34 °C Athens, GR
22/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Παμψηφεί εξελέγη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Καναδά – Η ανακοίνωση των Αρχόντων Ιστορική βραδιά στην Αμοργό για τα 40 χρόνια διακονίας του π. Θωμά Η εορτή του Αγίου Προκοπίου στο ιστορικό παρεκκλήσιο των Ιεροσολύμων Επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στο Φανάρι

Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αρχιεπίσκοπος Νικήτας, Βίκτορ Νεγκρέσκου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Stephen Lillie, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, CEC, ανθρώπινα δικαιώματα, εμπορία ανθρώπων, Εκκλησιαστικές Ειδήσεις

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 7 / 2026 , 16:16 από news_room

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας υποδέχθηκε τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον νέο Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο οι προκλήσεις της εμπορίας ανθρώπων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας

Σημαντικές επαφές με ευρωπαϊκό και διπλωματικό ενδιαφέρον πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, ο οποίος υποδέχθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους: τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βίκτορ Νεγκρέσκου, και τον νέο Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Δημοκρατία, Στίβεν Λίλι (Stephen Lillie).



Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουλίου, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα κοινωνικού, ανθρωπιστικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας παρέθεσε πρόγευμα στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βίκτορ Νεγκρέσκου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Stefania Banu και ο Δρ. Petre Breazu, με τους οποίους αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής και τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε το πολυδιάστατο ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων.



Στο επίκεντρο η εμπορία ανθρώπων και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εξετάστηκαν προοπτικές συνεργασίας για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας, δύο φαινόμενα που εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δρ. Breazu και τη Stefania Banu σε πρωτοβουλίες κατά της ρητορικής μίσους, των διακρίσεων και κάθε μορφής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Conference of European Churches – CEC), ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε επίσης το έργο του οργανισμού για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και Εκκλησιών.

Επίσκεψη του νέου Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας υποδέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Stephen Lillie.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου ο Βρετανός διπλωμάτης περιηγήθηκε στον χώρο και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγιογράφηση, δίνοντας έμφαση στις εικόνες των Βρετανών Αγίων.



Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό ελληνικό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ιστορικών δεσμών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες σεΜία ιδιαίτερα ανθρώπινη στιγμή της συνάντησης αποτέλεσε η διαπίστωση ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας όσο και ο Βρετανός Πρέσβης είχαν ζήσει στο παρελθόν στο Χον πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κοινές αναμνήσεις από το Χονγκ Κονγκ

Μία ιδιαίτερα ανθρώπινη στιγμή της συνάντησης αποτέλεσε η διαπίστωση ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας όσο και ο Βρετανός Πρέσβης είχαν ζήσει στο παρελθόν στο Χονγκ Κονγκ.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις από την περίοδο της παραμονής τους εκεί, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να συναντηθούν εκ νέου στο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο (Greek–British Symposium), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο.



Οι επαφές αυτές επιβεβαιώνουν τον ενεργό ρόλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην προώθηση του διαλόγου, της διεθνούς συνεργασίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από πρωτοβουλίες που ενώνουν την Εκκλησία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διπλωματική κοινότητα.

 FAQ

Ερώτηση 1: Με ποιους συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας; Απάντηση: Με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βίκτορ Νεγκρέσκου και τον νέο Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Stephen Lillie.

Ερώτηση 2: Ποια θέματα συζητήθηκαν;
Απάντηση: Η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, της σύγχρονης δουλείας, της ρητορικής μίσους, των διακρίσεων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Ερώτηση 3: Ποιος είναι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου Νικήτα στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών; Απάντηση: Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι Πρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Conference of European Churches – CEC) και προωθεί τον διάλογο και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Ερώτηση 4: Τι συζήτησε με τον Βρετανό Πρέσβη; Απάντηση: Συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Φωτό: Ι.Α.Θ&ΜΒ

Σχετικά Άρθρα

«Καμπανάκι» για τη Σχολή Καλών Τεχνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 10 / 2025 , 17:57 από news_room Σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουν κλείσει εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται μαθήματα. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλεται απουσία επαρκούς φύλαξης και καθαριότητας, ενώ η σχολή σπαράσσεται από «εμφύλιο πόλεμο» ανάμεσα σε […]

Η κηδεία του αειμνήστου Μητροπολίτου Συνάδων κυρού Διονυσίου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 4 / 2021 , 20:34 από news_room Η κηδεία του αειμνήστου Μητροπολίτου Συνάδων κυρού Διονυσίου Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη προπέμφθηκε στην αιωνιότητα, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Συνάδων κυρός Διονύσιος, τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021.  Το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου […]