Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2026 , 17:13 από news_room
Νέος Διάκονος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Συγκινητική χειροτονία από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Σύδνεϋ
Σε κλίμα βαθιάς πνευματικής κατάνυξης και ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Σύδνεϋ η χειροτονία νέου Διακόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κατά τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου 2026. Τη χειροτονία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενώ η ημέρα συνέπεσε και με τη συμπλήρωση επτά ετών από την ενθρόνισή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, όπου τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Πέρθης Ελπίδιος, Καμπέρας Αθηναγόρας, Μαγνησίας Χριστόδουλος και Κερασούντος Χριστόφορος, παρουσία πλήθους κληρικών και πιστών της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αυστραλίας.
Χειροτονήθηκε Διάκονος ο Λάμπρος Λάμπρου
Στο επίκεντρο της ημέρας βρέθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Λάμπρου Λάμπρου, ενός νέου ανθρώπου της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος έχει μακρά πορεία προσφοράς στην Εκκλησία.
Πριν από τη χειροτονία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τον νέο κληρικό, υπογραμμίζοντας ότι η διακονία του στηρίζεται στην αυθεντική πίστη που παρέδωσαν οι Άγιοι Απόστολοι και στην αφοσίωση προς την Εκκλησία.
«Η Εκκλησία είναι η ζωή μου»
Κατά την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πνευματική πορεία του νέου Διακόνου, σημειώνοντας ότι από μικρή ηλικία υπηρέτησε την Εκκλησία ως ιερόπαις, κατηχητής, νεοκόρος, ψάλτης και εθελοντής στις δράσεις της νεότητας.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα λόγια που είχε γράψει ο ίδιος ο Λάμπρος Λάμπρου στο βιογραφικό του σημείωμα: «Η Εκκλησία είναι η ζωή μου. Ό,τι είμαι, ό,τι έχω και ό,τι ελπίζω να γίνω βρίσκεται στον Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία».
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τα λόγια αυτά ιδιαίτερα συγκινητικά, τονίζοντας ότι αποτελούν παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης σε μια εποχή όπου, όπως είπε, κυριαρχούν οι πρόσκαιρες απολαύσεις και οι υλικές επιδιώξεις.
Μήνυμα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Εκκλησία
Ο κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι κληρικοί, επισημαίνοντας ότι, παρά τις αλλαγές των καιρών, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ενότητα της Εκκλησίας.
Μεταξύ άλλων, προέτρεψε τον νέο Διάκονο να παραμείνει προσηλωμένος στην εκκλησιαστική ζωή και να μην παρασύρεται από πρόσωπα ή καταστάσεις που απομακρύνουν από την αυθεντική εκκλησιαστική πορεία.
Συγκίνηση και ευχές μετά τη χειροτονία
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο νέος Διάκονος δέχθηκε τις ευχές των Αρχιερέων, του ιερού Κλήρου, της οικογένειάς του και των πιστών που κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό.
Παρόντες ήταν οι γονείς, τα αδέλφια και η σύζυγός του Συμέλα, καθώς και μέλη της Ενορίας Αγίων Πάντων Belmore, όπου ο π. Λάμπρος θα ξεκινήσει τη διακονία του.
Ο Επίσκοπος Μαγνησίας Χριστόδουλος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για τη συμπλήρωση επτά ετών ποιμαντορίας, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου υλοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όπως η εφαρμογή του νέου Καταστατικού, η ενίσχυση της Επαρχιακής Συνόδου και η χειροτονία νέων κληρικών που στελεχώνουν τις ενορίες της Ομογένειας.























