23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

ΑΦΡΙΚΗ: Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 1:50 από

Η έκθεση της Νέας Αμνηστίας τεκμηριώνει εξωδικαστικές εκτελέσεις, μαζικές κρατήσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ασφαλείας στην Αμχάρα και την Ορομία.

Μια ομάδα δικαιωμάτων κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας ότι συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων, από τότε που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018.

Στην έκθεσή της την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε τις αυθαίρετες κρατήσεις χιλιάδων ανθρώπων και τις βίαιες εκδιώξεις δεκάδων οικογενειών από τα σπίτια τους, μερικές από τις οποίες πυροδοτήθηκαν, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ασφαλείας ως απάντηση σε επιθέσεις από ένοπλες ομάδες και τη διακοινοτική βία σε περιοχές των περιοχών Amhara και Oromia.

Ο Abiy εισήγαγε μια σειρά σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αμνηστίας σε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους και την κατάργηση δρακόντεων νόμων, από τότε που άρχισε στην εξουσία τον Απρίλιο του 2018. Η έναρξη ευρείων εσωτερικών αλλαγών – μαζί με προσπάθειες τερματισμού των εχθροπραξιών με τη γειτονική Ερυθραία, έναν μακροχρόνιο εχθρό – κέρδισε τον διεθνή έπαινο του Abiy και του εξασφάλισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  πέρυσι.

Αλλά η θητεία του Abiy μαστίζεται επίσης από εθνοτικές συγκρούσεις , με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκτοπίζονται εσωτερικά εν μέσω μιας επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας.

“Οι παραβιάσεις που απεικονίζονται στην έκθεση αναφέρονται σε ημιτελείς μεταρρυθμίσεις στην Αιθιοπία, συμπεριλαμβανομένης της ατιμωρησίας για προηγούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Ντερόζ Μουχένα, περιφερειακός διευθυντής της Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Αφρική, στο Al Jazeera.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν απάντησε αμέσως στην έκθεση της Αμνηστίας. Ο Al Jazeera επικοινώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αιθιοπίας και το Υπουργείο Ειρήνης για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. Η Αμνηστία είπε επίσης ότι τα κυβερνητικά γραφεία δεν απάντησαν στην έκθεσή της.

Μαζικές συλλήψεις, δολοφονίες

Υπό το ρεφορμιστικό κίνημα του Abiy, η κυβέρνηση το 2018 άργησε την απαγόρευση πολλών πολιτικών κομμάτων, μερικά από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» ομάδες. Η κίνηση άνοιξε το δρόμο για τους ηγέτες των απαγορευμένων ομάδων να επιστρέψουν στην εθνικώς διαφορετική χώρα και επέτρεψε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε πολυαναμενόμενες εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2020, αλλά τώρα αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας κοροναϊού.

Η Αμνηστία είπε ότι το άνοιγμα του πολιτικού χώρου συνέπεσε με τους πολιτικούς να πυροδοτούν εθνοτικές και θρησκευτικές εχθρότητες στις προσπάθειές τους να κινητοποιήσουν την υποστήριξη,  πυροδοτώντας τη διακοινοτική βία και ένοπλες επιθέσεις σε πολλά από τα περιφερειακά κράτη της χώρας.

Σε απάντηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε θέσεις διοίκησης ασφαλείας για να συντονίσει τις επιχειρήσεις του στρατού, της αστυνομίας και της τοπικής πολιτοφυλακής.

Η έκθεση της Αμνηστίας ( PDF ) τεκμηριώνει μια σειρά φερόμενων καταχρήσεων στην Ορομία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν εκστρατεία κατά του Απελευθερωτικού Στρατού του Ορόμο (OLA). Η ομάδα είναι η αποσχισμένη ένοπλη πτέρυγα του Oromo Liberation Front (OLF),  ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που επιδίωξε στρατιωτικό αγώνα πριν από την επιστροφή του στην Αιθιοπία για να ακολουθήσει μια ειρηνική ατζέντα το 2018.

Η Αμνηστία δήλωσε ότι έχει συλλέξει στοιχεία ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα που  υποπτεύονται ότι υποστηρίζουν ή εργάζονται για την OLA συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε γύρους μαζικής κράτησης που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2019.

Ανέφερε επίσης ότι είχε βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι τουλάχιστον 39 άτομα εκτελέστηκαν εξωδικαστικά εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στις ζώνες του Ανατολικού Γκουτζί και του Δυτικού Γκούτζι του Ορόμια. Άλλες τεκμηριωμένες καταχρήσεις περιελάμβαναν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας, με διάφορους ανθρώπους που πήραν συνέντευξη από την Αμνηστία να μιλήσουν για σοβαρούς ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε μια περίπτωση, μια γυναίκα υπέστη αποβολή λίγο μετά τον ξυλοδαρμό.

Στην Αμχάρα, η Αμνηστία είπε ότι «τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διακοινοτικές συγκρούσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν συνεπείς», είτε μέσω ενεργού εμπλοκής είτε από αποτυχία προστασίας των πληγέντων κοινοτήτων.

Η ομάδα ανέφερε ότι η περιφερειακή αστυνομία, η πολιτοφυλακή και οι τοπικές ομάδες επαγρύπνησης πραγματοποίησαν πολλαπλές επιθέσεις με στόχο την εθνική Κέμαντ, οι οποίοι επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων. “Από τις 10-11 Ιανουαρίου 2019, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επαγρύπνησης επιτέθηκαν σε έναν οικισμό [Qemant] στο Metema με χειροβομβίδες και όπλα και έβαλαν φωτιά σπίτια. Πενήντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες καθώς στρατιώτες σε ένα κοντινό στρατόπεδο απέτυχαν να ανταποκριθούν να φωνάξει για βοήθεια “, είπε η Αμνηστία.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Ειρήνης και Ασφάλειας της Amhara δήλωσε στην ομάδα δικαιωμάτων ότι τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερα εάν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είχαν αναπτυχθεί και απέρριψαν επίσης τον ισχυρισμό περί συνενοχής.

«Αγώνας εξουσίας»

Ο Agnes Callamard, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για εξωδικαστικές δολοφονίες, δήλωσε ότι, ενώ είναι “πολύ δύσκολο” για τις χώρες να “αποτελεσματικά” αστυνομικά περιβάλλοντα που πλήττονται από  διακρατικές ή διαθρησκευτικές συγκρούσεις, καθώς και εκείνες που βιώνουν ανεξάρτητες ένοπλες ομάδες ή κινήματα , οι αυθαίρετες δολοφονίες “τροφοδοτούν τον κύκλο της βίας”.

“Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι εθνικές ή τοπικές αρχές βασίζονται σε βαριές και βίαιες τακτικές ασφαλείας αντί της πολιτικής δέσμευσης για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιστορικών παραπόνων”, δήλωσε ο Callamard στο Al Jazeera.

Στην περίπτωση του Oromia, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η βία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό  στην επιστροφή εξόριστων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το άνοιγμα του πολιτικού χώρου πριν από δύο χρόνια.

«Όταν ο Abiy ανέλαβε την εξουσία, επέκρινε τις αυταρχικές πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα του καθεστώτος μόνο κάνοντας αλλαγές στο κέντρο», δήλωσε ο William Davison, ανώτερος αναλυτής της Αιθιοπίας στο International Crisis Group, είπε στο Al Jazeera.

Είπε ότι οι καταχρήσεις είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνέχεια των παραβιάσεων που παρατηρήθηκαν υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

“Η προσδοκία ήταν ότι όταν το OLF επέστρεψε στην Αιθιοπία, θα κατέβαλε τα όπλα του. Αντ ‘αυτού, ξέσπασε σύντομα μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ της OLF και της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε σε συνεχιζόμενη βία”, είπε.

Σύμφωνα με τον Ντέιβισον, «δεν υπάρχει άμεση προοπτική ειρηνικής επίλυσης» για την κατάσταση στη δυτική Ορομία, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να εξαλείψει το OLA. Το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, όπως υποσχέθηκε και ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πλέον καθυστερήσει πέρα ​​από τη θητεία της κυβέρνησης, περιπλέκει την κατάσταση, πρόσθεσε.

«Σύνθετο πλαίσιο ασφάλειας»

Ο Ντάνιελ Μπέκελε, επικεφαλής επίτροπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι: “Τα ευρήματα της Αμνηστίας και οι συνεχιζόμενες αναφορές για δολοφονίες και συλλήψεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Ορόμια, πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.”

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε το περίπλοκο πλαίσιο ασφάλειας στο οποίο οι ένοπλες ομάδες αποσταθεροποιούν την περιοχή και ο αγώνας εντός αυτών των ομάδων επιβαρύνει τους πολίτες».

Στην έκθεσή της, η Αμνηστία αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει “πρώτα πρώτα βήματα … προς τη βελτίωση του περιβάλλοντος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα”, αλλά προειδοποίησε ότι “η επιμονή των παλαιών μορφών βίας που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας απειλεί να εκτροχιάσει συνεχή μακροπρόθεσμο κέρδος “.

Ο Fisseha Tekle, ο ερευνητής της ομάδας της Αιθιοπίας της δεξιάς, δήλωσε ότι υπήρξαν “πολλές θετικές εξελίξεις μετά την έναρξη ισχύος του Abiy, αλλά ταυτόχρονα οι αναφερόμενες παραβιάσεις δεν αντικατοπτρίζουν καλά την κυβέρνηση”.

Κοιτώντας μπροστά, η Αμνηστία δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και οι παραβιάσεις θα κλιμακωθούν κατά την προσεχή περίοδο των γενικών εκλογών.

Συνέστησε στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας να λάβει μέτρα για να διατάξει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να εκτελούν εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, αναγκαστικές εξώσεις και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είναι ύποπτα ότι υποστηρίζουν πολιτικά κόμματα ή ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Η Αμνηστία ζήτησε περαιτέρω τον τερματισμό του πολιτισμού της ατιμωρησίας στις δυνάμεις ασφαλείας με την αποστράτευση των μονάδων που συμμετείχαν στη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΙΔΉΣΕΙΣ AL JAZEERA

Σχετικά Άρθρα

Ισπανία: Μεγάλη έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την Καθολική Εκκλησία

Ισπανία: Μεγάλη έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την Καθολική Εκκλησία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 1:59 από news_room H Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα έπειτα από αποκαλύψεις για την σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων παιδιών από μέλη του κλήρου πριν από 80 χρόνια, τις οποίες έφερε στο φως η εφημερίδα El Pais, αναφέρει σημερινό δημοσίευμά της. Η έρευνα θα εξετάσει τις […]

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 7 / 2022 , 23:27 από news_room Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν, στην εξουσία στο Αφγανιστάν, συνέχισαν αυτή την εβδομάδα τις συνομιλίες τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν κεφάλαια, μετά τον ιδιαίτερα φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανακοίνωσε το […]