27 °C Athens, GR
17/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην βράβευση αθλητών από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Μόρφου Νεόφυτος: «Θέλω παπάδες που ν’ αγαπούν και να ομολογούν τον Χριστό» Ιερά Μνήμη Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου Πλειάθου από την κίνηση πολιτών «Σιδερίτης» Προκηρύχθηκε ο 29ος Εισαγωγικός Διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) Εορτή Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος στο χωριό Λέχοβο Οι βραβευμένοι μαθητές του διαγωνισμού «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Η Κυριακή του Παραλύτου στους Αγίους Τόπους Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε εκπροσώπους του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Γαστρονόμων Κύπρου Eurotoques ΗΠΑ: Εκκενώνονται κοινότητες και ένα χιονοδρομικό κέντρο λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην ιστορία του Νέου Μεξικού Εγκρίθηκε η ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

Χειροτονία νέου διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 13:12 από

Ιδιαίτερα συγκινημένος και μέσα σε κλίμα αναστάσιμης, εορταστικής πνευματικής χαράς ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε σήμερα, Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο, την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Σωτηρίου Ντάση, τελειοφοίτου του τμήματος Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και αρίστου πρωτοετούς φοιτητού τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας τής Κύπρου.

Αρχικά, στο τέλος του όρθρου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, τελέστηκε η, συμφώνως προς τις τυπικές διατάξεις, εις υποδιάκονο προχείριση τού Σωτηρίου, με την ανάγνωση της συμμαρτυρίας, της ευχής και την τριχοκουρία.

Στο συλλείτουργο που ακολούθησε, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, έλαβε χώρα η εις διάκονον χειροτονία τού κ. Σωτηρίου Ντάση, παρουσίᾳ πολλών ενοριτών, τής συζύγου και μερικών συγγενών του, καθότι οι περισσότεροι βρίσκονταν στην Ελλάδα, περιορισμένοι επί του παρόντος λόγω των εισέτι ισχυόντων περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, η ακολουθία μεταδιδόταν τόσο διαδικτυακά με απευθείας μετάδοση όσο και ραδιοφωνικά από τον παγκύπριο ραδιοφωνικό σταθμό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, σχολιάζοντας την κυριακή φράση τού σημερινού ευαγγελίου «ὅταν ἐν τῷ κόσμῳ ὦ, φῶς εἰμι τοῦ κόσμου…».  «Αφού είπε αυτά τά λόγια ο Κύριος», είπε ο Μακαριώτατος, «έπτυσε χαμαί, έπλασε πηλό και έβαλε πάνω στα τυφλά μάτια τού τυφλού κι αφού ο δεύτερος τα ξέπλυνε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, το θαύμα συνετελέσθη. Διότι δεν του άνοιξε μόνο τα σωματικά μάτια, αλλά κυρίως τα πνευματικά.

…Οι Φαρισαίοι τής εποχής δεν μπορούσαν να δουν το πραγματικό φως, τον Χριστό, διότι οι πνευματικοί τους οφθαλμοί ήταν κλειστοί, δεν μπορούσαν να δουν τα έργα του φωτός, κρίνοντας και κατακρίνοντας τον Κύριο ότι τελούσε θαύματα την ημέρα του Σαββάτου. Και προτιμούσαν να τον βλέπουν τυφλό και μάλιστα προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι δεν ήταν ο Χριστός που τον θεράπευσε, αλλά τον ρωτούσαν και τον ξαναρωτούσαν. Μετά από μια ολόκληρη στιχομυθία με τους Φαρισαίους, φώναξαν και τους γονείς του. Οι οποίοι όμως φοβούμενοι μήπως αποβληθούν από την Συναγωγή αποποιήθηκαν κάθε ανάμειξη στο γεγονός. «Ἡλικίαν ἔχει, αὐτὸν ἐρωτήσατε!» Κι αφού εξεδίωξαν τον πρώην τυφλό από τη Συναγωγή, τον κάλεσε ο Κύριος και τον ρώτησε «Ποιός είναι ο Κύριος;» Και του απάντησε «Αυτός που μιλά μαζί μου!» Το φως που του χάρισε ο Κύριος, τον κατέστησε ικανό να αντιληφθεί ότι Εκείνος ήταν ο απεσταλμένος τού Θεού, ο Μεσσίας. Το φως τού Θεού τον έκανε να δει Εκείνον που οι πολυδιαβασμένοι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν να δουν. Φως μέσα τους έχουν όσοι ζουν μυστηριακή ζωή, συμμετέχουν στα μυστήρια τής Εκκλησίας μας, όσοι έχουν ζωή ἐν Χριστῷ, ζωή ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι. Όσοι πραγματικά ανοίγουν την πόρτα της ψυχής τους και δέχονται μέσα τους τον Χριστό και το Άγιο Πνεύμα. Μόνο αυτοί μπορούν να δουν σωστά».

Πριν την  απόλυση, ο νέος διάκονος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Βόρεια Ήπειρο και τώρα διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, αφού έχει συζευχθεί με ελληνοκύπρια, απηύθυνε λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Μακαριώτατο και τον πνευματικό του οδηγό π. Παρασκευά Παπαμιχαήλ, κάνοντας αναδρομή, μέσα από την ομιλία του, στα δύσκολα χρόνια τής παιδικής του ηλικίας με την μετοίκησή του από τη Βόρεια Ήπειρο σε νοτιότερο μέρος αλλά και με την αδόκητη εκδημία τού κατά σάρκα πατέρα του, όταν αυτός ήταν μόλις 8 ετών. Σε όλα αυτή την πορεία του όμως, ομολόγησε πως ήταν πάντοτε συμπαρούσα η Χάρις τού Θεού που τον αξίωσε σήμερα να ενδυθεί το ευλογημένο ράσο και να γίνει σκεύος της Θείας Χάριτος και διάκονος τού Υψίστου.

Ο Μακαριώτατος, φανερά συγκινημένος απάντησε στον νεοχειροτονηθέντα διακόνο με λόγια πατρικά ως εξής:

«Με πολλή χαρά ανέβηκα τις βαθμίδες τού ιερού τούτου ναού και ήλθα εδώ για να σε χειροτονήσω στον πρώτο βαθμό τής ιερωσύνης. Η Εκκλησία, αγαπητέ μου π. Σωτήριε, είναι η Μητέρα όλων μας. Όσο ταλαιπωρημένοι κι αν είμαστε στην πορεία τής ζωής μας, εδώ θα βρούμε την πραγματική παρηγορία κι εδώ θα βρούμε το φως του Χριστού. Αυτή την πορεία, κι ακόμη πιο δύσκολη, την βάδισα κι εγώ. Αλλά δόξα τῷ Θεῷ. Η Εκκλησία μάς προστάτευσε.

Κι εμείς χρεωστούντες ευγνωμοσύνη προς την Εκκλησία αποφασίσαμε να την υπηρετήσουμε, εσύ από σήμερα κι εγώ από 50 και πλέον έτη προηγουμένως, υπηρετώ την Εκκλησία τού Χριστού μας. Δεν πρόκειται να μας αδικήσει ποτέ. Μάς αγαπά και μας προσφέρει τα πάντα. Ας την αγαπήσουμε λοιπόν και δεν θα βγούμε ζημιωμένοι. Όσο την υπηρετούμε και της προσφέρουμε περισσότερα, πολλαπλάσια θα πάρουμε απ’ αυτήν. Δεν θα αδικηθούμε ποτέ. Κι εκεί που θα συναντούμε δυσκολίες, όπου η ανθρώπινη αδυναμία δεν θα μας βοηθά να υπερπηδούμε τα προβλήματα τής ζωής, θα έρχεται η Εκκλησία διά της παντοδυναμίας τού Αρχιποίμενος αυτής και μαζί θα υπερπηδούμε τα προβλήματα τής ζωής. Γι αυτό πάντοτε τις ελπίδες σου να τις έχεις στην Εκκλησία κι όχι στους ανθρώπους. Να αγαπάς τους ανθρώπους, αλλά τις ελπίδες σου να τις έχεις πάντα στην Εκκλησία. Έχω εύκαιρο την στιγμή σήμερα να σε συγχαρώ αλλά και να σε βεβαιώσω ότι η πόρτα τής Αρχιεπισκοπής και του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοικτές για σένα όπως είναι πάντοτε για όλους. Μετά προσοχής θα ακούω συνεχώς για σένα. Κι εκεί που θα μπορώ να βοηθώ θα το κάνω. Μόνο έτσι θα ανεβάσουμε την Εκκλησία μας ψηλά. Να γίνεις πραγματικά διάκονος όλων των αδελφών μας. Κι αν κάνεις έτσι, δεν θα βγεις ζημιωμένος. Αυτή την ευχή σου δίνω και σε παρακαλώ να το φυλάξεις. Να είσαι πάντοτε χαρούμενος κι ευτυχισμένος σε αυτή σου την πορεία μέχρι τη Βασιλεία τού Θεού, που την έχει ετοιμάσει ο Κύριος για όλους και ακόμη περισσότερο για τους λειτουργούς Του».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς διάκονος προσέφερε αναμνηστικά και κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 7 / 2021 , 12:37 από news_room Το πρωί τής Πέμπτης 22ας Ιουλίου 2021, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον παρεπιδημούντα στην Κύπρο με την ευκαιρία τής μαύρης επετείου τής εισβολής τού 1974 Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης […]

Κοντά στους καρκινοπαθείς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος

Κοντά στους καρκινοπαθείς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 20:50 από news_room Μετά το πέρας τής σημερινής φαρμακευτικής αγωγής του στο Ογκολογικό Κέντρο τής Τραπέζης Κύπρου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή συμπαράστασή του προς τους ασθενείς, απηύθυνε, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, λόγια ελπίδας και […]

Pin It on Pinterest