18 °C Athens, GR
28/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Άρχων Αθανάσιος Μαρτίνος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης Αυστραλίας Μακάριος: «Μην είστε άφιλοι, να έχετε φίλους όπως είχε ο Χριστός» Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στη Νέα Υόρκη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πρωθυπουργός στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι Βοιωτίας Η Ε΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιαπωνία Το νέο Honda Cr-V απέσπασε πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro Ncap Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτήριου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας Μητρόπολη Ρεθύμνης : Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από το Μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Σύγχυση στην αγορά αρνιού το Πάσχα – Μέτρο της Κυβέρνησης για να μην μείνουν χωρίς αρνί πολλοί πολίτες

Πορτογαλία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου

Πορτογαλία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προκήρυξε χθες το βράδυ πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, μία εβδομάδα μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 που οδήγησε στην πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, σφραγίζοντας το τέλος της συμμαχίας που επέτρεψε στον Κόστα να ηγηθεί της χώρας από τα τέλη του 2015.

«Σε στιγμές όπως αυτή υπάρχει πάντα μια λύση στη δημοκρατία, χωρίς δράματα ή φόβους… να δώσουμε τον λόγο πίσω στον λαό», είπε ο Πορτογάλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η απόρριψη του προϋπολογισμού «μείωσε απολύτως τη βάση στήριξης στην κυβέρνηση», ενώ το 2022 θα είναι «ένα κρίσιμο έτος για τη διαρκή έξοδο από την πανδημία και την κοινωνική κρίση που μας έπληξε», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Πορτογάλοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ότι οι πρόωρες εκλογές, αν και αναγκαίες, το μόνο που θα φέρουν είναι η διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου και η πρόκληση περισσότερων δυσκολιών.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Aximage που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα έδειξε ότι το 54% των 803 ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποβούν «επιζήμιες για τη χώρα», με το 68% να πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Το συμβουλευτικό όργανο του Ρεμπέλο ντε Σόουζα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενέκρινε χθες την πρότασή του για διάλυση του κοινοβουλίου μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό.

Ακόμη και πριν την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, που βύθισε την Πορτογαλία σε πολιτική κρίση, ο πρόεδρος της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα οδηγούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που κανονικά ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023.

Ο αρχηγός του κράτους προσπάθησε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθεσία για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιώδης» για την αναζωογόνηση της οικονομίας χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την μετά Covid εποχή.

Οι εκλογές από μόνες τους μπορεί να μην άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα ή κάποια ορατή συμμαχία δεν είναι πιθανό να επιτύχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα μέχρι στιγμής στην πολιτική κρίση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας να παρουσιάζει διακυμάνσεις σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες και να πέφτει σήμερα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Οκτωβρίου.

Η στήριξη στους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές έχει αλλάξει ελάχιστα από το 36% που κέρδισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2019, με τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με περίπου 27%.

Στην δεξιά, τα δύο συντηρητικά κόμματα μαστίζονται από εσωτερικές διαιρέσεις, γεγονός που κινδυνεύει να ωφελήσει το ακροδεξιό κόμμα Chega, που μπορεί να αναδειχθεί ως η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως πολύ τοξικός δυνητικός εταίρος για οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Τα περίπου εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο και τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΚΚΕ «Όλα για τους λίγους»! είναι ο τίτλος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΚΚΕ: Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 10 / 2021 , 22:03 από news_room «Για μια ακόμα φορά ένα καθ’ όλα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μια φθινοπωρινή καταιγίδα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύεται από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως […]

Ομιλία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης

Ομιλία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 6 / 2023 , 14:54 από news_room Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, καλωσορίζοντάς σας και ευχαριστώντας σας θερμά για την εδώ παρουσία σας. Έχουν παρέλθει τρεις και πλέον μήνες από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων […]