούνι για Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνάσιο

Επιπλέον, το πρώτο κουδούνι μετά από περισσότερους από δύο μήνες θα ακούσουν και πάλι τη Δευτέρα οι μαθητές του Γυμνασίου καθώς και της Α’ και Β’ Λυκείου που επιστρέφουν στα θρανία, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Ταυτόχρονα την ίδια μέρα ανοίγουν τα φροντιστήρια και οι σχολές ξένων γλωσσών υπό αυστηρούς κανόνες, όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής

Για την επιστροφή θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς των μαθητών της Γ΄Λυκείου. Δηλαδή οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη-Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών αλλά και την διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού που μπορεί να εμφανιστούν.

Αυτά είναι:

  • Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών
  • Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων
  • Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα
  • Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων
  • Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους
  • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο
  • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα
  • Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά  θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική μέσα στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Δεν θα προσμετράται η απουσία για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι

Ακόμα, επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ανοίγουν τις πόρτες τους ξανά για το κοινό τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι υπό αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο στη τρίτη αυτή φάση άρσης των μέτρων προβλέπεται επίσης η έναρξη των κινηματογραφικών γυρισμάτων και οι πρόβες πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους που θα ανοίξουν 18 Μαΐου η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται με βάση τους κανόνες που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να εισέρχονται στο χώρο σε ομάδες συγκεκριμένων ατόμων ανά ώρα.

Για όλους όσους εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Όσον αφορά την ροή εισόδου και εξόδου του κοινού θα υπάρξει ειδική διαδικασία που ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στους αρμόδιους, όπως και οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής.

Πρόβες – Κινηματογραφικά γυρίσματα

Πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος).

Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος

Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες)

Θα πρέπει να τηρηθούν ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Στα ζωολογικά πάρκα και τους Βοτανικούς κήπους οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο. Δεν θα επιτρέπονται οι παραστάσεις, ενώ θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 14:04 από news_room Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου. Η βέλτιστη προετοιμασία και η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού μεταξύ όλων των υπηρεσιών και συναρμόδιων φορέων στο σύνολο της χώρας, αποτέλεσε σήμερα […]

Συνάντηση της ΠτΔ με τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς

Συνάντηση της ΠτΔ με τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 1 / 2023 , 2:36 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς , στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο. Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συχνότητα […]